Hatékony lehet az akupunktúra a magas vérnyomás ellen

A magas vérnyomás szívbetegséghez és sztrókhoz vezethet, ezért többnyire rendszeres testmozgással és gyógyszerekkel próbálják kordában tartani. Ezek a módszerek azonban nem mindenki számára hatékonyak, ráadásul a gyógyszeres kezelés veszélyes mellékhatásokkal is járhat. Lehet, hogy az akupunktúra a legtermészetesebb megoldás a vérnyomás normalizálására.

Hatékony lehet az akupunktúra a magas vérnyomás ellenÉppen ezért egyre népszerűbb az ősi kínai gyógymód, az akupunktúra. Mivel azonban eddig egymásnak ellentmondó kutatási eredmények születtek, a tudósok jelenleg világszerte azt vizsgálják, hogy valóban hatékony-e az akupunktúra a magas vérnyomás elleni harcban.

A kutatás során 65 magas vérnyomással küzdő pácienst vizsgáltak a szakemberek. Ez alatt 140-180 mm Hg vagy annál magasabb érték értendő. A normális vérnyomás 119/79 vagy ennél alacsonyabb.

A pácienseket két akupunktúrás módszer valamelyikével kezelték nyolc héten át. Az egyik módszer a belső csuklót és a térd fölötti régiót érintette, míg a másik a belső kart és az alsó lábszárt.

A betegek 70 százalékánál jelentős vérnyomáscsökkenést figyeltek meg. A változások lassúak és tartósak voltak, hat héttel a kezelést követően is fennálltak. Ezzel együtt még további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön: nagyobb csoport esetében is hasonlóan pozitívak-e az arányok, és pontosan milyen típusú kezelésekre van szükség a legjobb eredmény érdekében.