Kelkáposzta – újra divatos szuperzöldség

A kelkáposzta korábban a szegények étele volt, ma egészséges volta miatt újra felfedezték, helyet kapott a magas gasztronómiában is. Káposzta-rokonaihoz hasonlóan vitaminokban gazdag, sokoldalú felhasználhatósága miatt nagyra értékelik a vegetáriánusok is. A kelkáposztát a kezdők is könnyen elkészíthetik. Fontos, hogy helyben terem, tehát frissen készíthető!

A kelkáposzta egyike az egész évben kapható zöldségeknek, de különösen télen fontos vitaminszállító. Alacsony kalóriájú, de gazdag klorofillban, vasban, foszforban, B-vitaminokban, C-vitaminban, ezért igazi egészségkövetnek tekinthető. Található még benne:

  • E-vitamin
  • kálium
  • fehérje
  • mangán
  • flavonoidok
  • karotinoidok (A-vitamin provitaminja)
  • K-vitamin
  • folsav
  • mustárolaj-glikozidok

Akkor jó, ha zizeg

A kelkáposzta kalóriaszegény, mintegy 100 grammonkénti 25 kalóriájával ideális a diétákban. A rendkívül alacsony kalóriatartalmat kombinálva a vitaminokkal és ásványi anyagokkal alkalmas arra, hogy bűntudat nélkül jóllakjunk vele.

Vásárlás, tárolás

Vásárláskor a kelkáposzta leveleinek ropogósnak és frissnek kell kinézniük, a vágásfelületet látszódjon lédúsnak. Jó jel, ha a káposzta feje lazán nyitott és zizeg, ha megrázzuk. Ha sötét foltok, vagy egyéb elszíneződések láthatók rajta, hagyjuk ott! Vásárlás után hűtőszekrényben, pincében vagy hideg helyen a kelkáposzta két hétig tárolható, de minél frissebben fogyasztjuk, annál nagyobb a vitamintartalma. A kelkáposzta le is fagyasztható, ha a leveleket előzőleg sós vízben blansírozzuk.

Kelkáposzta chips

A tárolás egyik módja a kelkáposzta chipsek készítése. A leveleket kis darabokra vágjuk, és sütőben, kemencében enyhe hőfokon megszárítjuk. Előtte ízlés szerint fűszerezhetjük. Az eredmény nagyon egészséges és különleges snack, amely sokáig eláll.

A vegetáriánus mindentudó

A kelkáposztát eredetileg főként egytálételként ismerték, de a levelek alkalmasak például töltött zöldségtekercs készítésére, sőt finoman ízesített köretként is jók.

A kelkáposzta mind főve, mind nyersen fogyasztható. Vitamintartalmának köszönhetően nyersen ideális összetevő zöld turmixhoz.

Amilyen egészséges a kelkáposzta, annyira egyszerű megfőzni. Főzés előtt a külső leveleket a szárról le kell választani, és a megmaradó leveleket meg kell mosni. Jobb, ha a kelkáposztát fedő nélkül főzzük, így nem lesz keserű. Egy kis ecet a főzővízben csökkenti a jellegzetes szagot.

(Németből fordította: Koncz László)