Tízből kilenc stroke elkerülhető lenne

A stroke az egyik leggyakoribb, halálhoz vagy bénuláshoz vezető betegség, ám a szakemberek szerint az estek többsége megelőzhető lehetne. A kutatók vizsgálataik során felfedezték, hogy tíz – amúgy elkerülhető – körülmény felelős világszerte az összes stroke 90 százalékáért. Az egyik legfontosabb a magas vérnyomás, ezt követi a mozgásszegény életmód.

Amint azt a kutatást vezető dr. Martin O’Donnell, a kanadai McMaster Egyetem szakembere kifejtette, a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésével, illetve annak karbantartásával a legtöbb stroke elkerülhető lenne.

A The Lancet című lapban közzétett vizsgálat során a kutatók 27 000 embert kísértek figyelemmel valamennyi kontinensről, és azokat a kockázati tényezőket igyekeztek felderíteni, amelyek csökkentésével a stroke előfordulása visszaszorítható lenne.

Amint kiderült, az első helyen a magas vérnyomás áll, ennek elkerülésével 48 százalékkal lenne csökkenthető a stroke előfordulása. Ezt követi a mozgásszegény életmód (36 százalék), a vérben található lipidek nagy mennyisége (27 százalék), a nem megfelelő étrend (23 százalék), az elhízás (19 százalék), a dohányzás (12 százalék), a szívproblémák (9 százalék), a stressz (6 százalék), az alkohol (6 százalék), valamint a cukorbetegség (4 százalék).

A kutatást vezető dr. Salim Yusuf hangsúlyozta, hogy a százalékok mértéke országonként változó, de az mindenhol igaz, hogy ha ezekre a kockázati tényezőkre odafigyelnek az emberek, jóval kevesebb stroke fordulna elő világszerte.