Szabad-e allergiásan sportolni?

Nehezen lélegzik, olykor fullad – mi lenne, ha fizikai aktivitással is rátenne egy lapáttal a dologra? Azoknak, akik asztmával, szénanáthával vagy egyéb allergiával küzdenek, problémát okoz egy kis kocogás is a légzési nehézség miatt. Pedig lehet rendszeresen sportolni, de terheléses vizsgálat után, és orvosi kezelés mellett.

konnyu_tornaEgyre többen szenvednek napjainkban allergiától, sokuknak a sport is nehezére esik – megfelelő körülmények között azonban bátran mozoghatnak. Az asztma a légutak krónikus gyulladásos megbetegedése – leggyakrabban allergének, vírusfertőzések, légszennyeződés, füst, súlyos emocinális tényezők, gyógyszerek, kémiai irritáció és fizikai terhelés váltják ki. A légutak fokozottan érzékenyek, ami köhögéssel, nehézlégzéssel, légzési zavarral, szorító mellkasi érzéssel jár. Kezeléssel a légáramlás beszűkülése kordában tartható, de részben magától is szűnhet. Az allergia megelőzése és gyógyszeres kezelések hatékonysága mellett fontos, hogy életmódbeli tanácsokat kapjon a beteg. Szükséges, hogy legyen belégzést elősegítő készülék a nehéz légzéssel küszködőknél – így inhalatív szteroidokat juttatnak szervezetükbe, mellyel percek alatt csökken a nehézlégzés mértéke, rohamoldó gyógyszerek használatával segít.

Fontos a felkészülés

Az allergiával küzdők futás alkalmával nehézlégzéses panaszt, szorító mellkasi érzést vagy köhögést észlelhetnek. Ajánlott nemcsak bőrtesztet, hanem légzésfunkciós és terheléses vizsgálatot is végeztetni, mielőtt valamilyen sport-tevékenységbe kezdünk. A terheléses vizsgálatnál kiderül, ki az, aki valóban asztmás, mert az ilyen betegek 80 százalékánál a vizsgálat során fellép légúti szűkület.

20100505_swimming_poolÉlhet teljes életet és nyugodtan sportolhat az asztmás és allergiás beteg, ha jól beállított és jól ellenőrzött a kezelése – így külön kezelést sem igényel terhelés előtt. Mozoghat rendszeresen, hegyet mászhat, búvárkodhat – de érdemes 3-6 havonta elmenni szakorvosi vizsgálatra. Meg kell beszélni, volt-e panasza és milyen, állandó gyógyszere mellett szüksége volt-e rohamoldóra, és ez milyen esetekben fordult elő. Légzésfunkciós vizsgálatot is végezni kell. Ha kell, a terápián változtatni lehet, és szükséges ellenőrizni, jól szedi-e a gyógyszereit a beteg. A pollenallergiásoknak egyébként csak az allergiaszezonban kell rendszeresen gyógyszert szedniük.

Kell-e kímélni?

Az asztmás betegnek sem kell kihúznia magát a sportolásból, a gyermeknek például a testnevelés óra sem kell, hogy kimaradjon az életéből – felmentést azonban kérhet például hosszú távú futás alól. A nem kontrollált betegnél terhelés előtt, vagy a testnevelés óra reggelén rohamoldó adásával ki lehet védeni az asztmás tüneteket. Asztmás gyermekeknek ajánlott az úszás. Edzettebb lesz, és a közérzete is javul. A rendszeres mozgás mindenesetre nemcsak az egészséges, hanem a beteg embereknek is edzettséget, jó erőnlétet ad, ráadásul kiegyensúlyozottabbak, vidámabbak leszünk tőle.

(Forrás: Mit és hogyan sportoljon egy allergiától szenvedő?)