Cickafark – az év gyógynövénye 2022-ben

Természetjárás során lépten-nyomon találkozhatunk egy egyszerű, ám különlegesen szép virágú növénnyel, a cickafarkkal. Hatékony vérzéscsillapító, emellett fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása is igazolt – külsőleg és belsőleg egyaránt. Oldja a görcsöket és epehajtó tulajdonságú. Fitoterapeuta természetgyógyász szerzőnk, Németh Imréné Éva írása.

„Van virága a kelő napnak és tikkasztó délnek és az éj sötétjének.
Van virága tavasznak és ősznek, van a víznek, pusztának, erdőnek és sziklafalnak.
Van pár órás virágélet és van hónapokig pompázó.
Mindegy, hogy hol, hogyan és meddig, csak teljes legyen az élet,
töltse be rendeltetését, és ne keresse jutalmát.
Erről beszélnek az oktalan-okos virágtestvérek.”

(Csapody Vera)

Nemcsak hazánkban, hanem Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, Kelet-Ázsiában is széles körben elterjedt, ismert növény. Számos legenda övezi. Latin elnevezése a trójai háború görög harcosára – a Homérosz költeményeiből jól ismert – Achilleuszra utal. A monda szerint ugyanis a hősiesen csatázó Achilleusz harcostársai vérző sebeit a cickafark segítségével gyógyította. Így méltán kapta az Achillea millefolium, közönséges cickafark nevet.

Miért ismerős a cickafark?

Hazánkban a mezei cickafark (Achillea collina) a leggyakrabban előforduló faja annak a számos cickafarkfajnak, amely a világon és országunkban is megtalálható. A néphagyományainkból sem maradhatott ki ez a növény. Elnevezéseinek sokfélesége is erre utal: cickafarkkóró, cickóró, csontvirág, egérfarkkóró, egérfarkúfű, kakastejvirág, pulykafű, patikai ezerlevelűfű stb.

Környezeti igénye igen csekély ennek az évelő, légyszárú növénynek. A nyirkos, erdős helyeket, réteket ugyanúgy kedveli, mint a napos, meleg fekvésű területeket. Gyöktörzse a tarackhoz hasonlóan kúszik és több szárat képes fejleszteni. Levelei hosszúkásak és lándzsásak, szórt állásúak, 1-2 cm szélesek. Virágzata fehér színű, fészkes sátor, júniustól késő őszig pompázik. Apró kaszattermése lapított formájú.
Legkiválóbb gyógyászati értéke a virágos hajtásnak van, gyűjtési ideje a teljes, üde virágzáskor aktuális. Szárítása szellős helyen célszerű.

A cickafark jellegzetes illatát a benne lévő illóolaj adja, mely kamillaszerű, kellemes illatú. Ezt tesztelhetjük úgy, hogy a virágot szétmorzsolva az ujjainkkal, megszagoljuk (a gyógyhatású növényi példányok kamilla illatot árasztanak).

Különleges gyógyhatás, fontos hatóanyagok sokasága

Amivel Achilleusz gyógyította a vérző sebeket, azt a tudományos kutatások is igazolták. A cickafark nemcsak a vágott sebek, hanem a tüdő-, végbél-, méh- és orrvérzések esetében is bevált. Elsősorban illóolajai fontosak: kamazulén, achillin, szeszkviterpén laktonok, poliinek, flavonoidok, triterpének. Külsőleg és belsőleg antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatásokat igazoltak. Oldja a görcsöket és epehajtó tulajdonságú. Más hatóanyagai a mustárolaj, akotinsav, szerves savak, glikozikus keserűanyag, klór, vas, kén, nátrium, kálium, mész, magnézium.

Fő hatóanyaga az azulén tartalmú illóolaj, amely a cickafark virágból vízgőz-desztillációval nyerhető ki. Jelentős mennyiségben a virágban található meg, levelei kisebb mértékben tartalmazzák a fő hatóanyagot. Az így előállított értékes hatóanyag a kék színű kamazulén. A cickafark jellegzetes illatát is a benne lévő illóolaja adja.

A cickafark külsőleg és belsőleg is használható

Évszázados népgyógyászati gyakorlat fűződik a cickafark gyógynövényhez, amely később a tudomány segítségével visszaigazolást nyert.

Testszerte külsőleg történő használatával gyulladásokat csökkenthetünk, vagy érzékeny bőrre krémek formájában alkalmazhatjuk. Tehetjük arckrémbe, bőrápolókba, visszérkrémbe, aranyér elleni és más gyulladáscsökkentő krémekbe. Szeszes kivonata fájdalomcsillapító, izomlazító hatású. Ülőfürdőként felfázásoknál, aranyérproblémáknál, miómák kiegészítő kezelésére, gyakran más gyógynövényekkel együtt, keverékben használjuk. Teájával öblögethetünk fogínygyulladásnál, a száj nyálkahártyájának gyulladásánál és torokgyulladás esetén.

Belsőleg is sokoldalúan alkalmazható. Az emésztőrendszer, a bélrendszer gyulladásos folyamatai, vérzései, görcsei, fájdalmai, puffadás, gyomorégés, étvágytalanság esetén jótékony hatású. Javítja a kiürülési reflexet (de nem hajt meg). A felesleges, pangó vizet vizelethajtó és tisztító tulajdonságával kiviszi a szervezetből, ezért az antireumatikus, antiszklerotikus teák fontos összetevője is lehet. Segíthet az asztmánál (a kamazulén antihisztaminikum hatásai okán). Máj- és epebajok, görcsös fájdalmak, húgyúti gyulladásos panaszok csillapítója.

A vérnyomást is kedvezően befolyásolja a benne lévő kolin hatóanyagával.

Közismert, hogy a cickafark a nők gyógynövénye, bár férfiak is bátran használhatják. Segít erős menstruációs görcsök, női betegségek (petefészek-gyulladás, hólyaghurut stb.), hormonális problémák, rendszertelen menzesz beállítása esetén. A férfiak prosztata megbetegedéseinél, a megfelelő hormonhatás kiváltásával képes megoldást találni.

Az előírt adatokat és fogyasztási időket tartsuk be, ne lépjük túl használatakor. Fészkesvirágzatú növényekre érzékenyeknél megfontolást igényel a belsőleges alkalmazás az esetleges allergizáló hatás miatt. Várandós kismamák ne fogyasszák.

Ételeinkbe is tehetjük

A tavaszi zsenge leveleket táplálkozásunkban is hasznosíthatjuk. Túrókrémbe, tavaszi erőlevesbe, zöldséglevesbe is belefőzhetjük.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban új kezdeményezést indított el azzal, hogy évről évre újabb gyógynövényre irányítja a figyelmet. Célja a gyógynövények szélesebb körben történő népszerűsítése, megismertetése. Az 2022-es évben a cickafarkra esett a választás.

Az évezredek óta népszerű, közismert, gyógyászati célokat szolgáló gyógynövények közül méltán emelhetjük ki a cickafark sokoldalú és kiváló tulajdonságait. Ismerjük meg, használjuk fel okosan ezt a gyógynövényt is egészségünk megőrzése vagy helyreállítása céljából.

Felhasznált irodalom:
Csurgó Sándor: Gyógynövény embernek, állatnak, növénynek (Mezőgazdasági Kiadó, 2001)
Dr. Bernáth Jenő: Vadon termő és termesztett gyógynövények (Mezőgazda Kiadó, 2013)
Dr. Nagy Géza: Gyógynövények ismertetése, felismerése (jegyzet, 1995)

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta természetgyógyász, Energy Belváros klubvezető
Tel.: +36 (20) 974 2394
E-mail: nemeva54@gmail.com
Tanácsadás

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Gyógyító tavasz: rügyek, kérgek és nedvek