Probiotikumokkal a fogyásért?

A probiotikumok a fogyásban is segíthetnek. Régóta tudjuk, hogy a probiotikumok az egészséges bélflóra helyreállításában lehetnek a segítségünkre, és ugyancsak ismert, hogy a rosszul működő emésztőrendszer, a bél diszbiózis hajlamosít az elhízásra. A fordított összefüggés is igaz: ha jól működik az emésztésünk, akkor könnyebb ledobnunk a felesleges kilókat.

Egy 2015-ben végzett kutatás feltárta, hogy az egészséges testsúlyú és az elhízott emberek bélflórájában jelentős különbségek vannak. Állatkísérletekben a bélflóra megváltoztatása súlygyarapodást vagy súlycsökkentést okozott. Humán vizsgálatokban azonban még nem sikerült bizonyítani ezt a kapcsolatot. Igaz viszont, és ezt már e sorok írója teszi hozzá, hogy a fogyás, illetve a hízás soktényezős folyamat, és nem biztos, hogy egyetlen tényező megváltoztatásával sikerül elérni a kívánt eredményt.

Sikerült fogyni, de…

A kutatók szerint a bélflórának az elhízás irányában történő módosulása főként a következő tényezőknek köszönhető: magas zsírtartalmú étrend; magas kalóriatartalmú táplálkozás; mesterséges édesítőszerek használata; a megszokott napi életritmus felborulása.

Egy másik tanulmány, amely The British Journal of Nutrition című szakfolyóiratban jelent meg, egy konkrét probiotikum, a Lactobacillus rhamnosus hatását vizsgálta az elhízásra. Úgy találták, hogy azok a nők, akik az említett probiotikumot kapták, több súlyt vesztettek, mint a placebót szedők. Érdekes, hogy hasonló hatást férfiaknál nem sikerült kimutatni.

Egy további, 2013-ban végzett vizsgálat a Lactobacillus fermentum és a Lactobacillus amylovorus probiotikumok hatását vette górcső alá. Túlsúlyos, de egyébként egészséges emberek 6 héten át olyan joghurtot fogyasztottak, amely e két Lactobacillus törzset tartalmazta. A vizsgált időszak végére a kutatás résztvevői átlagban 3-4%-ot veszítettel a testzsírjukból.

Még egy tanulmány eredményeit érdemes megemlíteni. Ebben a Lactobacillus gasseri hatását vizsgálták. Az említett probiotikumot tartalmazó, fermentált tejtermékek fogyasztóinak 12 hét alatt a hasi zsírjuk 8,2-8,5%-ától sikerült megszabadulniuk. Igen ám, csakhogy amikor abbahagyták e termékek fogyasztását, akkor visszanövesztették maguknak az elvesztett testzsírt.

A fermentált ételek biztosan hasznosak

További vizsgálatok tárgya volt a bélflóra diverzitása, magyarán sokrétűsége. Jó tudni, hogy a bélflóránk több száz különböző mikroorganizmust tartalmaz, és a teljes számuk meghaladja a 100 milliárdot! Azt mondhatjuk, hogy a „bentlakó népesség” száma több, mint az emberi sejteké. (Régen a bél mikrobióta tagjainak számát az emberi sejtek tízszeresére tették, de ma már tudjuk, hogy ez túlzott becslés volt, és legfeljebb 4:3 lehet a helyes viszonyszám. Azon a „filozófiai kérdésen” persze továbbra is érdemes elgondolkodnunk, teszem hozzá, hogy vajon mi áll közelebb az igazsághoz: mi használjuk a bélbaktériumokat az emésztéshez, vagy ők választottak minket, összkomfortos lakóhelyként…)

Egy 2015-ös kutatás szerint akiknek a bélflórájában kevesebb fajta baktérium lakott, azoknak nagyobb volt a kockázatuk a különféle gyulladásokra, az elhízásra és a vele kapcsolatos egészségügyi problémákra, mint pl. a metabolikus szindrómára és a 2-es típusú cukorbetegségre.

Lássuk, hogy mely fermentált (erjesztett) ételek fogyasztásával tudjuk növelni a jótékony hatású „bentlakók” számát. Nos, a jól ismert joghurton kívül segíthet a kefir, a savanyú káposzta, a kombucha, a fermentált nyers sajtok, a nyers almaecet, a kimchi (koreai csípős káposzta), a natto (japán nemzeti étel, nyers szójabab), a miso (fermentált szójabab püré, szintén japán étel) és a tempeh (ugyancsak fermentál szójabab, Ázsia több országában népszerű) beépítése az étrendünkbe.

Ne feledjük azt sem, hogy a probiotikumok nem csupán a jó emésztésben és (talán) a fogyásban lehetnek segítségünkre. Fontos szerepet töltenek be még a növekedésben, az immunrendszer, a hormonrendszer és az idegrendszer működésének szabályozásában, és hozzájárulnak a jó általános közérzethez.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha szeretne még olvasni a probiotikumokról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Probiotikumok – ezért jók az erjesztett ételek