Egy maréknyi friss spenót

Nem a menzák kedvence a sötétzöld, kesernyés massza. A spenótnak pedig külön előnye, hogy nincs erős íze, így sok receptben akár észrevétlen is maradhat, a gyerekeink étrendjébe is becsempészhetjük anélkül, hogy tiltakoznának. A spenót igenis remek alap könnyű salátákhoz, és sok hasznos összetevője van, a bőrszépítő C-vitamintól kezdve az energiabomba vasig.

Humusz

A humuszt érdemes házilag elkészíteni. Nem csak olcsóbb így, de sokkal frissebb is az íze és egészségesebb, főleg, ha egy marék spenótot is dobunk bele. Ez szinte egyáltalán nincs hatással a humusz ízére, viszont nagymértékben növeli az egészségre gyakorolt előnyös hatását. A halványzöld árnyalatban pompázó mártogatós pedig remekül mutat a zöldségcsíkok vagy pita mellett.

Spenótos zsemlegombóc

Smoothie

Mozgalmas reggeleken nincs kényelmesebb (és finomabb), mint egy gyorsan összedobott smoothie. A gyümölcsök mellé dobjunk a mixerbe egy kis spenótot is. A lágy íz jól keveredik bármelyik kombinációval, legyen az citrus-bogyósgyümölcsös, vagy banános-mogyorókrémes. Az édes gyümölcs teljesen elnyomja a spenót ízét, így mindenki szívesen fogyasztja.

Banán-mogyorókrém smoothie

  • ½ csésze tej
  • ½ csésze joghurt
  • 1 kis banán
  • 1 ½ ek mogyorókrém
  • 2 jégkocka

Turmixgépben kb. egy percig keverjük az összetevőket, amíg teljesen egynemű lesz.

Főtt tészta

Nem szereti a család a párolt spenótot? Csempésszük bele a szószba. Tálalás előtt egyszerűen keverjük össze mixerben a kész paradicsomszószt és a spenótot, így kínáljuk a spagettihez. Bár a spenót íze eltűnik, egészséges hatása megmarad.

Pizza

A spenótnak a pizza partin is jut hely! A többi rávaló mellett legyen ott spenót is az összetevők között. Lehet apróra vágva, vagy az alapkrémbe keverve, így mindenki ízlésének megfelelően adhatja hozzá a saját adagjához. A spenót kiválóan illik a paradicsomszószhoz és a sajthoz.

Mártás

Jatékdélutánok svédasztala, barbecue, vacsorapartik, morzsabálok – a mártogatósok számtalan helyzethez illenek. A spenóttal egészséges adag antioxidánst és élénk, vibráló színt adunk a büféasztalhoz. A szuper egyszerű spenótmártogatós remekül illik a zeller- és sárgarépa-csíkokhoz.

  • 280 g fagyasztott, lecsepegtetett spenótkrém
  • ½ csésze majonéz
  • 230 g joghurt
  • ¼ csésze friss, összevagdosott petrezselyem
  • ¼ csésze finomra vágott hagyma
  • ½ kk szárított kapor
  • ¼ kk só

A jól lecsepegtetett spenótot keverjük össze a többi összetevővel, majd hagyjuk hűtőben összeérni az ízeket, legalább egy órán át.

Reggeli

Egy kis omlettet reggelire? Keverjünk bele egy kis spenótot, és adjunk hozzá egyéb zöldségeket is. A spenót jól illik a paradicsomhoz, gombához és paprikához, együtt ragyogóan feldobják a sajtos omlettet. Ráadásul a fagyasztott spenót ugyanolyan jó hozzá, mint a friss!

Sült tésztaételek

Bármilyen különösen hangzik, a spenót remek összetevője lehet a palacsintának, kenyérnek, muffinnak. Egyszerűen tegyen egy-két csésze spenótpürét a szokásos összetevők mellé, és folytassa a recept szerint. Ezzel a módszerrel nagy adag egészséget csempészhetünk a gyerek ételébe, vidám, színes ételt készítve.

(Angolból fordította: H. Orsi)