Galagonya – a szív csodás növénye

A galagonya levelei és virágai elősegítik a szív és a koszorúerek vérkeringését, és fokozzák a szív teljesítményét, összetevői védik a szívet a stressz következményeitől is. Ma a galagonyát tartják a legjobb szernek a szív teljesítményének csökkenése ellen. A hiedelmek szerint – mint más tüskés növények is – mágikus hatású, megvéd a gonosz varázslatoktól.

A növény virágai, levelei és a gyümölcse flavonoidokat és procianidineket tartalmaznak, amelyek jó hatással vannak a szívre és a vérkeringésre, de csak valamennyi összetevő „összjátéka” fejti ki a pozitív hatást. Az utóbbi években derült ki, hogy a növény radikális gyökfogó is, védi a sejteket.

Teája is gyógyítóA szív nagy teljesítményű motor

A szív a vérkeringés motorja. Kapacitása 260-360 cm3, felnőtteknél 60-80-as ütemben ver percenként (pulzusszám), újszülötteknél ez a szám 140 ütés/perc. Nonstop 5-6 liter vért szállít az ereken át, vagyis 360 litert óránként. A teljes vérmennyiség felnőtteknél körülbelül 6 liter, kb. a testsúly 8 százaléka. A szívizomzatot a szívkoszorúerek látják el oxigénnel.

Szívelégtelenség

Az egészséges szív erősen ver, és a vért megfelelő mennyiségben szállítja a testben. Ha azonban a szív teljesítménye csökken, gyengül a pumpálás, és a szívnek nincs meg a szükséges energiája ahhoz, hogy minden létfontosságú szervet ellásson elegendő oxigénnel. A következmény az, hogy a szív megpróbálja kompenzálni ezt a gyengeséget, és pl. növeli a pulzusszámot, vagy erősebben összehúzódik. Ez viszont azzal jár, hogy csökken a véráramlás.

Szívelégtelenségről beszélünk tehát, amikor a szív nem képes terhelés alatt, vagy akár nyugalomban is biztosítani a szükséges oxigén-anyagcserét, illetve felvenni a vénás visszaáramlást.

Terápiás alkalmazás

A galagonyát az úgynevezett „öreg szív” és az enyhe szívelégtelenség kezelésében használják. Ezt a következő tünetek jellemzik:

  • Panaszmentesség nyugalmi állapotban
  • A mindennapos fizikai terhelés kimerültséget és fáradtságot okoz
  • Légszomj, vagy szapora szívverés normál fizikai aktivitásnál

A krónikus stressz, álmatlanság és fáradtság is hátrányosan befolyásolhatja a szívet, mert az idegrendszer izgalmi állapota a szívizomzatot is erősebben igénybe veszi. A galagonya alkalmas a megelőzésre és a kezelésre. Bár lassan hat, de tartósan. Mellékhatások vagy kölcsönhatások nem ismertek, így a galagonyából készült gyógyszer akár hosszú időn át is szedhető. Néhány éve tudományosan is bizonyított, hogy a galagonya kivonata új lendületet ad a szívnek. A galagonya az egyetlen szívre ható növény, amelyet teaként is lehet használni.

Aki galagonya-készítményeket szed, ügyeljen a következőkre: ha a tünetek 6 hétnél tovább fennmaradnak, vagy ha folyadék gyülemlik fel a lábakban, orvoshoz kell fordulni. A karba, vagy a mellkasra kisugárzó szívtájéki fájdalom, vagy légszomj esetén azonnali orvosi vizsgálat szükséges.

(Németből fordította: Koncz László)