Most készítsen gyermekláncfű zselét!

A gyermekláncfű nem gyom. Az USA mezőgazdasági minisztériuma szerint a gyermekláncfűben több tápanyag van, mint a brokkoliban vagy a spenótban. Finom az íze, és az Appalache-hegység déli részén még mai használják a konyhában, a bortól kezdve a salátáig és édességig. Általános salaktalanító, jótékonyan hat az emésztésre, a máj és a hasnyálmirigy működésére.

Íme, néhány érv, hogy miért készítsünk gyermekláncfű zselét

Nem igényel hozzáértést, a gyermekláncfüvet még a megrögzött városlakók is felismerik és megtalálják a környezetükben. A virágok közös begyűjtése a gyerekek számára is igen hasznos. Mókás, könnyen elkészíthető recept, az eredmény pedig valóban nagyon finom. Pont olyan íze van, mint a méznek, hiszen a mézet a méhek is a virágporból készítik.

Hűtőben sokáig elállHozzávalók

  • 3 csésze nagyon friss gyermekláncfű virág
  • 4 csésze víz
  • 4 csésze cukor (ha kevesebbet tesz bele, nem fog megzselésedni)
  • 1 csomag színtelen zselatin
  • 2 evőkanál citromlé
  • igény esetén egy csepp sárga ételfesték (enélkül kicsit zöldes színű)

Elkészítés

Tépdessük ki a sárga virágokat a zöld csészelevelek közül. (Az ujjunk ragadni fog, és a virág széthullik a szirmaira). Igyekezzünk minél több zöldet eltávolítani a virágról, mert a zöld rész keserű, és a zselé is zöld lesz tőle. Egy közepes méretű lábasban forraljuk fel a vizet, adjunk hozzá 1,5 csésze virágot, és lassú tűzön főzzük 10 percig. Vegyük le a tűzről, és áztassuk 15-20 percig. Szűrjük le, és finoman nyomkodjuk ki a virágokat. A levet tegyük vissza forrni, adjuk hozzá a maradék virágot, és ismételjük meg a műveletet.

A folyadékhoz adjuk hozzá a cukrot, zselatint, citromlevet és ételfestéket, forraljuk fel és kevergessük, amíg a cukor el nem olvad. Forraljuk tovább egy percig, a habot szedjük le egy fakanállal. Töltsük tisztára mosott üvegekbe, és tároljuk a hűtőben, vagy száraz dunsztban tartósítsuk.

Megjegyzés

Ha nem sikerült egyszerre elég gyermekláncfű virágot gyűjtenünk, fagyasszuk le, amíg a szükséges mennyiség összegyűlik.

A zselét citromos muffinhoz, krémsajtos kekszhez, ecetes salátákhoz, grillezett csirkéhez használhatjuk, vagy méz helyett szinte bármi máshoz.

(Angolból fordította: H. Orsi)