Koleszterinszint: hasznos élelmiszerek

Az étkezés megváltoztatása csökkentheti a koleszterinszintet és javíthatja a vérzsírok összetételét. A friss gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a „jó zsírok” mind részei a szívbarát étrendnek. Néhány élelmiszer azonban különösen hatékonyan támogatja a koleszterinszint csökkentését. Az amerikai Harvard Egyetem szakértőinek tanácsai.

Egyes koleszterinszint-csökkentő élelmiszerek jó adag oldható rostot szállítanak, amely az emésztőrendszerben megköti a koleszterint és annak előanyagait, és eltávolítja őket a szervezetből, mielőtt bekerülnének a keringésbe – mutatnak rá az amerikai Harvard Orvosi egyetem szakértői.

Más élelmiszerek többszörösen telítetlen zsírokat biztosítanak, amelyek közvetlenül csökkentik az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét. A növényi szterolokat és sztanolokat tartalmazók pedig megakadályozzák a szervezetben a koleszterin felszívódását.

Lássuk a különösen kedvező hatású 5 élelmiszert.

Zab

Egyszerű módja a koleszterinszint csökkentésének, ha reggelire zabpelyhet vagy zabalapú hideg gabonapelyhet választunk. Ez 1-2 gramm oldható rostot biztosít.
Adjunk hozzá egy banánt vagy néhány epret, hogy további fél gramm rosthoz jussunk.

Bab

A bab különösen gazdag oldható rostokban. Emellett a szervezetnek hosszabb időbe telik megemészteni ezeket a rostokat, ami azt jelenti, hogy az étkezés után hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat.
Ez az egyik oka annak, hogy a bab a fogyni vágyók számára is hasznos táplálék.

Diófélék

Tanulmányok szerint a mandula, a dió, a mogyoró és más diófélék fogyasztása jót tesz a szívnek. Napi kb. 60 g dió elfogyasztása enyhén, mintegy 5%-kal csökkentheti az LDL-értéket.
A diófélék további tápanyagokat is tartalmaznak, amelyek más módon védik a szívet.

Szterolok és sztanolok

A növényekből kivont szterolokkal és sztanolokkal dúsított élelmiszerek csökkentik a koleszterin felszívódását a táplálékból. Az élelmiszer-ipari cégek mostanában sokféle élelmiszerhez adják hozzá őket. Kiegészítőként is kaphatók.
Napi 2 gramm növényi szterol vagy sztanol bevitele körülbelül 10%-kal csökkentheti az LDL-koleszterinszintet.

Tengeri halak

A heti két-háromszori tengerihal-fogyasztás kétféleképpen is csökkentheti az LDL-koleszterin értékét. Egyrészt a hús helyettesítésével, amely az LDL-szintet növelő, telített zsírokat tartalmaz, másrészt az LDL-értéket csökkentő, telítetlen ómega-3 zsírsavak bejuttatásával.
Az ómega-3 zsírsavak csökkentik a trigliceridek mennyiségét a véráramban, és védik a szívet azzal, hogy segítenek megelőzni a kóros szívritmuszavarok kialakulását, állapítják meg az amerikai Harvard Orvosi egyetem szakértői.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Koleszterinszint csökkentés gyógyszer nélkül (1)