Izgalmas hűsítő italok gyógynövényekkel

Ahogyan fent, úgy lent – tartja az ősi bölcsesség. Földünk vizei háromnegyed részben foglalják el bolygónk felszínét. A hasonlóságok és párhuzamok mellett azt is tudjuk, hogy szervezetünk hasonló arányban tartalmaz vizet, testünk mintegy 75%-a vízből áll. Minden folyamatnak tehát, ami a szervezetünkben lejátszódik, elegendő vízre van szüksége.

Keringési rendszerünk, szerveink működésképtelenné válnak a víz hiányában. Különösen igaz ez akkor, ha a nyári hőség miatt amúgy is nagyobb a vízveszteségünk, mint egyébként. Az idei évben zanzásítva kaptuk meg a tavaszt a természettől. Átmenet hiányában a téli hótaposóinkat nyári szandálokra váltottuk. A szokatlanul felgyorsult tempó miatt nehezebben álltunk át a változásokra.

Sokan egyszerűen megfeledkeznek a vízivás fontosságáról! Akkor veszik észre a hiányt, amikor már „akadozik a fogaskerék”.

Néhány gyógynövénnyel kombinált italrecepttel könnyíteni szeretnék azoknak, akiknek létfontosságú a megfelelő mennyiségű folyadék (elsősorban víz) megtartása, pótlása, de nem kívánják a vizet, továbbá azoknak, akik változatosan szeretik elkészíteni az italokat családjuknak, barátaiknak, ismerőseiknek, vendégeiknek.

Ital energetikailag hűtő hatású mentával

Elkészítés: 1 liter vizet forraljunk fel, majd öntsük rá az előzőleg megmosott 1 szál friss, zöld citromfűre, 2 szál borsmentára (vagy fodormentára), 1 levél steviára. Fedjük le, majd amikor már langyos, szűrjük le és ízesítsük egy fél citrom levével, vagy naranccsal. (Akinek nincs kéznél zöld citromfű és menta, stevia, az használhat szárított formában vásárolhatót is. Ebben az esetben 1 kiskanál citromfű, 2 kiskanál menta és 1 levél stevia az adag. (Édesítés a stevia miatt nem szükséges, elhagyható, vagy mással pótolható, pl. mézzel.)

Ezt az italt főként délelőtt érdemes fogyasztani, mert azon kívül, hogy értékes ital, oltja a szomjat, a lusta emésztést is serkenti. Lehűtve, vagy jégkockával hűsítő italként is igyuk!

Megjegyzés: Aki melegen issza meg reggel, éhgyomorra, annak rendezi a székletürítését!

Savanykás ital kovászos uborka és kapor felhasználásával

Az előzőleg házilag kovászolt uborka levét ne öntsük ki. Értékes italt készíthetünk belőle, hiszen egy olyan fermentált zöldségféléről van szó, amely a vízpótláson túl az emésztésünket is jótékonyan befolyásolhatja az erjedési folyamat során keletkezett probiotikus hatású baktériumkultúrájával. Nem mellesleg jól oltja a szomjat, és a nagy melegben a sóveszteséget is pótolja.

Elkészítés: 1 liter vizet forraljunk fel, egy-két szál kaprot adjunk hozzá, majd hagyjuk kihűlni. Egy kovászos uborkát daraboljuk fel apróra. 1 dl szűrt kovászos uborka levet keverjünk (a kihűlt, előzőleg felforralt, lehűtött, kapros) vízzel, majd adjuk hozzá a darabokra vágott kovászos uborkát.

Szívpanaszok esetén – főleg, ha az ideges eredetű – különösen ajánlott a kapor rendszeres fogyasztása.

Izgalmas ízek itala céklával, bazsalikommal és tormával

A kovászosuborkás mintájára ezt az italt elkészíthetjük kovászolt (fermentált) céklával is.

Elkészítés: 1 liter vizet forraljunk fel, adjunk hozzá egy szál bazsalikomot, majd hagyjuk kihűlni. Egy kovászolt céklát daraboljuk fel apróra. 1 dl szűrt kovászos cékla levet keverjünk (a kihűlt, előzőleg felforralt, lehűtött, bazsalikomos) vízzel, majd adjuk hozzá a darabokra vágott kovászos céklát és egy csipet natúr tormát (torma levele is jó, ebben az esetben a bazsalikommal együtt forrázzuk le).

Ezzel a módszerrel bíborszínű, pikáns ízű italt tudunk készíteni. Különösen vashiányos vérszegénység, fáradtság esetén javasolt a céklás ital fogyasztása. A benne lévő bazsalikom tiszta, harmonikus aurát teremt, a csipet torma a légutakat és a tüdőt segíti tisztán tartani.

Limonádé mentás jégkockával

Elkészítés: 1,5 liter forralt, visszahűtött vízből ízlésünk szerint készítsünk limonádét egy citrom levével. Egy mentás jégkockát tegyünk hozzá a korábban elkészített mentából.

Mentás jégkocka: 5 evőkanál borsmentát tegyünk egy tálba, majd öntsünk rá kb. 2 dl forró vizet. Fedjük le, és 15 percig hagyjuk állni. Szűrjük le, és amikor már teljesen kihűlt, öntsük jégkockatartóba és a mélyhűtőben fagyasszuk le.

A tikkasztó hőségben szinte mindenki izzad, ez természetes folyamat. Bizonyos esetekben azonban az izzadás már kóros mértéket érhet el, betegség előjele, tünete lehet (cukorbetegség, változó kor, feszültség és stresszhelyzetek, pajzsmirigy-elváltozás stb.). Figyeljünk szervezetünk jelzéseire!

A hőségben a fokozott izzadás hatására nemcsak víztől szabadul meg a szervezetünk, hanem ásványi anyagoktól, nyomelemektől is. Erre elsősorban azoknak kell gondolniuk, akik könnyen és gyakran megizzadnak. Legyengülés, erőtlenség utalhat arra, hogy szükséges pótolni a hiányzó ásványi anyagokat. Keresni kell olyan jó minőségű termékeket, amelyekkel az ásványi anyagok, nyomelemek könnyen és gyorsan visszapótolhatók. Számomra a legelfogadhatóbb az Energy Magyarország Kft. által forgalmazott Fytomineral készítmény, amely ásványi anyagokat és nyomelemeket oldott kolloid formában tartalmaz, tehát a felszívódása elsőrangú, gyerekek számára is könnyen adagolható, akár a napi italba, ivóvízbe téve.

Közismert, nagyon értékes gyógynövényünk az orvosi zsálya, amely számos kiváló gyógyhatása mellett izzadáscsökkentő tulajdonságáról is híres.

Zsálya tea elkészítése

1 csapott evőkanál zsályát 2,5-3 dl vízben kb. 3 percig – fedő nélkül – főzünk, majd leszűrjük, citrommal, mézzel édesítve fogyaszthatjuk.

A zsálya tea 3 napig hatékonyan csökkenti a kóros izzadást, vagyis háromnaponta elég ezt a főzetet elkészíteni és elfogyasztani. Azok számára, akik stressz és feszültség miatt izzadnak, javasolt hozzákeverni a teához citromfüvet és levendulavirágot is. Így oldja a feszültséget és biztosítja a kóros izzadás normalizálását.

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta természetgyógyász
Tanácsadás

Még több információért keresse fel Gyógynövénykeresőnket!