Elfoglalt vagyok, de fogyni akarok!

Rohanó életünkben keveset foglalkozunk azzal, mit és hogyan eszünk, gyorsan bekapunk valamit, és már futunk is tovább így gyorsan és észrevétlenül szaporodnak a kilók. A hiedelmek szerint az életmódváltáshoz sok idő kell ezért sokan halogatják, pedig akkor is van rá mód, ha túl elfoglaltak vagyunk.

Jojó diéta helyett életmódváltás – akkor is ha túl elfoglalt

20100506_slimfastKorunk népbetegsége a túlsúly, ami már nem csak a nyugati világot fenyegeti, de a gyorséttermek divatjának köszönhetően a távol-kelet ifjú generációit is sújtja. Csak gyorsan bekapunk valamit – legtöbbször valami készet – és már futunk is tovább. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy szaporodnak a kilók, nehéz felmenni a lépcsőn, zihálunk ha sietni kell. A megoldást sokan a fogyókúrákban látják. Heteken át gyötörjük magunkat, éhezünk vagy egyoldalúan táplálkozunk és, ha le is mennek a kilók, amikor abbahagyjuk a diétát ismét elkezdenek szaporodni és újabb diétába kezdünk. Ahhoz, hogy a leadott kilókat ne szedjük vissza, életmód váltásra van szükség hosszabb távon, de azonnal elkezdhetjük, bármikor. Az alábbi nyolc tipp segíti a fogyást, megakadályozza a visszahízást és általában javítja közérzetünket egészségesebbé tesz. Betartásukhoz sem sok időre sem sok pénzre nincs szükség.

20100506_viz1. Inni, inni, inni…
Testünk nagyrészt vízből áll. Létfontosságú szerveink tökéletes működéséhez is sok vízre van szükség. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk elfeledkezni az ivásról. Egy átlagos testsúlyú felnőttnek legalább óránként egy pohár vizet meg kellene innia, hogy a szervezete tökéletesen működjön. A sok folyadék segíti a méreganyagok eltávolítását is, plusz telítettség érzést is kelt. Ha étkezések előtt megiszunk egy nagy pohár vizet, kevesebbet bírunk majd enni, kevesebb kalóriát viszünk be tehát ez is egy lépés a testsúlycsökkenés felé.

2. A víz csodája…
Bár igaz, hogy nem csak a víz számít folyadékbevitelnek, hanem az a folyadékmennyiség is amit a zöldségekből, gyümölcsökből, egyéb folyadékok fogyasztásából nyerünk mégis nagyon fontos, hogy sok tiszta vízzel kedveskedjünk a szervezetünknek. Bár a kávé, a fekete tea, az üdítők és az alkohol is ital, mind-mind savas kémhatásúak, ezzel szemben a víz semleges. A savas ételeket és italokat szervezetünknek kezelnie, ártalmatlanítania kell, ám ez nem mehet végtelenül. Ha túlzásba visszük a savas italok fogyasztását hamar égni kezd a gyomrunk, mivel a sav irritálja a gyomrunkat. Erre ösztönös reakciónk gyakran az, hogy gyorsan eszünk valami kenyérfélét, hogy elmúljon az égés – és ettől a kilók csak gyarapodnak. Fogyasszunk semleges, vagy lúgos italokat, így gyomrunk és testsúlyunk is rendben lesz.

3. Rendszeres étkezés
Ha ritkán, rendszertelenül eszünk, a szervezetünk azt hiszi, hogy azért nem eszünk, mert nincs mit. Felhasználja tartalékait, lelassítja a nem létfontosságú szervek működését, hogy túlélje az éhínséget, és amikor végre táplálékhoz jut, gyorsan elraktározza, mert nem tudhatja, hogy mikor kap legközelebb. Segítsük munkáját azzal is, hogy lehetőleg mindig ugyanabban az időben étkezzünk és lehetőleg naponta ötször egyenlő időközökben. A reggeli, ebéd és vacsora közé iktassunk be tízórait és uzsonnát is. Persze ilyenkor lehetőleg ne szalonnát együnk puha kenyérrel, hanem gyümölcsöt, zöldséget. Sose lakjunk igazán jól. Akkor hagyjuk abba az étkezést, amikor még úgy érezzük, hogy tudnánk még enni, de már nem vagyunk éhesek.

20100506_salad4. Segít a saláta
Ugye már Önnel is előfordult, hogy úgy ért haza a munkából, hogy vasszeget is megette volna, olyan éhes volt? Ilyenkor neki esünk a hűtőnek, vagy veszünk valami gyorsételt és jól belakmározunk. Ilyenkor persze nem számoljuk a kalóriákat, csak utána lesz lelkiismeret-furdalásunk. Erre az esetre tartsunk a hűtőben egy nagy tál friss salátát, azt elővéve gyorsan elüthetjük az éhséget és nyugodtan tudunk készíteni valamilyen egészségesebb fogást. Ha minden étkezés előtt megeszünk egy nagy tál salátát, akkor nem csak sok vitamint és rostot viszünk be, hanem meg is töltjük a gyomrunkat alacsony kalóriaértékű táplálékkal. Így kevesebb hely marad a kalóriabombáknak. Ne aggódjunk, nem kell minden nap időt tölteni a saláta készítéssel. Ha nem öntjük az öntetet a feldarabolt zöldségre 3-4 napig is friss marad a hűtőszekrényben.

5. Egészséges nasik
Néha jólesik tévét nézni és chips-et vagy sós mogyorót ropogtatni, csak az a baj, hogy a sok só és a sok olaj is hizlaló és egészségtelen, ha nem mozgunk, főleg. Sokkal kevesebb kalóriát és sokkal több vitamint és ásványi anyagot adhatunk a szervezetünknek, ha helyettük például friss sárgarépát, uborkát vagy halványító zeller szárat rágcsálunk. Az előzőleg kiáztatott mandula, dió vagy mogyoró is teltségérzetet ad és nem utolsó sorban lúgosít is. Egy kis zacskóban vagy edényben bárhova magunkkal vihetjük, hogy mindig kéznél legyen, ha támad az éhség. Ha vendégek jönnek borkorcsolyának is kiválóak. Különleges szószokkal emelhetjük a friss zöldségek finom ízét. Ha édességre vágyunk fogyasszunk egy maréknyi szárított líciumgyümölcsöt – finom édes, nem hizlal és még a vércukorszintünket is egyensúlyban tartja.

6. Műanyűg helyett természetes ízek
A nagyüzemileg elkészített ételek tele vannak különböző kémiai anyagokkal, hogy minél tovább maradjanak fogyaszthatóak, hogy szebb színük legyen, és hogy finomabbnak érezzük az ízüket. Ez sok „E” sok mesterséges anyag mérgezi a szervezetünket. Hogy minél kevesebbet árthassanak, testünk zsírsejtekbe rejti a mérgeket. Minél több kemikáliát fogyasztunk, annál több zsírsejtre van szükség a tárolásukra. Próbáljuk kiküszöbölni őket, amennyire csak lehet. Sokat olvashattak már arról, hogy az édesítőszereknek rákkeltő és az idegrendszert károsító hatása van. (Az üdítő italok nagy része, nem csak a diétásak, édesítőszerrel van édesítve.) Ezen kívül, mint minden kémiailag gyártott anyag idegen a szervezetünk számára. De akkor mit együnk – kérdezhetik – ha a cukor fehér méreg, az édesítők károsak. Mit tegyünk a teánkba? Az egyik természetes megoldás: a sztívia vagy magyar nevén Jázminpakóca. Ez egy trópusi növény, a belőle nyert édesítő teljesen szervezetbarát, nem mérgez és nem is hizlal. Szerkesztői megjegyzés: Ezen kívül más alternatívák is vannak: xillit, datolya, agave szirup, tápióka szirup, rizs szirup, árpa maláta szirup, juhar szirup, méz, Sucanat nádcukor, Mauritius-i nád cukor, szőlőcukor. A sztíviát kivéve azonban szinte mindegyik hasonlóan hat a vércukorszintre, mint a fehér cukor, ezért ajánlott mértékkel fogyasztani őket.

7. A helyes légzés.
Legtöbbünk felületesen gyorsan, kapkodva veszi a levegőt. Szervezetünk tökéletes működéséhez pedig nagy szükség van bőséges oxigénellátásra. A tűz is jobban ég, ha oxigént kap, így szervezetünk is jobban fel tudja használni a felesleges kalóriákat. Nagyon sokart számít, ha naponta 3-4 alkalommal egy pár percig tudatosan lassan és mélyen lélegzünk.

8. Egy kis mozgás senkinek sem árt!
Nem hogy nem árt, hanem létszükséglet. A rendszeres mozgás nem csak a felesleges kilóinktól szabadít meg, hanem egészségesebbé teszi a testünket és a lelkünket is. Mindegy, hogy milyen mozgást végzünk, lehet az torna, úszás vagy akár tánc is. A lényeg az, hogy rendszeresen (legalább hetente három alkalommal) és örömmel tegyük azt.

(Forrás: 8 tipp a fogyáshoz elfoglalt emberek számára)