Irritábilis vastagbél: segíthetünk?

Eltérő erősségű hasfájás, felfújódás, gyakori székelési inger, hasmenés vagy székrekedés? Ezek a tünetek általában ételfogyasztás után, járás közben vagy stressz hatására jelentkeznek? Ha mindez igaz Önre, akkor valószínűleg irritábilis bél szindrómában szenved. Ez a betegség napjainkban a lakosság közel 20%-át érinti, és a betegek mintegy 80%-a nő.

A felnőtt lakosság ötödét, túlnyomórészt nőket érintő probléma az irritábilis vastagbél, azaz spasztikus kolon, más néven irritábilis bél szindróma. Kialakulásának oka az emésztőrendszer, azon belül is főleg a vastagbél elégtelen, sérült mozgása.

Mivel működési zavarról van szó, a patológiai vagy szervi kóros elváltozás gasztroenterológiai vizsgálattal nem mutatható ki. Minthogy azonban az irritábilis bél tünetei igen hasonlítanak egyes súlyos bélbetegségek tüneteihez – fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), Crohn-betegség, vastagbélrák, végbélrák, polipok, a vastagbél nyálkahártyájának kiboltosulása, kiöblösödése (divertikulózis) stb.) –, az alapos, súlyos problémákat kizáró vizsgálat elvégzése minden esetben szükségszerű.

Főbb tünetek

Segítség, fáj!Az irritábilis bél leggyakrabban a vastagbél körüli területen és az alhasban jelentkező fájdalomban mutatkozik meg. A fájdalom lehet kólikás, esetleg hosszabb ideig tartó, tompa jellegű, és rendszerint étel fogyasztása, járás, stressz, utazás vagy hasonlók váltják ki. A fájdalommal egy időben felfújódás, erősebb gázosodás, olykor hasmenés, máskor székrekedés (esetleg váltakozva) is jelentkezhet, és a betegnek gyakrabban, naponta többször van széklete. A székletürítési inger lehet sürgető, jelentkezhet rögtön reggel, ébredés után, esetleg étkezést követően vagy kicsivel utána. A székletürítés után rendszerint megkönnyebbül a beteg, ám olykor olyan érzése marad, mintha nem sikerült volna teljesen kiüríteni a végbelét. A szóban forgó betegség egyik jellegzetes tünete a túlságosan nyálkás széklet.

A felsoroltak mellett nem specifikus tünetek is felüthetik a fejüket: szorongás, félelem, fáradtság, fejfájás, koncentráció hiánya stb. A pszichoszociális stressz, az érzelmi konfliktusok (akár otthon a családban, akár a munkahelyen, főleg az érzelmi labilitásra, neurózisra vagy depresszióra hajlamos embereknél) előidézhetik, illetve súlyosbíthatják a betegséget.

Fontos a stressz kizárása

A gyógykezelés során döntő jelentősége van annak (egyéb súlyosabb betegségek kizárása esetén), hogy az orvos megértse a betegét, empatikus legyen vele, hogy elnyerje bizalmát, és elegendő időt szánjon a probléma feltárására, illetve okának felkutatására. Fontos továbbá, hogy az orvos elmagyarázza betegének a bélrendszer működését, és megértesse vele: a stressznek, bizonyos élethelyzeteknek és a befogadott tápláléknak óriási hatása van a bélrendszer működésére. Közösen kellene megtalálniuk az okot, majd pedig együtt, objektíven kiértékelniük a depresszív reakciókhoz vezető pszichikai stressz hatását. Pszichológus vagy pszichiáter segítségével minimálisra szorítható vissza a stressz, megakadályozva ezzel az akut bélzavarok kialakulását.

Különleges diétára nincs szükség, de javasolt a kevésbé zsíros, rostokban gazdag ételek fogyasztása, valamint a bevitt folyadékmennyiség növelése. Az étkezések legyenek rendszeresek, és a beteg ügyeljen arra, hogy nyugodt környezetben, felesleges sietség és stressz nélkül étkezzen.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő minőségű, nehézségű és mennyiségű testmozgásról sem. A gyógyszerek közül a görcsök enyhítésére görcsoldókat szoktak felírni, de általában a kedélyjavító szerek (nyugtatók, szorongásoldók, esetleg antidepresszánsok) használata előnyösebb és hatékonyabb. Ezek ugyanis enyhítik a szorongást, a félelmet, a feszültséget és a depressziót.

Természetesen, kíméletesen: Energy

Van megoldásA CYTOSAN és a CYTOSAN INOVUM humát alapú, természetes antioxidánsok és méregtelenítők. Mélyrehatóan tisztítják a szervezetet, normalizálják a székletet, megkönnyítik annak kijutását a vastagbélből és gyulladáscsökkentő hatásúak.

A REGALEN gyógynövény-koncentrátum egyedülálló regeneráló és méregtelenítő hatásával elsősorban a máj, valamint az epehólyag szervkörére hat, javítja az emésztést, segíti az anyagcsere-folyamatokat és a bélmozgást. A máj és az epehólyag (illetve energiapályáik) működése hatással van a lelki, érzelmi állapotokra, továbbá a stresszel szembeni ellenálló-képességre, és tudjuk: rendszerint éppen a stressz indítja el az irritábilis bél kialakulásának folyamatát.

A REGALEN belső hatékonyságát külsőleg a PROTEKTIN krém használatával fokozhatjuk (esetleg a PROTEKTIN SZAPPAN-nal is). A krémet (vagy a szappant) a vastagbél, a máj, az epehólyag fölötti területekre, illetve a reflexzónákra masszírozó mozdulatokkal vigyük fel.

Az emésztőrendszer és a bélrendszer működésére jótékonyan hat a VIRONAL, amely segít a harmonizálásban és a méregtelenítésben.

A rossz kedélyállapotot, a szorongást, a félelmet és a lelki stresszt segít legyőzni a STIMARAL gyógynövény-koncentrátum, amelynek használata közben nem fenyeget függőség kialakulása. A depresszív állapotok kialakulása sikeresen elkerülhető a GREEN TEA – GABA tea fogyasztásával is.

A vastagbél simaizomzatának görcsei által okozott haskólikára a CHANCA PIEDRA TEA gyakorol kedvező hatást.

A zöld élelmiszerek pozitív hatású rostokat tartalmazó készítmények, amelyek segítik a bélrendszer működését és tisztítják őket: a BARLEY-ról, a CHLORELLA-ról és a SPIRULINA BARLEY-ról van szó. Ebbe a kategóriába tartozik még a PROBIOSAN, amely mindemellett segít rendbe hozni a bélrendszer természetes mikroflóráját. A zöld élelmiszerek családja nemrégiben új készítménnyel bővült, ez a BETAFIT, amely cékla- és csalánkivonatot tartalmaz. Jelentős a méregtelenítő hatása, támogatja a máj, valamint az emésztőszervek működését, továbbá erősíti a szervezet lelki, szellemi és fizikai ellenálló-képességét.

Dr. Július Šípoš

További információ az Energy cég honlapján és az Energy menüpontunkban. Ugyanott ingyenes természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)