Sokkoló szappanbuborékok

Előfordult már, hogy felháborodott a tévéreklámokon? Vagy inkább átkapcsol, ha reklámblokk jön? Mind több sokkoló, pimasz hangvételű reklám borzolja a kedélyeket már a hazai médiában is.

csillogó habokA közvéleményt erősen megosztó kampányfilmet készített és mutatott be tavaly novemberben a Method környezetbarát tisztítószereket gyártó cég, hogy azzal saját új, háztartási vegyiáru-sorozatát és a tisztább fürdőszobát promótálja. Az úgynevezett „Shiny Suds” (vagyis Csillogó szappanhabok”) reklámjának az volt a célja, hogy megmutassa, hogyan szépíti meg a marketing a mérgező vegyi anyagokat, amelyek ténylegesen jelen vannak számos háztartási tisztítószerben. A fogyasztóknak ezt joguk van tudni… Sajnos, a boldog, fényes buborékok szexuálisan agresszívekké válnak – a Methodhoz számos panasz érkezett a fogyasztóktól.

Az ehhez hasonló, más termékeket lejárató, szexuális tartalmú és sokkolóan agresszív reklámok tucatjával találkozhatunk egyre gyakrabban az esti és napközbeni műsorok közé ékelt – egyre hosszabb – reklámpercek alatt. A szexista vagy egyéb módon felháborító reklámok a megdöbbentés erejével próbálják felhívni a figyelmet a termékekre, ám ezzel gyakorlatilag „letámadják” a nézőket.

Egyre több panasz érkezik a bankok, kozmetikai cégek és gyakran a játékgyártók ellen is, amiért ilyen durva eszközökkel próbálják befolyásolni a célcsoportjukba tartozó vevőkört. Az elmúlt tíz évben számos könyv is megjelent a média ilyenfajta, egyre nyíltabban agresszív fellépéséről, ám a tendencia még mindig folytatódik.

Hol a határ?

Mondhatja bárki, hogy nem köztelező nézni a tévét és a reklámokat, az egyre erőszakosabb és durvább promóciós módszerek és kampányfilmek megjelenését azonban mégsem lehet ennyivel elintézni. Hazánkban is indult már kampány a gyermekek védelmére „Ne hagyd, hogy a TV nevelje!” címmel, nemrégiben pedig egy honlap, a Reklámtörvényszék kifejezetten az ilyen sokkoló reklámok elemzésére készített ellenkampány-filmeket.

A tudatos vásárlói fórumok és fogyasztóvédelmi oldalak is egyre gyakrabban lépnek fel az agresszív reklámtevékenységgel szemben, egyre többen tiltakoznak az erőszak ellen.

A reklámokon kívül mind több más műsorra is érkezik panasz, amiért egyre durvább jelenetekkel és történetekkel rukkol elő. Vajon meddig lehet elmenni, hol a határ? Vagy mi is egyre immúnisabbá válunk, és már fel sem tűnik? Ön elgondolkodott már azon, hová vezet, ha nem lépünk fel ez ellen? Mi lesz a reklámozók, filmgyártók következő lépése, ha mindent befogadunk, megnézünk? Hol van a nézők tűrőképességének határa?

(Forrás: www.altenergia.huSzexuálisan agresszív tisztítószerek sokkolnak; Reklámtörvényszék; G.A.)