Bőrápolás cukorbetegségben

A cukorbetegek többsége bőrproblémákkal is küzd, legtöbb esetben a bőr rendkívül száraz, gyakran vörös, hajlamos a hámlásra és viszketésre. Az ilyen bőrproblémák oka szorosan kapcsolódik a cukorbetegséghez. A szabálytalan vércukorszint miatt a vízháztartás egyensúlya felbomlik, ez pedig befolyásolja a bőr védő szerepét, tehát igen fontos a helyes bőrápolás.

Bőrünk fontos védelmi funkciókat lát el, elsődleges feladata, hogy az agresszív baktériumokat és vírusokat távol tartsa. Ha azonban bőrünk károsodik, a szűrő-védő funkció sérül, akár el is pusztul, így a vírusok, baktériumok és kémiai anyagok akadálytalanul behatolhatnak. A következmény lehet bőrbetegség vagy allergia.

Miért száraz a cukorbetegek bőre?

A cukorbetegeknek különös gondot kell fordítaniuk a bőrükre, mert a cukorbeteg bőrén lényegesen kevesebb izzadság és faggyú keletkezik, a szokásosnál. Emiatt a bőr kevésbé rugalmas, ami azt jelenti, hogy kevésbé védett a külső hatások ellen. A száraz és hámló bőr emellett kínzó viszketést okozhat.

Rossz sebgyógyulás: diabéteszes láb

A cukorbetegség károsíthatja az idegeket is, és befolyásolja a fájdalom érzetét. Ha nincs fájdalom, észrevétlenek maradhatnak a sérülések a lábon, és sebek is kialakulhatnak. Ezt nevezik diabéteszes lábnak. Ördögi kör keletkezhet: Mivel a cukorbetegek bőre vérrel rosszul ellátott, a gyulladás és a sérülés rosszul gyógyulhat, ami viszont elősegítheti a fertőzések keletkezését.

Optimális és következetes bőrápolás

Cukorbetegség esetén fontos, hogy megakadályozzuk a bőr kiszáradását és óvatosan ápoljuk azt. Száraz bőr esetén sokan automatikusan hajlanak a zsíros krém használatára. A zsíros krémmel való ápolás azonban pontosan az ellenkezőjét váltja ki. Az ilyen krémeknél ugyanis a bőrön egyfajta zsíros film képződik, amely eltömi a pórusokat, ez pedig a természetes légző- és oxigéncserélő funkció károsodásához vezethet.

Ajánlatos az olajos-vizes emulzió használata. Ez nagy víztartalmú emulzió, zsírokból és olajból áll, amely nagyon jól oldódik vízben. Sok nedvességet biztosít, és nem hagy zsíros filmet a bőrön, tehát ajánlható feszes és viszkető, durva bőrre.

Karbamidos krém

A cukorbetegek bőrének ápolására alkalmas termékek közül több karbamidot is tartalmaz. Ismert, hogy a karbamid nagymértékben kötődik a nedvességhez, és így enyhíti a viszketést. A karbamidból és laktátból álló hatóanyag-kombináció eddig különösen hasznosnak bizonyult a cukorbetegek bőrápolásában.

Ne fárasszuk a bőrt

A cukorbetegek számára a megfelelő krémek, vagy habok használata mellett fontos a bőr általános védelme is. Rövid fürdés ajánlott hosszú pancsolás helyett, mert a bőrt mindig védeni kell a nedvesség- és zsírveszteség ellen.

Az arcápolásra is enyhe termékek ajánlatosak. A felhasznált kozmetikumok legyenek mentesek az alábbiaktól:

  • konzerváló anyagok
  • parfümök
  • festékanyagok

A zuhanyozás vagy mosakodás után fontos, hogy a bőr jól száradjon meg, különösen a ráncokban. A maradék nedvesség miatt nedves, meleg klíma alakulhat ki, amelyben gombák telepedhetnek meg.

Sok nedvesség és egészséges táplálkozás

A bőr állandó ápolása mellett naponta sok vizet kell inni. Cukorbetegség esetén naponta legalább két liter vizet ajánlunk, hogy a testet belülről elegendő mennyiségű folyadékkal lássuk el. Az egészséges táplálkozás is pozitív hatással lehet a bőr állapotára.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a bőrápolásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Tavaszi bőrápolás természetes módon