Módszerek a cukorbetegség kockázatának csökkentésére

Tudjuk, hogy sportolnunk kellene, és több gyümölcsöt, zöldséget kellene ennünk, de lehet, hogy nem mindenki tudja: mindezek a cukorbetegség kockázatát is csökkentik. Ha megfelelő szinten szeretnénk tartani a vércukorszintünket, egészségesen kell étkeznünk, testedzést kell végeznünk, és ellenőriznünk kell a vérnyomásunkat, koleszterinszintünket.

A cukorbetegség legáltalánosabb formája, a 2. típusú cukorbetegség (melyet régebben felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegségnek is neveztek), a 26 millió amerikai cukorbeteg 90-95%-át érinti. A cukorbetegségről szóló diagnózis azonban nem elkerülhetetlen, állítja Cayl J. Canfield, a floridai Pritikin Longevity Center táplálékkutató intézetének igazgatója. Nagyban függ az egészséges életstílustól és attól, hogy olyasmit teszünk, amiről már eddig is tudtuk, hogy tennünk kellene: megfelelő szinten tartjuk a vércukorszintünket, egészségesen étkezünk, testedzést végzünk, és ellenőrizzük a vérnyomásunkat, koleszterinszintünket.

Mi az, ami még ezen kívül is segíthet? Próbálja ki az alábbi meglepő tippeket, melyek a kutatások szerint csökkentik a cukorbetegség kockázatát.

Igyon kávétIgyon kávét

Igyon még egy pohárral! Azoknál az embereknél, akik több mint egy csészével növelték napi kávéfogyasztásukat, fél év elteltével 11%-kal kisebb 2. típusú cukorbetegség kockázatot mutattak ki, mint azoknál, akik nem változtattak a kávéfogyasztásukon, állítja a Harvard School of Public Health új tanulmánya.

Egyen dióféléket

A mandula, dió és egyéb fán termő diófélék gyakori fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Még a földimogyoró is – mely az osztályozás szerint zöldségféle, és nem dió – hatásos lehet. A gyakori fogyasztás azonban nem jelent nagy mennyiséget. Maradjon meg a maroknyi mennyiségnél, hogy elkerülje a kalóriák felhalmozódását.

Tartózkodjon a tömény italoktól
Egy új kutatás szerint a tivornyázós ivászat (nőknél 4 pohár, férfiaknál 5 pohár alkohol elfogyasztása két órán belül) növelheti a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mivel megbomlasztja az inzulin hatását az agyban.

Evés után sétáljon

Azok, akik naponta 6-8 órán át ülnek, 19%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek cukorbetegek. Már egy étkezés után fél órával megtett 15 perces séta is legalább 3 órára csökkentheti a posztprandiális (evés utáni) vércukorszintet. Egy új kutatás pedig azt mutatta, hogy az étkezések előtt, nagy erőbedobással végzett, intenzív testedzések hatásosabban szabályozzák a vércukorszintet, mint a nap közben egyszer elvégzett, hosszabb tréning.

Súlyemelés

A súlyemelés vagy ellenállásos edzés még az aerobik gyakorlatoknál is alacsonyabban tudja tartani a vércukorszintet, állítja az ottawai egyetem tanulmánya. Az ellenállásos edzéseket, egészségre gyakorolt előnyeik meggyőző bizonyítékai alapján, az American College of Sports Medicine (ACSM) 2. típusú cukorbetegséggel élő felnőtteknek is ajánlja. (Segít megtartani az izomtömeget és serkenti az anyagcserét, ami az évek múlásával, természetes módon csökken.)

Iktassa ki a szénsavas üdítőket

Már napi 1-2 pohár cukorral ízesített (vagy nem diabetikus) ital elfogyasztása is 26%-kal növelheti a cukorbetegség kockázatát. Iktassa hát ki a szénsavas üdítőket az étrendjéből, és helyettük fogyasszon zöld teát vagy cukrozatlan gránátalma- vagy tőzegáfonyalével ízesített szódavizet.

Egyen kevesebb húst

A vörös húsok, főleg a feldolgozott húsáru fogyasztása nőknél növelheti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát. A vörös húsok nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírsavakat, koleszterint és állati fehérjét. A feldolgozott hús még rosszabb: konzerváló szereket, adalékanyagokat és egyéb kemikáliákat tartalmaz, melyek növelhetik a 2. típusú cukorbetegség kockázatát. A hús helyettesítése teljes kiőrlésű gabonával, diófélékkel, kis zsírtartalmú tejtermékekkel, hallal és csirkével, jelentősen csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

Fogyasszon több citrusfélét

A narancs és narancslé ténylegesen hozzájárul a cukorbetegség karbantartásához. És nem csak a narancs segít: a grapefruit, citrom és egyéb citrusfélék is képesek lassítani a cukorfelvételt, és megakadályozzák a bejutását a belekbe és a májba.

(Angolból fordította: H. Orsi)