Kis vizes egyszeregy

A vezetékes víz minősége

Sokan szeretik a csapvizet, mert jó íze van. Mi a helyzet az ivóvíz minőségével: lehet-e habozás nélkül inni a csapvizet? Mielőtt az ivóvizet a nyilvános hálózatba táplálják, több tisztítási lépést hajtanak végre. Bár a talajvíz a mezőgazdasági trágyázás miatt sok nitrátot tartalmazhat, a literenként 50 mg nitrát határértéke érvényes. Ha ezt meghaladja, a vizet nem szabad fogyasztani.

Szennyeződés a vízvezetékcsövekben

Még ha a víz szigorú ellenőrzése alatt áll is, ritkán előfordulhat, hogy a háztartásban lévő csöveken keresztül szennyeződik, például amikor az ólomból vagy rézből készült csöveken megy át. A 7-nél kisebb pH-értékű víz oldhatja a rézcsöveket, ezért a víz pH-ját a vízszolgáltatóknak 7,8 vagy annál magasabb értékre kell beállítani. A rézcsövek csak akkor használhatók, ha az ivóvíz jellege azt lehetővé teszi.

Az ólomcsövekből kioldódhat ólom a vízbe, különösen akkor, ha a víz hosszú ideig állt a csövekben. Ezért az ólomcsöveket ki kell cserélni.

Mész a csapvízben

Az ivóvízben lévő mész nem vonzó, és szennyezheti a háztartási készülékeket, például a vízforralót. Az egészségre nem káros. Mivel a kemény víz több ásványi anyagot tartalmaz, különösen kalciumot és magnéziumot, ezek egészségügyi szempontból még kívánatosak is.

Ha a víz túl meszes, az aktív szénnel ellátott vízszűrők segíthetnek a vízkőmentesítésben, és javíthatják például a tea ízét, de ne felejtsük el rendszeresen cserélni a patronokat a lehetséges csíraképződés megakadályozása érdekében.

A túl kevés víz szédülést okoz

Amikor az éghajlat forró, a panaszok – mint a fejfájás és a szédüléssel járó keringési problémák – a szervezetben lévő vízhiányra utalhatnak. Sok ember ugyan eleget iszik, de nem a megfelelőt. Az alkohol, cukros limonádék, kevert tejes italok vagy gyümölcslevek nem jó szomjúságoltók – éppen ellenkezőleg. Sokkal jobb az ásványvíz vagy a csapvíz. Aki nem szereti, keverheti gyümölcslével is.

Fontos, hogy ne egyszerre igyunk sokat, hanem kis kortyokba osszuk el egész napra.

Víz az emésztéshez

A megfelelő mennyiségű ivás nemcsak a test vízháztartása, hanem az emésztés szempontjából is fontos. A szervezet a belekből nyeri a vizet. Ha meleg időben hirtelen székrekedést észlel, akkor mindenképpen növelje a napi vízbevitelt.

A megfelelő víz kiválasztása

A víz szabályozza testünk ásványianyag-egyensúlyát. Az ásványi anyagok fontosak az anyagcsere, az idegek és az izmok aktivitása szempontjából. Az egyéni igényektől függően a megfelelő víz segíthet az egyensúly megtartásában:

Ha Ön stresszes, használjon nagy magnéziumtartalmú ásványvizet, mivel ez erősíti a koncentrációt és az idegeket.

A sportolóknak és a fizikailag megerőltető tevékenységet végzőknek nemcsak sokat kell inni, hanem magas nátriumtartalmú vizet kell választaniuk. A nátrium a test vízegyensúlya és a sav-bázis egyensúly szempontjából fontos.

Azok, akik se nem izzadnak, se nem stresszesek, enyhén mineralizált, és ezért eléggé semleges ásványvizet ihatnak.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha még szeretne olvasni az ásványvízről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikkeket is:

Az ásványvizek könnyűnek találtattak