Hagyma: jobb, mint sok antibiotikum

Cukorbetegség, csontritkulás, magas vérnyomás, bakteriális fertőzések – ezekben a betegségekben van valami közös: a hagyma összetevői, különösen a nagyon hatékony antioxidánsok, enyhítik az említett betegségeket, sőt segíthetnek azok megakadályozásában. Melyik hagyma különösen egészséges, és hogyan lehet a legjobban kihasználni egészségügyi előnyeit?

A hagyma valóságos gyógyszer a leggyakoribb súlyos betegségek gyógyításában. Csökkentheti például a rák kockázatát, a cukorbetegek vércukorszintjét, segíti a rezisztens baktériumok ellen és javítja a csontsűrűséget. A hagyma valóban hatékony szer, amelynek gyógyító erejét számos tudományos kutatás igazolja. Különösen a vöröshagymát jellemzi a fontos antioxidánsok magas szintje.

Hatása a gyulladásokra

A hagymát fertőtlenítőszernek is tekintik, jó otthoni gyógyszer gyulladások ellen. De vajon valóban gyulladásgátló? A válasz igen, mivel sok gyulladást baktériumok okoznak. Bebizonyosodott, hogy a hagymának antibiotikus tulajdonságai vannak, tehát leküzdik a baktériumokat és enyhítik a gyulladást.

Ezenkívül a hagyma serkenti az immunrendszert a fertőzések leküzdésében. A gyógyszertárban receptre kapható hagyományos antibiotikumokkal szemben a hagyma nem gyengíti a bélflórát. Olyan baktériumokkal szemben is hatékony, amelyek már rezisztenciát fejlesztettek ki az antibiotikumokkal szemben.

Fülfájás és megfázás esetén

Gyulladás esetén külső felhasználás is lehetséges, például fülfájáskor. A középfülgyulladás kipróbált és bevált otthoni gyógyszere a hagymás tasak.

Megfázás és köhögés esetén belső használat ajánlott, például hagymalé köhögés ellen. A saját készítésű köhögés elleni szirup jó alternatívája a gyógyszertárból vásárolt termékeknek. Elkészítéséhez keverjük össze az apróra vágott hagymát barna cukorral, és hagyjuk pár órát állni. A köhögés enyhítésére egy teáskanálnyi hagymaszirupot többször is lenyelhetünk a köhögés oldására. Cukor helyett mézet is használhatunk.

Jó-e a hagyma az emésztésnek?

A hagyma értékes aktív összetevői között szerepelnek a rostok, amelyek különösen fontosak az egészséges emésztéshez. Ez az egészséges bélbaktériumok „étele”, amelyek többek között erősen befolyásolják a bélflóránk immunrendszerét. De nem csak ezt: a bélflóra valószínűleg számos egészségügyi tényezőre hat, így az emésztőrendszer tevékenységére is.

Van azonban egy kis gond: akinek érzékeny az emésztőrendszere, annak a nyers hagyma puffadást okozhat. A hagyma főzve könnyebben emészthető, de az egészségre ható előnyök egy része így elvész. Alternatív megoldásként újhagymát is használhatunk, amely összességében kissé enyhébb, de kevésbé hatékony is.

Hagyma a cukorbetegeknek

A hagyma ugyan nem gyógyítja meg a cukorbetegséget, de kimutatták, hogy segíti a vércukorszint csökkentését. Ezért alkalmas a cukorbetegség megelőzésére is, mivel a tartósan megemelkedett vércukorszint a 2. típusú cukorbetegség egyik legnagyobb kockázata.

A már kialakult cukorbetegségben is hasznos lehet a hagyma. Mivel jótékony hatással van a májra, segíti a szervezetünket, hogy mérsékelt szinten tartsa vércukorszintünket. Emellett a hagymában található inulin megakadályozza a nem alkohol eredetű zsírmáj kialakulását – a civilizáció olyan betegségét, amely sajnos egyre terjed.

Jó a hagyma a szívnek?

A hagyma nagyon egészséges a szív számára, sőt háromszorosan is jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségek ellen:

  • Vérnyomáscsökkentőként hat
  • Tudományosan bizonyított, hogy csökkenti a koleszterinszintet
  • A hagymában található antioxidánsok védik a szívet és a vérkeringést

A fokhagymához hasonlóan a hagyma antioxidáns allicint is tartalmaz, amely érrendszeri védő hatása révén segít megelőzni az érelmeszesedést, amit a szívroham és a stroke kialakulásának fontos kockázati tényezőjeként tartanak számon.

Védi a hagyma a csontokat?

A tudósok úgy vélik, hogy a hagyma pozitív hatással van a csontsűrűségre, és így megakadályozhatja a csontritkulás kialakulását. A dél-karolinai kutatók megállapították, hogy a hagymát naponta fogyasztó nők csontsűrűsége öt százalékkal meghaladta azon nők csontsűrűségét, akik csak havonta egyszer vagy még ritkábban fogyasztottak hagymát. A csípőtörés kockázata valószínűleg 20 százalékkal csökken a hagyma rendszeres fogyasztása révén. A hagymában található rostok elősegítik a kalcium felszívódását, ami nagyon fontos a csontok egészsége szempontjából.

Megelőzhető hagymával a rák?

A tudományos kutatások kimutatták, hogy a hagyma csökkentheti a különféle rákmegbetegedések kockázatát. Olasz kutatók által végzett nagy mennyiségű adat elemzése azt mutatta, hogy a hagyma és a fokhagyma rendszeres bevitele pozitív hatással lehet az emésztőrendszeri rák, valamint más rákok, például nyelőcső- vagy petefészekrák megelőzésében.

Lehet egészségesen lefogyni hagymával?

Az egyoldalú diéta egészségtelen, sőt veszélyes. A tiszta hagymadiéta ezért nem javasolt a fogyáshoz. Rendszeresen be kell vonni azonban a hagymát az étrendbe, mivel egy a hagymahéj-kivonat segíthet a testzsír csökkentésében és így a fogyásban. Mellesleg a 28 kcal/grammal a hagyma az alacsony kalóriatartalmú zöldségfélék közé tartozik, ugyanakkor magas a tápértéke.

Hogyan használ a legjobban?

A megfelelő elkészítés elengedhetetlen ahhoz, hogy a hagyma teljes mértékben kifejtse az egészségre gyakorolt hatását. Már a vágásnál kezdődik: a hagyma külső héja különösen sok vitamint tartalmaz. Ezért legyen óvatos, és csak a lehető legkevesebb réteget távolítsa.

Néhány hagymarecept egészségesebb, mint mások: egészségi szempontból jobb a nyers hagymával készített saláta, mint a hagymás sütemény, vagy a csirke hagymamártással. A hő károsítja a hagyma értékes összetevőit, ezért ideális esetben nyersen egye. Ha ez nem lehetséges, akkor a legkímélőbb elkészítési módszereket kell választani. A sült hagyma például kevésbé egészséges, mint a párolt.

Eltarthatóság és tárolás

Hogyan tároljam a hagymát?

Leginkább sötét és száraz helyen kell tárolni, mivel a fény lehetővé teszi a hagyma csírázását. A hajtások nem mérgezőek, de a csírázott hagyma gyorsabban megromlik. Hűvös helyen tárolva a hagyma néhány hónapig eláll, míg szobahőmérsékleten csak egy-két hétig. Levegős helyen kell tárolni, és nem szabad fóliába csomagolni.

Hogyan lehet a vágott hagymát megőrizni?

Fedjük le a vágott részt fóliával, vagy helyezzük a hagymát vágott oldalával lefelé egy tároló dobozba. Ne csomagolja a vágott hagymát alufóliába. Az alumínium behatolhat a hagymába, ami káros hatással van mind az ízére, mind az egészségre.

Meddig lehet hagymát tartani a hűtőben?

Az egész hagymát nem szabad hűtőszekrényben tartani, mert a páratartalom miatt túl gyorsan penészedik. A hagyma vágott részét fóliával borítva néhány napig hűtőszekrényben lehet tárolni. A vöröshagymát és az újhagymát jobb a hűtőszekrény zöldségtartójába tenni, de egy héten belül el kell fogyasztani.

Lehet-e mérgező a hagyma?

A szeletelt hagyma gyorsabban romlik, mint az egész, de nem lesz mérgező. A apróra vágott hagyma különösen gyorsan romlik.

Hogyan áll el hosszabb ideig a hagyma?

A hosszabb ideig való tartósítás érdekében a hagymát lefagyaszthatja vagy üvegben elrakhatja.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még a hagymáról olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Vöröshagyma, fokhagyma és társaik