Krónikus fájdalmat okozó gyulladáscsökkentők?

Sok ember úgy van vele, hogy ha fáj a feje, a háta, fellángol az ízületi gyulladása vagy lázas, akkor jó eséllyel szed valamilyen gyulladáscsökkentő gyógyszert, például aszpirint vagy ibuprofent. Most kiderült, hogy ezek a – többnyire recept nélkül kapható – gyógyszerek növelhetik az akár sok évvel később jelentkező, krónikus fájdalom kialakulásának kockázatát.

Az NSAID rövidítéssel jelölt, nem szteroid gyulladáscsökkentők a gyulladáscsökkentő gyógyszerek legelterjedtebb formájaként ismertek. Az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság szerint közel 30 millió amerikai szedi őket naponta a fájdalom vagy a panaszok enyhítésére.

Az NSAID-ok leggyakoribb típusai közé tartozik az aszpirin, az ibuprofen (közismert nevén Advil) és a naproxen (Aleve és Naprosyn márkanév alatt ismert). Bár ezek közismert gyógyszerek, és közülük a legtöbb recept nélkül kapható, most kiderült, hogy lehetnek nem várt (és eddig ismeretlen) mellékhatásaik.

Gyulladáscsökkentők: hamar segítenek, de hosszabb távon bajt okoznak

A McGill Egyetem kutatói és olaszországi kollégáik szerint a fájdalom kezelésére alkalmazott gyulladáscsökkentők és szteroidok növelhetik a krónikus fájdalom kialakulásának kockázatát. Megállapításaik megkérdőjelezik a hagyományos fájdalomcsillapítási módszerek létjogosultságát. A súlyos sérülések utáni felépülés normális folyamata ugyanis gyulladással jár, és azok a gyógyszerek, amelyek megakadályozzák ezt a gyulladást, nehezebben kezelhető fájdalomhoz vezethetnek.

„Sok évtizeden át az volt a szokásos orvosi gyakorlat, hogy a fájdalmat gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezeljük. De azt találtuk, hogy ez a rövid távon ígéretes megoldás hosszabb távon problémákhoz vezethet”, mondja Jeffrey Mogil, a McGill Egyetem pszichológiai tanszékének professzora.

A súlyos sérülések utáni felépülés során szükség van a gyulladásra

A Science Translational Medicine 2022. május 11-én megjelent tanulmányában a kutatók a fájdalom mechanizmusait vizsgálták embereken és egereken egyaránt. Megállapították, hogy a neutrofilek – ezek a fehérvérsejtek egyik típusát jelentik, amely segít a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben – kulcsszerepet töltenek be a fájdalom mérséklésében.

Kiderült, hogy a gyulladás folyamatára szükség van a fájdalom csillapításához. „A neutrofilek uralják a gyulladás korai szakaszát, és megteremtik a szövetkárosodás helyreállításának színterét. A gyulladás okkal következik be, és úgy tűnik, veszélyes beavatkozni ebbe a folyamatba”, mondja Mogil professzor. A neutrofilek blokkolása egerekben akár tízszeresére növelte a fájdalom időtartamát. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek és szteroidok, például a dexametazon és a diklofenák ugyanilyen hatást váltottak ki, annak ellenére, hogy a fájdalom csillapításában gyorsan segítettek.

Gyors fájdalomcsillapítás, de akár 10 évvel később újra jelentkező fájdalom

Ezeket az eredményeket egy másik vizsgálat is alátámasztja, amelyet 500 000 ember bevonásával végeztek az Egyesült Királyságban. Ebben azt találták, hogy azoknál, akik gyulladáscsökkentő gyógyszereket használtak fájdalmuk enyhítésére, nagyobb valószínűséggel jelentkezett fájdalom 2-10 évvel később, míg ez a hatás nem volt megfigyelhető azoknál, akik paracetamolt vagy antidepresszánst szedtek.

„Eredményeink azt sugallják, hogy talán itt az ideje újragondolnunk az akut fájdalom kezelésének módját. Szerencsére a fájdalmat más módon is meg lehet szüntetni, ami nem jár a gyulladás befolyásolásával”, mondja Massimo Allegri, az olaszországi Policlinico of Monza kórház és a svájci Ensemble Hospitalier de la Cote orvosa.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fájdalomcsillapítás zenével műtét után