Nem a kávé, csoki okoz migrént, hanem a hagyma!

Eddig azt hittük, hogy a kávé, a csokoládé és a sajt is kiválthat migrént, most azonban úgy tűnik, hogy éppen ellenkezőleg, ezek a finomságok akár a probléma megakadályozásában is segíthetnek. Az Egyesült Királyságban több mint 8 millióan küzdenek migrénnel, és évi 25 millió napot hiányzunk az iskolából és a munkahelyről a kellemetlen tünetek miatt.

Az amerikai National Headache Foundation friss kutatása szerint a felsorolt élelmiszerek ugyan néhány esetben valóban erősítették a migrénes tüneteket, a legtöbb páciens esetében azonban épp ellenkezőleg, segítettek a probléma megszüntetésében. A szakemberek 150 migrénes beteget vizsgáltak három hónapon át.

Lehet, hogy ez is bűnösKiderült, hogy a csokoládé 10 páciensnél váltott ki migrént, ugyanakkor 14 páciens esetében csökkentette, illetve megakadályozta a tüneteket. A koffein a három hónapos vizsgálati periódus során három embernél okozott migrént, ugyanakkor 32 esetben megakadályozta azt.

A bizonyos sajtfélékben fellelhető tyramin, ami egyes szakemberek szerint migrént okozhat, 13 esetben súlyosbította a tüneteket, ugyanakkor 14 esetben segített a roham elkerülésében.

Érdekes új felfedezés, hogy a hagyma ebben a tekintetben veszélyesebbnek tűnik a felsorolt élelmiszereknél: 14 embernél migrént váltott ki, míg csupán négy ember esetében akadályozta meg azt.

A kísérlet elég precízen megmutatja, milyen jelentős eltérések lehetnek egyes emberek között, ami rávilágít arra, hogy a migrén mögött rengeteg egyéni, személyes tényező áll. Van, hogy az immunrendszert, ami a migrén ellen is véd, egy-egy élelmiszer, pl. a csokoládé felébreszti, ezért lehet, hogy egyeseknél ezek az élelmiszerek is védelemként szolgálnak – mondja a kutatást vezető Dr Seymour Diamond.

A National Headache Fundationt a kutatásban a Curelator Headache nevű applikáció segítette, amely segít a pácienseknek abban, hogy azonosítsák, milyen élelmiszer váltott ki náluk rohamot, illetve mi volt az, ami segített a tünetek elkerülésében, enyhítésében.