Az algák

Az algák több variációja közkedvelt a keleti és vegán konyhában, és nagyon sok egészséges receptet találhatunk hozzájuk. A legismertebb talán a sushi és az algasaláta, de az algákat nemcsak ételként lehet használni: számos kozmetikai szer alapjai is.

Az algáknak több típusa ismert, amelyekből ízletes ételeket készíthetünk:

20100406-seaveggies

Agar: ez többféle vörös algából áll, kis rudakban vagy pehely formában kapható, sűrítésre vagy zselésítésre használják. (Szótárban az agar-agar szó szerinti jelentése:„enyv”). Akár édességet is készíthetünk belőle.

Arame: barna alga, kiváló wok ételekhez, salátákba és ragukba. Nyersen, gombával vagy akár ázsiai csirkés raguban is megállja a helyét.

Dulse alga: vöröses színű tengeri „zöldség”, amely fogyasztható nyersen vagy főve. Hirtelen sütött ételekhez kiváló, de aszalhatjuk is. Az aszalt algával ízesíthetünk szendvicset vagy elmorzsolva szórjuk saláta tetejére, főtt gabonákhoz, tésztákhoz, de akár pattogatott kukoricára fűszerként is.

Kelp: leginkább ízesítő fűszerként ismert és közkedvelt. Só helyett szórjuk gabonákra, salátákra, babos ételekre. (Ulva intestinalis, szó szerinti magyar fordításban: tengeri hínár vagy nagy, barna moszatok, a növénytan a zöldmoszatok – Chlorophyta – törzsébe sorolja.)

Kombu: legjobb levesekhez, erőlevesekhez, párolt ételekhez és gabonák főzővizéhez adni. Lassú tűzön főzzük, rövid ideig, míg egy kicsit megpuhul. A lencséhez is kiválóan illik.

Nori levél: ebbe tekerjük be a sushit. A nori levél legjobb kissé pirítva. Legtöbbször eleve így kapható, vagy láng felett kissé megpiríthatjuk: néhány másodpercig tartsuk a tűzhely lángja fölé, míg a színe zöldre változik. Morzsoljuk el és szórjuk tojásra, gabonákra, salátákra, vagy fogyasszuk krékerként. Ha sushihoz használjuk, ne pirítsuk meg.

Wakame: gyakran használt tengeri növény, a japán miso leves alapja. Bármilyen leveshez, raguhoz vagy zöldségféléhez használhatjuk.

Néhány termékhez – tempeh, krékerek, „babkonzerv”, készételek – már a gyártók is hozzáadják, a Dulse vagy kelp (barna tengeri moszat a szó szerinti jelentése) gyakran a fűszeres polcokon található a boltokban. Néha tengeri só keverékekhez adva is találkozhatunk vele (pl. Gomasio, ebben szezámmag is van). Kiváló salátákhoz vagy főtt gabonákhoz. Pirított nori levél snacket, előre csomagolva, általában az ázsiai részlegen találhatunk. A szárított vagy aszalt tengeri növények sötét helyen, jól lezárt csomagolásban sokáig eltarthatók.

Termesztik, hogy ne pusztuljon ki

tengeri kozmetikumokAz algákat jótékony hatásuk miatt gyakran hozzákeverik haj- és bőrápoló szerekhez is. Tim Schaeffer, egykori tengerbiológus több mint tíz éven át tanulmányozta a különféle algákat, majd feleségével egy natúrkozmetikumokat gyártó céget alapított. A kozmetikumok alapját különféle tengeri algák adják. Ökológiai és genetikai szempontból is megvizsgálták a növények hatásait. Tengerbiológusként tanulmányozták a különféle algákat, a mikroszkopikustól az óriási méretűig, a tengerben betöltött szerepüket és az egyes fajokat. Az algák oxigént és táplálékot, élőhelyet is biztosítanak a tenger élővilága számára, biztosítják a tengeri életközösségek egyensúlyát. A tengerihínár-erdők kipusztításával azokat a fajokat is veszélybe sodornánk, melyeknek az életet biztosítják, ezért legyünk körültekintőek.

A sushi készítéséhez használt Nori algát például ma már kimondottan fogyasztási célra termesztik, mivel a sushi fogyasztása 1950-1980 között a tízszeresére nőtt. A tengeri élővilág megóvása, fenntartása érdekében egy brit tudós, Kathleen Drew-Baker javasolta a termesztés bevezetését, miután tanulmányozta a tengeri növények szerepét. (Emlékére bronzszobrot is állítottak.) Japánban, a Shimbara-öbölben a termesztők minden évben visznek „áldozatként” a termésből a szoborhoz.

A Carageenan nevű algát többek között sör, fagylalt és fogkrémgyártáshoz is használják. Néhány másik fajt trágyákhoz, növénytápokhoz adnak, és sok táplálékkiegészítő is készül belőlük.

A kozmetikumokhoz leginkább kiváló hidratáló tulajdonságuk miatt használják az algákat. Ezek többnyire elég drága, luxus termékek, hajra, bőrre egyaránt használhatók. A tengeri algákat tartalmazó kozmetikumokat egyre gyakrabban használják már hazánkban is, gyakran fogyasztó, testformáló kúrák részeként, masszázshoz, egzotikus kezelésekhez.

20100406_alga_mochapieCsokis-mokkás algatorta
(6-8 adag)

A tejes-pudingos alapú sütemények vegán változata lehet ez az ízletes csokoládés-mokkás sütemény. Kínáljuk gabonatej alapú tejszínnel (például zabtejszínnel) vagy tejmentes fagylalttal, bogyós gyümölcsökkel.

Hozzávalók:

1 csésze víz
1 teáskanál agar-agar pehely
2 teáskanál instant kávé vagy gabonakávé
340 g tofu, lecsepegtetve (már kapható nem GMO-tofu is)
1 csésze juharszirup, ízlés szerint
1/4 csésze édesítőszer nélküli bio kakaópor vagy karbpor
1 kávéskanál vanília-kivonat
1/4 kávéskanál tengeri só
1 előre sütött vegán gyümölcstorta forma

Elkészítés:

Egy edényben keverjük össze a vizet és az agar-agar pelyhet, forraljuk fel. Lassú tűzön, kevergetve főzzük, míg az agar teljesen feloldódik, nagyjából 5 percig. Adjuk hozzá az instant kávét és kissé hűtsük le. Turmixoljuk össze a tofut, a juharszirupot, a kakaóport, a vaníliát, a sót és a lehűtött kávés keveréket, míg teljesen sima, homogén keveréket kapunk. Öntsük az előre előkészített gyümölcstorta tésztába. Tegyük a hűtőbe néhány órára vagy egy egész éjszakára, hogy a zselé megkeményedjen. Tálaljuk gabona alapú tejszínnel.

(Forrás: Try Sea Veggies, Marine Botanicals: Algae in our Lives; Chocolate Mocha Pie; angolból fordította: G.Á.)