Húgyúti fertőzések ellen igyon áfonyalét!

Érdemes áfonyalét inni azoknak a nőknek, akik húgyúti fertőzéssel küzdenek, mert így kisebb az esélye annak, hogy antibiotikum-kúrára lesz szükségük. Azoknak a nőknek, akik húgyúti fertőzésen estek át, és legalább napi egy pohár áfonyalevet fogyasztottak, kisebb eséllyel kellett újra szembenézniük a problémával, mint azoknak, akik nem ittak gyümölcslevet.

A húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb bakteriális fertőzés a nők körében világszerte. A nők 60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a problémával, a húgyutak bakteriális fertőzöttségével. A tünetek között szerepel a fájdalmas, égető érzés vizeléskor, illetve a gyakori vizelési inger, sokszor kis mennyiségekre osztva a vizeletet.

Fekete áfonyaA probléma kezelésének megszokott módja az antibiotikum-kúra, de sajnos az antibiotikum túl gyakori használata miatt a baktériumok rezisztenssé kezdenek válni. Egy friss kutatás szerint az áfonyalé jóval szelídebb, ugyanakkor meglepően hatékony mód a húgyúti fertőzés kialakulásának megelőzésére, illetve a tünetek kiújulásának elkerülésére.

A kutatásban 373 nő vett részt, akiknek átlagéletkora 40,9 év körül volt. Vagy áfonyalevet, vagy placebót kaptak 24 héten keresztül. Az előbbi csoportban csupán 39 fertőzést diagnosztizáltak a kísérleti periódus alatt, míg a placebót kapó csoportnál 67 esetet. Az áfonya speciális összetevői segítenek a fertőzések elkerülésében.

A húgyúti fertőzés kialakulásának esélye egyébként úgy is csökkenthető, ha az ember több vizet és kevesebb alkoholt, teát és kávét fogyaszt, és természetes anyagokból készült ruhákban jár.

Az áfonyalé kedvező hatásairól ide kattintva bővebben olvashat egy korábbi cikkünkben.