Hagyma: jobb, mint sok antibiotikum

Cukorbetegség, csontritkulás, magas vérnyomás, bakteriális fertőzések – ezekben a betegségekben van valami közös: a hagyma összetevői, különösen a nagyon hatékony antioxidánsok, enyhítik az említett betegségeket, sőt segíthetnek azok megakadályozásában. Melyik hagyma különösen egészséges, és hogyan lehet a legjobban kihasználni egészségügyi előnyeit?

Hagyma, gyömbér és társaik

A nagymamáktól származó hagyományos házi szerek receptjei – pl. a hagyma alkalmazása megfázás esetén – népszerűbbek, mint valaha. Ezeket évszázadok óta generációról generációra adjuk át egymásnak. Hasznuk, használatuk tapasztaláson alapul, mellékhatásaik alig vannak, és jóval olcsóbbak a patikaszereknél. Használatuk előtt azonban tájékozódjunk, mert nem mindig helyettesítik a gyógyszereket!

Nem a kávé, csoki okoz migrént, hanem a hagyma!

Eddig azt hittük, hogy a kávé, a csokoládé és a sajt is kiválthat migrént, most azonban úgy tűnik, hogy éppen ellenkezőleg, ezek a finomságok akár a probléma megakadályozásában is segíthetnek. Az Egyesült Királyságban több mint 8 millióan küzdenek migrénnel, és évi 25 millió napot hiányzunk az iskolából és a munkahelyről a kellemetlen tünetek miatt.

Felér egy egész patikával

1919-ben, amikor tombolt az influenzajárvány az Egyesült Államokban, egy orvos, aki a farmereket látogatta, egyszer egy olyan családhoz érkezett, ahol mindenki egészséges volt. A feleség elmondta, hogy egy edényben hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni, hogy csak ennyi lenne a titok, és kérte, hogy megvizsgálhassa a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírusát. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen.

Téli immunerősítés otthon

Igaz, télen kevesebb a friss zöldség, gyümölcs, mégis válogathatunk, hogyan, mivel is erősítsük szervezetünket. A betegségek megelőzésében és legyőzésében a legjobb megoldás, ha az alábbi természetes alapanyagokat választjuk.

Vöröshagyma, fokhagyma és társaik

A hagymát Európában legalább a bronzkor óta használják étkezési célra, ám a származási helye feltehetőleg inkább Nyugat- vagy Közép-Ázsia lehet. A fokhagymával együtt már a Biblia legkorábban keletkezett részében megemlítik. Más hagymafélékkel együtt igazi orvosság.