Hagyma, gyömbér és társaik

A nagymamáktól származó hagyományos házi szerek receptjei – pl. a hagyma alkalmazása megfázás esetén – népszerűbbek, mint valaha. Ezeket évszázadok óta generációról generációra adjuk át egymásnak. Hasznuk, használatuk tapasztaláson alapul, mellékhatásaik alig vannak, és jóval olcsóbbak a patikaszereknél. Használatuk előtt azonban tájékozódjunk, mert nem mindig helyettesítik a gyógyszereket!

Hagyma, vöröshagyma

A hagyma különösen kedvelt a megfázásos betegségeknél. Amit sokan nem tudnak: a hagyma Indiából származik, és onnan – a gumóval együtt – számos recept vándorolt Európába. A vöröshagyma kénes mustárolajokat bocsát ki, amelyek antibakteriális és gyulladásgátló hatásúak.

A vöröshagyma illóolaja sokoldalúan használható. Apróra vágva és pamutkendőbe csomagolva jótékonyan hat fülfájás, megfázás és köhögés esetén. A hagymás zsákocskát ezenkívül vízgőzzel is felmelegíthetjük, így az illóolaj kiáramlásával enyhíthetjük az éjszakai panaszokat.

A hagyma leve segíthet rovarcsípéseknél is. Ilyenkor a hagymát kettévágják, és közvetlenül az érintett területre helyezik. A csípés helyét tehát közvetlenül fertőtlenítik, és így elkerülhető a súlyos duzzanat és a bőrpír. Különösen darázscsípés esetén használják elsősegélyként számos országban.

Ginszeng

A ginszeng Ázsiában őshonos, és az ókortól kezdve általános gyógyszerként ismert, számos egészségügyi panasz ellen alkalmazzak. Idegerősítő hatását régóta ismerjük mi is, tabletták és kapszulák formájában használjuk az életerő fokozására és az agy teljesítményének növelésére.

Észak-Koreában például a ginszengteák és a -porok még mindig közvetlenül a gumókból készülnek, de ott használják a növényt mérgezések után és a sebgyógyulás elősegítésére is.

Gyömbér

Kínában a gyömbért gyomorproblémák, fejfájás és megfázás ellen használják. A gyömbér számos ásványi anyagot, vitamint és illóolajat tartalmaz. A gingerol a növény rizómájának fontos összetevője. A gingerolt a hagyományos kínai orvoslás főleg fejfájás és migrén ellen használja. A gyömbér tea vagy tinktúra formájában is alkalmas gyomorfájdalmaknál, és ismeretes a hányinger gyógymódjaként is.

Liliom gumó

Mivel a liliom gumója elvonhatja a hőt a bőrfelületről, Kínában nagyon népszerű leégés ellen. A liliom gumó gazdag lipidekben, karotinokban, B- és C-vitaminokban, és ott gyakran használják levesként az immunrendszer erősítésére.

Bodorrózsa (szuhar)

A mediterrán területen a bodorrózsát hagyományos gyógynövényként használják. A leveleiben gyanta van, amelyről azt mondják, hogy antibakteriális hatású, e a növény gyantáját baktériumok, gombák és vírusok ellen használják. Az ágból és levelekből teát nyerhetünk, ami menstruációs panaszok esetén enyhülést hoz. Görögországban a rózsát szájvízként használják a fogszuvasodás ellen. Külső lemosásként a sziklarózsa gyantája hatásos lehet bőrproblémák és bőrkiütések esetén is.

Mivel a természetes gyógymódok nemkívánatos mellékhatásokat is okozhatnak, a házi szereket kisgyermekeknél és terhesség alatt csak az orvosával folytatott konzultációt követően szabad alkalmazni.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Segít-e a fogyásban a gyömbér?