Segít-e a fogyásban a gyömbér?

A gyömbér a sütés-főzés egyik kedvelt alapanyaga már nálunk is. Egészségügyi hatásai is kedvezőek, csökkenti a gyulladást, serkenti az emésztést, csökkenti az étvágyat. Nem csodaszer persze, de megfelelő testmozgás mellett, más ételekkel együtt fogyasztva, valóban segíthet megszabadulni a felesleges kilóktól. Jó barátja a citrom, a méz és az almaecet.

Gyömbér és citrom

Amikor a gyömbért és a citromot együtt fogyasztjuk, jelentősen hozzájárulunk szervezetünk egészségéhez. A citromlé étvágycsökkentő lehet, ráadásul rengeteg C-vitamint tartalmaz.

Ha a gyömbérteánkba egy kevés citromot teszünk, az segít, hogy több folyadékot fogyasszunk. Így elkerüljük a kiszáradást, ráadásul hosszabb ideig tart a telítettségérzetünk is. Igyunk naponta 2-3 citromos gyömbéritalt.

Gyömbér és almaecet

Az almaecet maga is súlycsökkentő hatású. A gyömbérrel együtt fogyasztva jótékonyan növelik egymás antiglikémiás és antioxidáns hatását. Az almaecet hatékony probiotikumokkal is gazdagítja a keveréket.

A legegyszerűbb, ha az elkészített gyömbérteát hagyjuk kihűlni egy kicsit, majd hozzákeverjük az almaecetet. A túl forró víz megöli a baktériumokat, melyeknek a probiotikus hatás köszönhető.

Keverjünk 1 csésze gyömbérteához 2 evőkanál almaecetet. Adhatunk hozzá egy kis mézet is. Az almaecet jótékony hatásainak kiaknázása érdekében reggelente, éhgyomorra fogyasszuk.

Gyömbérlé

A gyömbérlé fogyasztása önmagában is segítheti a súlycsökkenést. A gyömbér csípős ízének enyhítésére általában egyéb összetevőket – mézet, citromlevet és vizet – is tartalmaz, amelyek tovább növelik hidratáló, antioxidáns és immunerősítő hatását.

Gyömbérlevet otthon is készíthetünk. Vágjunk apró darabokra kb. 150 g friss, hámozatlan gyömbért, és turmixoljuk össze egy csésze vízzel, majd tetszés szerint szűrjük le. Adjunk hozzá ízlés szerint mézet, citromlevet, frissen facsart agavélevet, és díszítsük egy kis mentával. Naponta 1-2 alkalommal fogyasszuk, étvágycsökkentőként.

Gyömbérpor

A friss gyömbérrel összehasonlítva, a gyömbérpor több shogaol nevű vegyületet tartalmaz, melynek rákölő és gyulladáscsökkentő hatása is van.

A gyömbérport fogyaszthatjuk kapszulában, de belekeverhetjük egy pohár vízbe, vagy rászórhatjuk a ételeinkre is. A túl nagy adagban (evőkanál számra) fogyasztott gyömbérpor emésztési zavarokat okozhat!

A gyömbérnek a súlycsökkentés segítése mellet számos egyéb egészséges hatása is van:

  • szabályozza a kortizont, azaz a stresszhormont
  • növeli és szabályozza a bélműködést
  • növeli az energiát
  • javítja az agyfunkciókat
  • erősíti az immunrendszert

A gyömbér a legtöbb ember számára nem ártalmas, de epehólyag betegségben szenvedőknek nem ajánlott. A terhességre gyakorolt hatása sem egyértelmű, ezért ilyen esetben kérjük ki orvosunk tanácsát.

Végül, ne feledjük, hogy nem létezik csodaszer, amely megszabadít a felesleges kilóktól. Mindenképpen szükséges az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás is.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha szívesen olvasna még a gyömbérről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Hagyma, gyömbér és társaik