Sokak mumusa: migrén aurával

A migrénes roham jelentkezhet aurával vagy anélkül. Az aura általában már a fejfájás kezdete előtt tapasztalható, tipikusak például a látás zavarai, ilyenkor az érintett személy látómezeje gyakran korlátozott, vagy fényfelvillanásokat lát a szeme előtt. Az aurás migrén ellen még nincs gyógymód, de a rohamot gyors beavatkozással gyakran enyhíteni lehet.

A migrénes betegek 15-30 százaléka aurás migrénben szenved. Ez azt jelenti, hogy nemcsak rohamszerű fejfájásuk van, hanem egyéb tünetek is felléphetnek, például látás- vagy beszédproblémák.

A migrén pontos okai eddig még nem tisztázottak. Mivel azonban gyakran több családtagot is érint, úgy vélik, hogy szerepet játszanak a genetikai tényezők. Annyi nyilvánvaló, hogy az agy bizonyos területei rosszul ellátottak vérrel, de emellett egyéb okok is elképzelhetők.

Az aurás migrén tünetei

Az aura gyakran jelentkezik a tényleges migrénroham előtt, kevésbé gyakran észlelhetők a tünetek a fejfájással együtt. A tünetek tipikusan öt-tíz perccel a fejfájás előtt jelentkeznek, és kb. egy óra elteltével elmúlnak. Jellemzően a betegeknek neurológiai zavarai vannak, például:

  • látászavar
  • az érzékszervi rendszer zavara (érzékzavarok, bénulás)
  • egyensúlyzavar
  • beszédzavar

Mivel ezek a tünetek a stroke-kal összefüggésében is előfordulhatnak, orvosnak kell tisztázni őket, különösen akkor, ha először fordulnak elő.

Látászavar

Az aurás migrén leggyakrabban erős vizuális zavarokat okoz: egyes érintettek fényfelvillanásokat, vagy káprázó színeket látnak a szemük előtt, míg mások csak a látómező egy részét látják. Néhány beteg kettős látásra panaszkodik, különösen súlyos esetekben az egyik szemre ideiglenesen megvakulhat.

A látászavaroknál általában különbséget tesznek a pozitív és negatív tünetek között. Míg az előbbiben egy további inger jelenik meg – például egy villogó, hasadt figura – a másiknál a látómező egy része kiesik. Az ilyen „vak” hely gyakran nem marad egy helyen, hanem a látómezőben vándorol.

Mi a teendő?

Az aurás migrénnek nincs tudományosan megalapozott kezelése, így sem a fejfájás elleni szerek, se más fájdalomcsökkentők nem tudják megszakítani az aurát. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a ketaminos orrspray képes megállítani a fellépő tüneteket. Az aura azonban kezelés nélkül általában rövid időn belül magától is elmúlik.

Ha tipikus aurás tüneteket tapasztal, akkor az azt követő fejfájásrohamot gyors reagálással csökkentheti:

  • vegyen be időben fájdalomcsillapítót, vagy hányinger elleni gyógyszert
  • húzódjon vissza egy nyugodt, sötét helyre és pihenjen, vagy próbáljon aludni.

Figyelem: várjon az erős gyógyszerek bevételével (pl. triptán), amíg az aura elmúlik.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még a migrénről olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mit tudunk a migrénről és mit tehetünk ellene?