Az egészség új dimenziója

Az élet mindig veszélyes volt, gondoljunk csak az évszázadokkal ezelőtt több millió embert kiirtó járványokra, háborúkra, azóta legyőzött baktériumtörzsekre, az orvostudomány maihoz viszonyított fejletlenségére. Ma másképp élünk veszélyesen, mint korábban, de a káros hatások összeadódva felerősítik egymás hatását.

energiaEgy bécsi orvosprofesszor, Dr. Jörg Birkmayer számításai szerint az elmúlt 30 évben az emberekre ható mérgek és káros anyagok mennyisége 50-szeresére emelkedett. Egészségünkkel sokkal többet kellene törődnünk, mint azt ma tesszük: naponta ki vagyunk téve ugyanis a különféle környezetszennyező anyagok és anyagcsere-származékok kombinációiból adódó sokszoros károkozásnak.

Az egészséget átlagos fogalmainkhoz képest jóval tágabban kellene értelmeznünk: az egészség nem korlátozódik pusztán fizikai testünk megfelelő működésére. Emellett beletartozik a magas energiaszint, a kiegyensúlyozottság, a testi-lelki jó közérzet, a belső béke és elégedettség az életünkkel, a harmonikus családi és párkapcsolatok és az, hogy mennyire vagyunk képesek takarékos és zöld életmódunk révén megóvni a szűkebb-tágabb környezetünk állapotát.

Van megoldás – ha hajlandóak vagyunk az összefüggéseket nézni!

A mai helyzet sajnos az, hogy az ember gátlástalan, erőltetett fejlődési ütemet és erőszakos fogyasztást diktáló életstílusa már nemcsak a saját, hanem a bolygó állapotát is kritikussá tette. A korábbinál sokkal átfogóbb cselekvési tervre van tehát szükség, melyhez kiváló kiindulópont lehet Prof. Dr. Gerhard W. Hacker (orvos, természettudós, egyetemi tanár) és Ursula Demarmels (pszichológus, spirituális tanácsadó, regressziós terapeuta) könyve, Az egészség új dimenziója.

A kötet különlegességét az adja, hogy a szerzőpáros a tudományos és spirituális szempontokat összevetve vizsgálja a modern ember egészségére ható számos negatív tényezőt, és minden egyes rizikócsoportra megoldási alternatívákat, életvezetési javaslatokat kínál. A könyv több tudományterületet átfogó, holisztikus nézőpontja nemcsak arra késztet, hogy felelősségteljesebben gondoljuk át napi rutinunkat a táplálkozás, mozgás, vásárlás, szórakozás stb. területén, hanem konkrét ötletekkel segít életünk átalakításában.

Változtassunk: kis lépésekben könnyebb és hatásosabb!

Nem odázhatjuk el többé saját életünk egészségesebbé és felelősségteljesebbé formálását, de ehhez egyáltalán nem szükséges mindent azonnal fenekestül felforgatnunk. A változtatásokat kezdjük apró lépésekkel, minden nap vagy minden héten vezessünk be valami újdonságot. Ez sokkal kisebb erőfeszítésünkbe kerül és jóval kevesebb stresszel is jár, mint a gyökeres életmódváltozás. Az alábbiakban a szerzőpáros könnyen megvalósítható javaslataiból szemezgettünk:

Étkezés, táplálkozás:
– Ha eddig minden nap fogyasztott húst, heti kétszer-háromszor próbáljon ki könnyebb zöldséges vagy teljes kiőrlésű gabonából készített fogásokat.
– A táplálkozás nagyon személyes dolog, egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek ugyanazok az elvek válnak be a gyakorlatban. Az összetevők és a fűszerek gondos megválasztásával mindig egészséges, kíméletes és mindemellett mégis élvezetes fogásokat varázsolhatunk az asztalunkra.
– Ami viszont kivétel nélkül mindenkire érvényes: az étkezés is egyike örömforrásainknak, ezért sohase hagyja figyelmen kívül az élvezetet!

Elektroszmog
Mostantól figyeljen oda arra, hogy csak olyan elektromos készülékeket tartson a lakásban, amelyek feltétlenül fontosak. Minden használaton kívüli elektromos készüléket kapcsoljon ki és húzzon ki a konnektorból, a hálószobából és a gyerekszobából pedig feltétlenül távolítsa el a „vezetékdzsungeleket” – ezzel nemcsak kevesebb lesz a fogyasztás, a lakást és a benne élőket terhelő elektroszmog is csökken.

Mikrohullámú sütő
Amikor csak teheti, sütőben vagy főzőlapon melegítse az ételt, ne mikrohullámú sütőben. Az ételeket tönkreteszik a mikrohullámok révén érő káros hatások, azok pedig a szervezetünkbe kerülve a saját sejtjeinket fogják károsítani. Ha mégis használnunk kell, tartsunk legalább két méter távolságot működés közben.

Mobiltelefonálás
– A vezetékes kihangosító sokat segít a sugárzás csökkentésében: minél nagyobb a telefon és a fej közötti távolság, annál alacsonyabb a sugárzási terhelés.
– Éjszakára lehetőség szerint kapcsolja ki a mobiltelefont, és semmi esetre se tartsa ágy közelében.
– Érdemes a gyermekeinknek is elmagyarázni a mobiltelefonálás egészségkárosító hatásait, és lehetőség szerint a szükségesre korlátozni a használatát.

A könyvben további hasznos tippeket olvashatunk például azzal kapcsolatban:
– hogyan használjuk a betegséget életünk kiteljesítésére
– hogyan válasszuk ki a személyiségünknek megfelelő meditációs technikát
– hogyan hagyjunk fel az önpusztító viselkedési vagy életmódbeli szokásainkkal.

Kolontár Elvira

(Forrás: Univ.-Prof. Dr. Gerhard W. Hacker – Ursula Demarmels: Az egészség új dimenziója. Almandin Books, 2010.)