Székrekedés, hasmenés ellen is jó az útifű

Az útifű magvait vízbe téve azok erősen megduzzadnak, és rövid idő múlva átlátszó nyálkaréteg veszi körül őket. Ez a nyálkaanyag teszi lehetővé, hogy az útifű hatásos mind székrekedés, mind hasmenés kezelésére, de jótékonyan hat Crohn-betegség és irritábilis bél szindróma kezelésénél is. Bizonyított a hatása diabétesz és magas vérzsírszint esetében.

Az útifüvet (psyllium) különösen a gyomor-béltraktus betegségeinél használják. Ez lehet székrekedés, szabálytalan székletürítés, és amikor laza széklet és a bél könnyebb ürítése kívánatos, például aranyér, végbélrepedések, végbél és/vagy végbél környéki műtétek után, mesterséges végbélnyílás esetén, valamint a terhesség alatt. Jótékonyan hat hasmenés, Crohn-betegség és irritábilis bél szindróma kezelésénél.

Minden árokparton megteremHogyan fogyasszuk?

Tea készítésére az útifű nem alkalmas. Hashajtónkénti használatához 10 g magot (1 teáskanál körülbelül 4,7 g) körülbelül 100 ml vízzel felforralunk, hagyjuk kihűlni. A keveréket este és reggel lehet bevenni. Útifüvet nem szabad használni bélelzáródás és a nyelőcső betegsége esetén. 12 év alatti gyermek elegendő tapasztalat hiányában szintén nem vehetnek be útifüvet.

Útifű bevétele után megfelelő folyadékpótlásról kell gondoskodni. A magot ne vegyük be tejjel, mivel ebben nem duzzadnak meg a magok. Nem szabad fekve bevenni, mivel a magok korai duzzadása légúti elzáródást okozhat. Az útifű hatása gyakran csak egy hét utáni folyamatos szedés után jelentkezik.

Kettős hatás

Az útifűnek kettős hatásmechanizmus van, mert egyrészt székrekedésnél, másrészt hasmenésnél hatásos. A magok hashajtó hatása annak köszönhető, hogy a nyálka sok vizet képes megkötni. A vastagbélben a magvak megduzzadnak, és térfogatuk 10-15-szörösére nő. A megnőtt tartalom a bélfalakban reflexet vált ki, ami elősegíti a bélmozgást, és így a székletürítést. Hasmenésnél a megduzzadt magok a felesleges folyadékot megkötik a bélben, és így a széklet tömörebbé válik. Gyulladásos bélbetegségnél a nyálka képes megkötni a bakteriális toxinokat, így védi a nyálkahártyát a további károsodástól.

Mellékhatások

Ritka esetben különösen a por alakú és folyékony készítmények allergiás reakciókat válthatnak ki. Különösen a kezelés kezdetén jelentkezhet puffadás, görcs és nyomásérzés, ami az idő múlásával csökken, és végül eltűnik. Mivel az útifűnyák csökkentheti más gyógyszerek felszívódását, beszedésük között legalább egy órának kell eltelnie. A cukorbetegeknél esetleg csökkenteni kell az inzulin mennyiségét, mert az útifű csökkenti a cukor felvételét a bélből a vérbe.

(Németből fordította: Koncz László)