Száraz vagy nyákos a köhögés – nem mindegy

A köhögés öntisztító és védekező mechanizmus. Ezt a mechanizmust támogatja az ún. csillószőrös hengerhám mozgása és a nyáktermelés, amely azután elszállítja az idegen anyagokat. A hörgők gyulladása során fokozódik a viszkózus nyálka termelése, amit a csillószőrös hám már nem tud elszállítani. A száraz és a nyákos köhögés kezelése eltér egymástól.

Száraz köhögés

A fertőzés első fázisában a hörgők gyakran reagálnak köhögéssel minden légzésre. A hörgő nyálkahártyáját vírus-betolakodó támadja meg és gyulladást vált ki. Eleinte azonban nem túlzottan sok, sem patológiásan megváltozott nyálkahártya nem keletkezik a hörgőkben. A köhögés ebben a stádiumban nem okoz semmilyen megkönnyebbülést, ezért „nem produktív” köhögésnek is nevezik.

Régi bevált szer a martilapu

Mi segít a száraz köhögés ellen?

A száraz köhögés ugyan nagyon megerőltető, de általában két-három nap múlva elmúlik. Ebben a fázisban köhögéscsillapító gyógyszerek segítenek. Ezek különböző elvek szerint hatnak:

  • Először is a köhögési központ csillapításával. Itt említhetjük a kodein, a dihidrokodein vagy a noszkapin hatóanyagait.
  • Ezen kívül a köhögési receptorok gátlása a hörgő-nyálkahártyában, vagy az inger átvitelének csökkentése (clobutinol, pentoxiverin).

A köhögéscsillapító kiválasztásakor figyelembe kell venni a mellékhatásokat, mivel egyes gyógyszerek fáradtságot okozhatnak.

Növényi köhögéscsillapítók a mályvagyökér, az izlandi moha, a molyhos ökörfarkkóró, a mályvalevél vagy a lándzsás útifű.

Váladékos köhögés

Néhány nap múlva a „száraz” fázist a „produktív” köhögés követi. Nagy mennyiségű nyálka alakul ki a hörgőkben, amely a köhögéssel távozik.

Ha a száraz köhögés produktív köhögéssé válik, úgynevezett köptetőket, vagyis nyálkaoldókat kell alkalmazni. A köhögéscsillapító itt nem kívánt hatást okoz, mert elnyomja a köhögést, ezért a nyálka nem távozik el. Ha azonban éjszaka nem tud aludni, valóban van értelme a köhögéscsillapítónak lefekvés előtt.

Így hatnak a nyálkaoldó szerek

Az ún. köptetők csoportjában is különböző hatásúak vannak:

  • A nyálkaoldók csökkentik a nyálka viszkozitását, ezért az jobban kilökődik (például brómhexin, ambroxol).
  • A váladékképzők (szekretolitikumok) serkentik a folyós nyálka termelését, a váladékot cseppfolyósítják (például szaponinok, illóolajok, kálium-jodid, guaifenezin).
  • A szekretomotorikumok stimulálják a csillószőrös hengerhám aktivitását (például illóolajok).

A növényi bázisra épülő köhögésoldók az ánizs, a borostyánlevél, a primulagyökér, a kakukkfű vagy az édesgyökér.

Mit tehetünk, ha köhögünk?

Különösen a nyákos köhögésnél nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot (legalább 1,5-2 liter naponta) igyunk, mert a nyálka könnyebben cseppfolyósítható és így jobban elszállítható.

Kerülni kell azokat a tényezőket, amelyek károsíthatják a hörgő nyálkahártyáját. Ezek a következők:

  • dohányzás
  • túl száraz levegő (túlfűtött helyiség)
  • irritáló anyagok a levegőben

Körülbelül egy hét elteltével a nyálkafolyás és így a köhögési inger is normalizálódik. Ha a köhögés tünetei gyógyszeres kezelés ellenére sem javultak, vagy ha a nyálka sárga vagy zöld színűvé válik, orvoshoz kell fordulni.

(Németből fordította: Koncz László)