Áteresztő bél szindróma – ismeretlen okok, komoly bajok

A probiotikumok segíthetnek

Figyelembe véve, hogy a bél mikrobiológiai egyensúlya fontos szerepet játszik a bélbetegségek kialakulásában és kezelésében, a probiotikumok alkalmazása ésszerűnek tűnik. Például egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a Lactobacillus casei megakadályozhatja a túlzott béláteresztést.

Étrend-kiegészítők

Bizonyíték van arra, hogy bizonyos táplálékkiegészítők erősítik a bélgátat. Ilyen például a vajsav és az omega-3 zsírsav bevitel gyulladásos bélbetegségnél és irritábilis bél szindrómánál. Úgy tűnik továbbá, hogy a cink és a D-vitamin pozitív hatást gyakorol a bél permeabilitására.

Milyen étrend a megfelelő?

A betegséggel kapcsolatban számtalan táplálkozási tanács, terv és recept található. Mivel a betegség még mindig alig kutatott, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy mit kell enni áteresztő bél szindróma esetén.

Milyen élelmiszerek állnak rendelkezésre? A magas rosttartalmú ételek, mint például a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek és a hüvelyesek értelmet nyernek, mivel az étkezési rostok bakteriális bomlása a bélben vajsavat termel, ami potenciálisan javíthatja a bélfal áteresztőképességét. Az alábbi táplálkozási tippet is segíthetnek:

A zsíros halak, például a lazac, a hering és a makréla gazdag omega-3 zsírsavakban és D-vitaminban. Mindkettő pozitív hatást gyakorolhat a bélgátra. Ajánlott elfogyasztani egy-két adag zsíros halat hetente.

A cink ugyancsak segíthet a bélgát erősítésében. Ez a nyomelem például a tenger gyümölcseiben, diófélékben és a marhahúsban található.

Az A-vitamin hiánya esetleg hozzájárulhat az áteresztő bél szindróma kialakulásához. A-vitamint tartalmaznak az állati eredetű élelmiszerek, például a máj és a sajt. A béta-karotin prekurzort (elővitamin) többek között a paprika, a sárgarépa, a spenót és a sárgabarack tartalmazza. Óvatosság ajánlott az A-vitamin-kiegészítőknél, mert a túladagolás káros lehet.

A mesterséges adalékok az iparilag előállított élelmiszerekben, mint például az ízfokozók és emulgeátorok gyaníthatóan növelik a bélnyálkahártya áteresztőképességét. Ezért próbáljon meg nem feldolgozott táplálékokat fogyasztani.

Egyes tanácsadók propagálják az eliminációs étrendet, amely elhagyja a gyaníthatóan allergiát okozó ételeket, vagy méregtelenítő programokat az áteresztő bél szindróma gyógyítására. A megkérdőjelezhető hatékonyság mellett az egyoldalú táplálkozási programok nem ajánlottak, mivel ezek állandó tápanyaghiányhoz vezethetnek. Ezzel szemben a kiegyensúlyozott étrend hozzájárul az egészséges egyensúly eléréséhez az emésztőrendszerben.

Az áteresztó bél szindróma olyan betegség, amely ellentmondásos a hagyományos orvoslás szempontjából. Ezért gyógyító ígéreteket és a kétes, költséges kezelési módszereket rendkívül kritikusan kell nézni. Eddig nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a bélgát javítására vagy helyreállítására irányuló kezelések hatással lehetnek a betegség kialakulására vagy gyógyítására.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni az emésztésről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Probiotikumok – ezért jók az erjesztett ételek