4-7-8 légzés

Mostanában egyre divatosabbá válik a 4-7-8 elnevezéssel illetett légzőgyakorlat. A 4-7-8 légzés „apostola”, dr. Andrew Weil szerint ez a technika megkönnyíti az elalvást, csillapítja a vágyakozást pl. az édességek iránt, valamint abban is segít, hogy képesek legyünk ellenőrzés alatt tartani a haragot vagy dühöt. Legfőbb hatása a stressz csökkentése.

Mély be- és kilégzéseket végzünk, miközben koncentrálunk az egyenletes, ritmikus légzésre. Helyezkedjünk el kényelmes ülő helyzetben, nyelvünk hegyét érintsük a felső fogsor mögötti területhez. Végezzünk egy mély kilégzést, majd lassan lélegezzünk be az orrunkon át 4 másodperc alatt. Tartsuk benn a levegőt 7 másodpercig, végül erőteljesen lélegezzünk ki a szánkon keresztül 8 másodperc alatt, miközben susogó hangot (husssss) hallatunk. A teljes ciklust ismételjük meg 4-szer.

Kezdőknek könnyítés

Dr. Weil azt javasolja, hogy a 4-7-8 légzést naponta kétszer végezzük, így előbb megtapasztalhatjuk az előnyeit. Ugyanakkor óvja a kezdő gyakorlókat a négynél több ismétléstől. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a végrehajtásra fordított másodpercek száma kevésbé fontos, mint a fenti arányok követése. Például ha valaki nem képes sokáig bent tartani a levegőt, akkor a 4 mp (belégzés), 7 mp (visszatartás), 8 mp (kilégzés) helyett alkalmazhatja a következő időtartamokat is: 2 mp (belégzés), 3,5 mp (visszatartás), 4 mp (kilégzés).

A fenti technikával ismerkedőknél az első időszakban előfordulhat szédülés, ezért a gyakorlatot ülve vagy fekve ajánlatos végezni, nehogy elessünk.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdeklik a stressz-csökkentő légzőgyakorlatok, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Légzőgyakorlatok a stressz csökkentéséhez