Mit tudunk a migrénről és mit tehetünk ellene?

Átlagosan az embereknek kb. tíz százaléka szenved a migrénes fejfájástól; a nők hajlamosabbak rá, mint a férfiak. A migrén gyakran ugyanazon család tagjai között fordul elő, és rendszerint 10-től 45 éves korig jelentkezik először. Még mindig nem tudják, hogy pontosan mi okozza a neurológiai tüneteket és a fájdalmat – az ok valószínűleg összetett.

Folytatódik a vita azok között, akik a fájdalom okát vagy az ereknek, vagy az agyi idegeknek, illetve az ún. neurotranszmittereknek (ingerületátvivő anyagoknak) tulajdonítják. A pontos ok valószínűleg ezen összetevők komplex kölcsönhatása, amelyek mindegyike különböző emberekben különböző mértékben aktivizálódik.

Jellegzetes fájdalom

Fontos a helyes diagnózis felállítása, hogy a migrént meg tudják különböztetni a fejfájás jóval rosszindulatúbb fajtáitól. A migrén ismétlődő fejfájás, a kialakulásának határozott jellege van. Lehetséges, hogy aura kíséri. A fejfájásnak pontos kezdete és vége van, amelyek nem mindig jól kivehetőek. A fájdalom pulzál, és az egyik oldalt érinti. Az aktivitás, a fény és a zaj súlyosbítja, és émelygéssel, hányással, valamint egyéb rendellenes érzetekkel jár, amelyek közvetlenül nem tartoznak a fejfájáshoz.

A migrén jellemzője, hogy a kiváltó okait képesek vagyunk azonosítani. A gyakori provokáló tényezők a stressz, az éhség, fáradtság, kiszáradás, bizonyos ételek és a hormonális ingadozások.

A különféle élelmiszerek, a sajttól a csokoládéig, tiramint tartalmaznak, amelyet már régóta általános kiváltó tényezőnek tekintenek, ám most a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az érzékenység nem olyan gyakori. A két leggyakoribb kiváltó tényező az alvászavar és a migrén elleni gyógyszerek túlzott használata. Ez különösen igaz a betegség krónikus formáira. Az egyszerű viselkedésbeli változások és a jobb alvási szokások csökkenthetik a rohamok gyakoriságát. A gyógyszerek túlzott használata a migrén gyakoriságának növekedését idézheti elő.

A legújabb tanulmányok összefüggést találtak a túlsúly és a fellépő fájdalmak között, ideértve a migrént is. Ennek oka valószínűleg a krónikus gyulladás, amely gyakran kíséri az anyagcserezavarokat. A migrén elleni küzdelemben nagy szerepet játszhat az életmód megváltoztatása. Próbálja meg legalább néhány hónapig követni az alábbi tanácsokat – és ez elegendő lehet az állapot jelentős javulásához.

Az első lépések – a migrén és az egészség

A migrénes fejfájás javítását célzó minimális program a következőket foglalja magában:

  • Kerülje a nátrium-glutamát és az aszpartám fogyasztását, a vásárolt termékek sokszor alternatív elnevezéssel tartalmazhatják ezeket. Célszerű kerülni a feldolgozott élelmiszereket, hogy ezeket az adalékokat teljes mértékben el lehessen kerülni.
  • Legalább egy hónapra mellőzzék a glutént tartalmazó ételeket, és ellenőrizzék azt, hogy csökkennek-e a fejfájások.
  • Minden étkezéshez fogyasszon fehérjét és zsírt is. Az éhség és a reaktív hipoglikémia (Egy külön típusa a hipoglikémiáknak – alacsony vércukorszintnek – az úgynevezett reaktív hipoglikémia, amikor az éhgyomri vércukorszint normális, viszont étkezést követően leesik – a fordító) is kiválthatja a migrént. Az élelmiszerekből származó tiszta szénhidrátok nagyon gyorsan bejutnak a véráramba, ami inzulin felszabadulást és másodlagos hipoglikémiát okoz.
  • Adjon étrendjéhez omega-3-ban gazdag ételeket vagy ezt tartalmazó étrend-kiegészítőket, ez hozzájárul a szervezet gyulladásos reakcióinak csökkentéséhez.
  • Szedjen magnézium étrend-kiegészítőket oly módon, hogy a bélirritációk minimalizálása érdekében a napi adagokat több részre osztja. Epsom sófürdővel egészítsük ki a magnéziumbevitelt. (A keserűsó vagy Epsom só tulajdonképpen nem más, mint a magnézium-szulfát, mindkét összetevő rendkívül fontos a szervezet egészsége szempontjából.)

Az egészség megőrzése – a teljes program

Az átfogó program számos olyan területet foglal magában, ahonnan fokozatosan fejlődhetünk, vagy azonnal megtehetünk néhány lépést.

Hasznos ételek az étrendben

  • Minden étkezéshez fogyasszon fehérjéket és zsírokat, ez segít elkerülni a reaktív hipoglikémiát (lásd a minimális programot).
  • Csökkentve az étrend szénhidráttartalmát, próbáljon lefogyni. Vegye fel a kapcsolatot egy táplálkozási szakértővel, hogy megszabaduljon a felesleges kilóktól.
  • Válasszon omega-3-ban gazdag halakat. Jó források a konzerv vagy a friss szardínia, a makréla és az atlanti rombuszhal.
  • Egyszeresen telítetlen olajok. Megtalálhatja ezeket az olajokat az avokádóban, az olajbogyóban, a diófélékben és az organikus zsírokban. Nem kell tartaniuk a szalonnától, ez kiváló zsírt ad a mérsékelt hőmérsékleten történő sütéshez.
  • Növelje a B2-vitamin bevitelét. A gombák, az organikus máj, a sötét levelű zöldségek és a tej kiváló forrása a B2-vitaminnak.

Kerülje a problémás ételeket

  • A készételek veszélyesek lehetnek. Számos feldolgozott élelmiszer tartalmaz nátrium-glutamátot vagy aszpartámot. Mindkét alkotóelem valószínűleg a migrén kiváltó oka, ezért kerülendő.
  • Az ételek, melyek kiváltják a migrént. A tiramin tartalmú termékek (érlelt sajt, csokoládé és vörös bor) már régóta ismertek, mint potenciális migrént kiváltó tényezők, ám más ételek is léteznek, amelyek problémákat okozhatnak – a tej, a tojás, a citrusfélék, a búza, a paradicsom, az alkohol és néhány fajta hús. A marhahúsra másképpen reagálhatunk, mint például a bárányra, illetve a friss húsra másképpen reagálhatunk, mint a pácolt, fűszerezett húsétel-különlegességekre.
  • A fermentált ételek és a dió-, és mogyorófélék, valamint a csokoládé néhány ember számára kiváltó tényező. A cukrok és a feldolgozott élelmiszerek az agyra ártalmas hatásúak: amikor csak lehetséges, kerüljük őket.
  • A koffein gyakran súlyosbítja a fejfájást. Bár ez nem tűnik a migrént kiváltó oknak, például amikor a koffeint naponta fogyasztják, és a fejfájás csak hetente jelentkezik. Gyakran előfordul, hogy a koffein elhagyása csökkenti a rohamok gyakoriságát és/vagy súlyosságát.

Hasznos étrend-kiegészítők

Az omega3-at rendszeresen lehet szedni, ezek a fontos zsírsavak nemcsak a migrén, hanem sok más betegség esetén is hasznosak.

Magnézium-citrát. Napi 2–4 kapszulát vegyen be, ha nem okoz hasmenést.

A magnéziumolaj nagyon hasznos lehet az izomfeszültség miatt, ha fejfájás jelentkezik. Naponta egyszer, kétszer vagy a fejfájás kezdetén alkalmazza külsőleg, ott alkalmazza, ahol az izomfeszültség a leginkább érezhető. (Nálunk magnézium-kloridot lehet kapni, és ezt szokták keverni olajjal – a fordító.)

Piretrum (krizantémfélék = margitvirágfélék, morzsika-kivonatként szokott szerepelni a gyógyszerkönyvben. Nálunk őszi margitvirág cseppeket árulnak migrén ellen „Bálint cseppek” néven – a fordító.) és gyömbér. Az egyik tanulmány kimutatta, hogy a piretrum és a gyömbér kombinációja csökkenti a migrén súlyosságát, ha röviddel a roham kezdete után veszik be.

Q10 koenzim. Egy tanulmányban kimutatták, hogy ez csökkenti a migrén súlyosságát és gyakoriságát.

Magas homocisztein szinteknél a metilezett folátok napi egyszer vagy kétszer történő bevétele csökkentheti a fejfájás gyakoriságát.

Melatonin. Ha lefekvéskor 1-2 kapszulát vesz be, megelőzheti azokat a fejfájásokat, amelyek miatt fel szoktak ébredni, akár éjszaka, akár kora reggel.

Az életmód és a migrén

Mint fentebb említettük, az életmód megváltoztatása gyakran nagyon hasznos lehet a migrénes rohamok gyakoriságának vagy súlyosságának csökkentésében.

Elegendő mennyiségű éjszakai alvás (átlagosan 8 óra). Jobb, ha 2 órával lefekvés előtt korlátozza a folyadékbevitelt, és a vacsorát legalább 4 órával a lefekvés előtt befejezi. Hasznosak lehetnek az este, illetve az ágyban végezhető relaxációs gyakorlatok.

Ha túlsúlyos, próbáljon megszabadulni a felesleges kilóktól. A szénhidrátbevitel csökkentése segíti a fogyást, ugyanakkor csökkenti az inzulinszint ingadozásait és a gyulladásokat.

A rendszeres relaxációs gyakorlatok csökkenthetik a migrén intenzitását. A meditáció segít ellazulni és megnyugodni. A jóga ellazítja a testet és az elmét, összpontosítva figyelmét a testtartásra és a mozgásra. A masszázs ellazítja a feszült izmokat.

A rendszeres testmozgás csökkentheti a migrén előfordulásának gyakoriságát. Néhány ember számára azonban a stressz – különösen meleg időben vagy erős napsütésben – migrént okozhat, ezért ilyenkor korlátozni kell az erőfeszítéseket, nem szabad megerőltetni magát, ezért bizonyos napokon jobb, ha elhagyja a gyakorlatokat.

Ismerje fel a korai figyelmeztető jeleket és cselekedjen. Igyon egy koffeinmentes italt vagy csak vizet, menjen hűvös, sötét és nyugodt helyre, lazítson.

Csökkentse az ösztrogénszerű anyagok hatását, ugyanis számos műanyag felszabadít olyan anyagokat, amelyek a szervezetbe kerülve utánozzák az ösztrogén hatásait. Kerülje az ételek és italok műanyag edényekkel való érintkezését.

Ha tartós migrénben szenved, amelyet nehéz kezelni, próbáljon ki egy ketogén diétát. (A ketogén diéta olyan magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diéta, amelyet elsősorban az epilepsziás betegek, főként gyerekek kezelésére fejlesztettek ki. A diéta lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét – a fordító.) Néhány ideggyógyász rámutatott a migrén és az epilepszia hasonlóságaira, és egy ilyen étrend, amely már bizonyított az epilepszia elleni küzdelemben, segíthet a migrén esetében is.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha szeretne még a migrénről olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Sokak mumusa: migrén aurával