Miért jó a dió?

Ha azt gondoljuk, hogy a dió csak szimpla sütemény alapanyag, akkor nagyon tévedünk! Fontos és előnyös minél több diót fogyasztani, mert telis-tele van jótékony vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Magas például az omega-3 zsírsavtartalma, és B-, valamint E-vitaminban gazdag, így segít bőrünk, látásunk és szívünk egészségének megőrzésében is.

Sok rostot, foszfort és vasat tartalmaz, így kismamáknak, vérszegényeknek kifejezetten ajánlott a diófogyasztás. Noha kalóriatartalma igen magas, nincs benne sok szénhidrát. Kalcium és magnézium is van benne, így erősíti csontjainkat, vigyáz fogaink egészségére és még a hangulatunkra is kedvező hatást gyakorol!

Naponta egy maréknyi

E tulajdonságai révén vegetáriánusoknak is ajánlott, valamint azoknak, akik túl sok húst esznek, és ahelyett vagy amellett alternatív tápanyagforrásokat keresnek. Hogyan fogyasszuk egészségesen a diót? Ha a klasszikus módon, süteményekhez, édességekhez használjuk, akkor ne bolti keverékeket vegyünk, hanem kizárólag darált diót használjunk! A bolti keverékek ugyanis nagyon kevés diót, de annál több cukrot tartalmaznak. A cukrot mi is helyettesítsük természetes édesítőszerekkel.

Tehetjük még házilag kenyérbe, például lila hagymával párosítva nagyon különleges, az őszi-téli időszakhoz illeszkedő kenyeret készíthetünk vele, amely az ünnepi alkalmakhoz is illeszkedik. Ez a kombináció már csak azért is előnyös, mert a dió és a kenyér párosításával hozzájutunk az összes szükséges aminosavhoz.

Reggelire összetörve tehetjük natúr joghurtba, vagy zabkásába más magvakkal, piros gyümölcsökkel, pirítva pedig a friss zöldség- és gyümölcssalátánkat is feldobja.

Egy marék dióféle segít elkerülni egy sor betegséget

Több kiterjedt kutatás is bizonyítja, hogy azok az emberek, akik legalább napi 20 g diót fogyasztanak, lényegesen kisebb eséllyel kapnak szívbetegséget, rákot, és egy sor egyéb probléma is elkerülhető így.

A több tanulmány eredményeit figyelembe vevő elemzés szerint napi 20 g dióféleség – ami egy maréknyinak felel meg – a szívbetegségek kialakulásának esélyét közel 30 százalékkal, légzőszerv-rendszeri betegségeket 50 százalékkal, a rákos megbetegedéseket 15 százalékkal csökkenti, míg a korai halál kockázata rendszeres diófogyasztással 22 százalékkal csökkenthető.

A College London és a Norwegian University of Science and Technology friss kutatása 29 közelmúltban publikált anyag eredményét vetette össze, amely összesen 819 ezer résztvevő egészségi állapotát elemezte. A diófélék naponta történő fogyasztása jelentősen csökkentette a betegségek és a halálozás kockázatát is.