A dohányfüsttől jól élnek a szánkban a kórokozók

Meglepő módon a szájüreg a testünk egyik legpiszkosabb része, amely sok millió kórokozónak ad otthont. A cigarettázás azonban megnövelheti annak valószínűségét, hogy bizonyos baktériumok – például a Porphyromonas gingivalis – nem csupán sátortábort, hanem valóságos erődítményeket építsenek a szánkban, ahonnan felveszik a harcot az immunrendszerrel.

A Louisville-i Fogorvos-tudományi Egyetem kutatója, David A. Scott azt vizsgálja, hogyan vezet a cigarettázás a baktériumok megtelepedéséhez a szervezetben. Scott és munkatársai kimutatták, hogy a több ezer vegyületből álló dohányfüst környezeti stressz-tényezőként elősegíti a baktériumok kolonizációját és az immunrendszer elleni támadását.

Porphyromonas, az ínygyulladás okozójaA Tobacco Induced Diseases című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban az egyetem kutatói arról számolnak be, hogy a cigarettafüst és alkotóelemei több kórokozó biofilm képzését is elősegítik, köztük a Staphylococcus aureus, a Streptococcus mutans, a Klebsiella pneumonia és a Pseudomonas aeruginosa baktériumokét.

A biofilmek számos mikrobiális közösségből állnak, amelyek gyakran összetett, kölcsönhatásban álló és együtt élő struktúrából épülnek fel. A baktériumok a legtöbb felületen képesek biofilmet létrehozni, köztük a fogakon, a szívbillentyűn és a légzőtraktusban is.

Miután egy kórokozó megtelepszik a biofilmben, nagyon nehéz kiirtani, mert a biofilm fizikai gátat alkot a gazdaszervezet immunválaszával szemben, az antibiotikumok nem képesek áthatolni rajta, és a makacs fertőzés utánpótlásaként szolgálhat – magyarázta dr. Scott.

A biofilmek továbbá a genetikai anyag átvitelét is lehetővé teszik a baktériumközösségek között, ami antibiotikum rezisztenciához és más, a fertőzést elősegítő virulencia tényezők terjesztéséhez vezet.

Az egyik legtartósabb biofilm a foglepedék, amely gingivitisz, vagyis fogínygyulladás kialakulását okozhatja. Ez az ínybetegség a világ népességének közel felét érinti, és néhány esetben súlyosabb betegségekhez, például krónikus periodontitiszhez, vagyis a fog körüli szövetek gyulladásához is vezethet.

Bakteriális biofilm a szívbillentyűkön is képződhet, ami a szívvel kapcsolatos gyulladások és számos egyéb rendellenesség kialakulását okozhatja.