Hogyan szabaduljunk meg az úszógumitól?

Úszógumi. Így hívja a köznyelv az alhasi vonalban kialakuló zsírlerakódást. Többfajta hatásos és eredményes módszer is létezik az úszógumi eltüntetésére. Tudni kell azonban, hogy az eltüntetett úszógumi hamar visszajöhet, ha az nem jár együtt egészséges táplálkozással, az életkornak megfelelő mozgással, megfelelő életvitellel – gyökeres életmód-változtatással.

A stressz következménye: úszógumi

A nehezen ledolgozható zsírfelesleg kiváltó tényezője lehet a stressz is, pontosabban az ennek hatására termelődő kortizol. A stressz arra késztetheti a szervezetet, hogy ragaszkodjon nem épp csinos úszógumijához. A tartós idegesség/ idegeskedés hatására az agy serkenti a kortizol, a küzdelemre vagy menekülésre késztető hormon, termelését. A legújabb kutatások szerint a magas kortizolszint növeli az étvágyat – ilyenkor főleg szénhidrátot vagy zsírt kíván a szervezet.

Megoldás: minden, ami a stresszt csökkenti, legyen az meditáció, sport, kényeztető masszázs. Fontos a megfelelő mennyiségű, napi 7-9 óra alvás, C- és E vitamin fogyasztása. Minden nap szakítsunk időt öt perc mentális lazításra. Csukjuk be a szemünket, és képzeljünk el valami várva várt kellemes helyzetet. Sokat segíthet az is, ha folyamatosan leírja, ami bosszantja. Ha a jegyzeteit átnézve, egy-egy személy vagy helyzet többször is előfordul, érdemes elgondolkozni rajta, min és hogyan kellene változtatnia.

Figyeljünk az étrendre

A diéta célja a napi energiabevitel szinten tartása. Az interneten található táblázatok segítségével gyorsan kiszámolhatjuk a testalkatunknak, életmódunknak, korunknak megfelelő napi szükséges kalóriamennyiséget. A diéta lényege, hogy ennél valamivel kevesebbet fogyasszunk naponta. Ha ezt sikerül folyamatosan betartani, máris nagy lépést tettünk a vágyott cél felé. Hiszen ha kiürül a felgyűlt szénhidrát a szervezetünkből, ha nem kap kellő utánpótlást, a raktározott zsírokat kezdi lebontani.

Együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt, Kerüljük az édességet, a zsíros húsokat, a kávét, a kakaót, az alkoholt. Nincs szükség viszont a tejtermékek száműzésére. Az alacsony kalciumtartalmú diéta nemhogy csökkentené a kellemetlen pocakot, inkább növeli. Amerikai kutatók kimutatták, hogy a magas kalciumtartalmú fogyókúra serkenti a zsírégetést, különösen a hasi tájékon. Ugyanis ha a szervezetben nincs elég kalcium, egy kalcitriol nevű hormont termel, amely arra ösztönzi a zsírsejteket, hogy inkább raktározzanak, mint égessenek zsírt. A kalcitriol különösen nagy hatással van a has nagyságára, mivel kortizol termelésére is serkenti a zsírsejteket. A kortizol pedig azt az utasítást adja a sejteknek, hogy ragaszkodjanak a zsírhoz. Tehát juttassunk a szervezetünkbe megfelelő mennyiségű kalciumot, és az ellenkezője történik: a sejtek megszabadulnak a zsírtól. Fogyasszunk naponta háromszor-négyszer alacsony zsírtartalmú tejterméket. Igyunk egy csésze tejet, együnk egy pohár alacsony zsírtartalmú joghurtot vagy egy-két szelet kemény sajtot. Így nem az izmokból, hanem a felesleges zsírból veszítünk.

20100709_hogyanszabaduljunkmegazuszogumitol3Mozgás – mit és hogyan

Sportolásként a kardio edzéseket szokták ajánlani, de ne végezzünk túl hosszú ideig tartó kardio mozgásokat, ez ugyanis növeli a kortizol szintet. Alkalmazzuk inkább az intervall tréninget, amelynél alacsony és nagyon magas intenzítású mozgásfázisok váltját egymást meghatározott ütemben; kezdetben például 4 perc enyhe mozgás, 1 perc teljes erőbedobással 5-6-szor ismételve, aztán az erőlét fejlődésével ez akár 1-1 perces alacsony és magas fázisig is elmehetünk.

Válasszunk az életkorunknak és egyéniségünknek megfelelő sportot, és végezzük rendszeresen az edzéseket. A leghatékonyabbak az úszás, futás, biciklizés és lehetőség szerint sífutás is. Ezek azok az úgynevezett kardió mozgások, amelyek mindenütt fogyasztanak. Még a kiadós séta is megteszi. Egy amerikai vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy ha az ülő foglalkozást végző nők hetente három-négy nap gyalogolnak egy-egy órán keresztül, két és fél kilót sikerül lefogyniuk egy hónap alatt – amiből másfél hasi felesleg.

Akár az irodában vagy otthon is elvégezhető gyakorlatok a törzsfordítás seprűnyéllel (seprű a tarkó mögött) mindkét irányba, ugyanez törzshajlítással, körzés felsőtesttel, hullahoppozás. Oldalsó törzshajlításnál ügyeljünk arra, hogy felsőtestünk egy vonalban maradjon alsótestünkkel, ne dőljön előre.

Igen hatásos a hastáncosok egyik alapgyakorlata is, mely a haránt hasizmok beizzítására szolgál. Álljunk egyenesen, lábunk vállszélességben, térdünk kissé behajlítva, fenekünket tartsuk összeszorítva, és húzzuk magunk alá. Alsótestünk innentől végig mozdulatlan marad. Most derekunkat toljuk el vízszintes irányban oldalra, de felsőtestünk maradjon továbbra is egy vonalban alsótestünkkel, mintha két üveglap közé állnánk. Koncentráljunk a hasizmunkra, feszítsük be, miközben mindkét oldalra kitoljuk derekunkat 25-25 ismétléssel.

Az örök varázsszó: Igyunk!

Közben azonban figyeljünk az „apróságokra” is. Ne romboljuk le a jó edzésmunkát meggondolatlanul. Egy átlagos edzéssel 300 kalóriát égethetünk el, amit azonnal vissza is szedhetünk egy pohár energiaital vagy cukros üdítő elfogyasztásával. Igyunk inkább szénsavmentes ásványvizet. Ebből viszont legalább 2,5 – 3 litert naponta. Ez ugyanis segít eltávolítani a zsírszövet felszaporodásával együtt járó salakanyag-lerakódást.

Harrach Orsolya