Agyvérzés: megrepedt ér az agyban

Fontos a gyors diagnózis

A gyors diagnózis, valamint az azonnali kezelés rendkívül fontos az agyvérzésnél, mivel egyébként károkat okozhat, vagy akár halálos veszély is fenyeget.

Mivel az agyvérzés külsőleg nem látható, először csak a tünetek alapján lehet diagnosztizálni. Megvizsgálják a páciens tudatállapotát és életfunkcióit. A panaszok időbeli alakulása és kísérő körülményei nagyon fontosak a diagnózis és a későbbi kezelés szempontjából.

Az agyvérzés következményei

Az agyvérzés lefolyása személyenként eltérő, de a meghatározó tényezők közé tartoznak a következők:

  • a kor
  • az általános egészségi állapot
  • az agyvérzés helye, mérete és típusa

A kiterjedt agyvérzés gyakran halálhoz vezet. A túlélő betegek túlnyomó többségénél tartós következmények figyelhetők meg. Az agyvérzés lehetséges következményei például bénulás, a beszéd vagy a mozgás zavarai, mentális fogyatékosság is lehetséges.

Az agyvérzés következtében szélütés is jelentkezhet. A stroke-ok 15 százalékánál agyvérzés a kiváltó ok. Az érintettek az agyvérzés következtében kómába is eshetnek.

Hogyan kezelhető?

Az agyvérzés minden formája egészségügyi vészhelyzet, ezért azonnali kezelést igényel. Minél tovább tart az alapellátás megkezdése, annál nagyobb a halálozás kockázata, ezért a sürgősségi orvost/ügyeletet azonnal fel kell hívni agyvérzés gyanúja esetén.

Az akut kezelés során először kísérletet tesznek a beteg stabilizálására. Ha a koponyaűri nyomás emelkedik agyvérzés miatt, akkor műtétre van szükség. A sebész megnyitja a koponyacsont egy részét, hogy megállítsa a vérzést a fejben, és eltávolítsa a vérrögöt, de még a gyors sebészeti beavatkozás esetén is fennáll a végzetes kimenetelű vagy állandó neurológiai károsodás veszélye.

Az agyvérzést elszenvedett betegek hosszadalmas kezelést igényelnek. Az agyvérzés erősségétől függően több évig is eltarthat, hogy a páciens önállóan visszatérjen a mindennapi életbe. Sok esetben azonban visszafordíthatatlan tünetek maradnak, mint például a finommotoros képességek és a koncentráció hiánya, személyiségváltozások vagy fejfájás.

Megelőzés

A traumás agyvérzés elkerülése érdekében jól ismert baleset-megelőzési intézkedésekre van szükség (például a kerékpáros sisakot visel).

A hipertóniás intracerebrális hematóma kockázatának csökkentése érdekében a magas vérnyomás következetes gyógyszeres kezelésére van szükség. Emellett minden egyéb kockázati tényezőt, pl. a cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet és az elhízást ellenőrzés alá kell vonni.

Ajánlott nem dohányozni, kevés alkoholt inni, naponta mozogni és figyelni az egészséges táplálkozásra. Ezek az intézkedések nemcsak hozzájárulnak az agyvérzés megelőzéséhez, hanem általában is jót tesznek az egészségnek!

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni az agyvérzésről, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

Villámcsapásszerű fejfájás: azonnal orvoshoz!