Intervall edzés a legjobb formáért (1.)

Egy új tanulmány szerint már tíz perc intenzív mozgás is metabolikus változást indít el a szervezetben, mely ezután legalább egy óráig tart. Minél fittebbek vagyunk, annál tovább tart és annál jótékonyabb a hatása. Megfelelő étrenddel és edzésformával elérhetjük a legjobb formánkat.

Aki fittebb, annak jobb az anyagcseréje

20100717-fitness1A kutatók sok embernél vizsgálták a vér biokémiai változását és kiderült, hogy 10 perc taposógépen folytatott edzés után megváltoztak a szervezet anyagcsere-folyamatai és még további egy órán át mérhető volt a változás, míg a szervezet újra lehűlt. A kutatócsoport a zsírlebontást vizsgálta és az eredmények azt mutatták, minél fittebb valaki – ez az abból derült ki, hogy mérték, mennyi oxigént vesz fel a szervezet az edzés során – annál több zsírt éget el egységnyi idő alatt. Megvizsgáltak 25 rendkívül fitt személyt, akik bostoni maratoni futók, és náluk tízszeresére nőtt a metabolikus ráta az edzés után. A tanulmányból azonban ennél több is kiderült az edzéssel kapcsolatban. Ha tudjuk, milyen edzéssel érhetjük el a legjobb biokémiai eredményt, az egészségünkre is jobb hatással lesz.

Azt szinte mindenki tudja, hogy az egészséges táplálkozás és a testmozgás segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és a diabéteszt, megfelelő körülmények között. De vajon az izzasztó mozgás vagy az étrend fontosabb az egészség szempontjából? Például az olíva olaj a telített zsírok helyett? Vajon néhányan genetikailag is előnyben vannak másokkal szemben? Ezekre a kérdésekre keresik az anyagcsere-folyamatok kutatói, abban a reményben, hogy idővel optimalizálhatják az edzés előnyeit,vagy megtalálják azt a mintázatot, mely betegséget is előre jelezhet és új kezelési módszereket tesz lehetővé.

Mitől javul még az anyagcsere?

Dr.Robert Gerszten és társai a Massachusetts Kórházban azon dolgoznak, hogy felmérjék a metabolikus típusokat. Az emberek több csoportjában mérték a biokémiai változásokat a vérben: egészséges középkorúaknál, nehézlégzéssel küszködő betegeknél és maratoni futóknál. A középkorúak közül néhányan fogyókúrás programban vettek részt és szinte mindenkinél 5-8 kg fogyás után megállt a mérleg nyelve. Legtöbben azt állították, hogy korábban sokkal könnyebben fogytak.

Az edzések közül az intervall (szakaszos) edzés bizonyult a leghatékonyabbnak, amikor felváltva hol intenzívebb, hol könnyebb szakaszok váltják egymást a futás, edzés során. Az edzések után pedig szinte minden esetben jobb kedvűek voltak a résztvevők. A kutatók szerint a jókedv akár 12 órán át is kitartott az edzés után.

Először 70 résztvevő bevonásával végezték a vizsgálatokat. Taposógépen kellett edzeniük és több mint 20 egységgel nőtt a metabolikus ráta az edzés során. Természetes alapanyagokat tartalmazó szereket is bevontak melyek segítik a kalóriák és a zsír égetését és a vércukorszintet kontroll alatt tartják. Néhányat korábban nem használtak még az edzésekhez. Néhány felturbózta az edzést, főként azok, amelyek a zsírégetést célozták meg . Néhány másik szer csökkentette a sejtekben a feszültséget. Ezek egyelőre meglehetősen ingatag lábon álló felismerések, de megtették az első lépést egy teljesebb kép kialakítása felé.

Fontos a vércukorszint

20100717_anyagcsereMost térjünk vissza napjaink egyik ismert életmód tanácsához, miszerint akár az egészen rövid, de intenzív edzés a jó. Tíz perces intenzív, taposógépen végrehajtott edzés után még egy órán át jobb volt az anyagcsere szintje. Bár a szív a mozgás után csupán tíz percig ver még kicsit hevesebben, a biokémiai változások tovább tartanak, ami megmagyarázza Dr. Gerszten szerint, miért van hosszabb távon is jótékony hatása az edzésnek. Annak, aki vékonyabb, jobban megemelkedik a vérében a niacinamid (B3-vitamin, vízben oldódó vitamin, amely származékai, mint pl. az NADH elengedhetetlen szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak a javításában. A szervezetben is képződhet, a triptofán nevű aminosavból.) szintje, mely a vércukorszint szabályozásban is szerepet játszik. Az eredményeket a Science Translational Medicine orvosi lapban közölték.

Azok, akik fittebbek, több oxigént lélegeztek be és több zsírt égettek, mint a kevésbé edzett résztvevők és vagy a nehézlégzéssel küzdő betegek. Ez utóbbi akár szívproblémákat is jelezhet. A maratoni futók anyagcseréje változott a legtöbbet, tízszer gyorsabb lett, mint az verseny előtt. Az anyagcsere változás alapján a kutatók azt is meg tudták mondani, kik futották le kevesebb, mint 4 óra alatt a távot és kik voltak lassabbak. Dr. Gerszten azt állítja, van egy biokémiai mintájuk ahhoz, hogy megállapítsák ki edzettebb. Egyetlen tabletta sem helyettesítheti soha az edzést, mert az edzés az egész szervezetet befolyásolja. A tudósok még keresik azokat az ételeket, melyek tovább javíthatják az anyagcserét. Dr. Debbie Muoio a Duke Egyetem Kórházának munkatársa észrevette, hogy a diabéteszes állatok izmaiban kevesebb volt az karnitin nevű vegyületből, majd a vércukorszintet csökkentő diétára fogta őket. Jelenleg 25 idősebb, a diabéteszt kezdeti stádiumában lévő beteget kezel karnitin táplálék-kiegészítővel és figyeli, hogyan reagálnak a terápiára.
A vermont-i egyetem kutatói gondosan ellenőrzött mediterrán étrenden tartanak egy csoportot, míg a kontrollcsoport magasabb zsírtartalmú étrendet kap. Dr Muoio azt reméli, hogy hosszabb távon ez elvezeti a kutatócsoportot a megoldáshoz.

Az edzés és a helyes étrend egyfaránt fontos

Dr. Mercola, az ismert amerikai orvos-szakíró szerint az edzés tudománya hosszú utat tett meg az elmúlt néhány évtized alatt. Egyre több az adat és információ, felfedezés arra vonatkozóan, hogyan hat a mozgás a szervezetre, milyen jótékony hatásai vannak, és ami még fontosabb, hogyan érdemes edzeni, hogy hatékonyabb legyen és jobb eredményeket hozzon. A kutatási eredmények alátámasztják a saját korábbi megfigyeléseit is, miszerint az edzés kulcsfontosságú szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában és az inzulin-szint normalizálásában. Az edzést akár úgy is tekinthetjük, mint egy előírt gyógyszert, amit a megfelelő mennységben kell beszedni. Akár helyettesíthet is néhány szert, melyeket gyakran diabétesz, szívproblémák vagy depresszió esetén írnak fel a betegeknek. Az USA-ban jelenleg minden negyedik lakos kettes típusú diabétesszel küzd valamilyen szinten, vagy a diabéteszt megelőző állapotban van, de az állapot akár vissza is fordítható megfelelő életvezetéssel: helyes étrenddel és rendszeres testmozgással, de az utóbbi a legfontosabb. Az edzés folyamatosan javítja a szintet, mintegy pozitív visszacsatolásként hat a glűkóz és az inzulinszint szabályozására. A mozgáson kívül D-vitaminra is szükség van. Ez igen jó hír azoknak is, akik kijöttek a formájukból vagy túlsúlyosak. Bár lehet, hogy nekik kicsit tovább tart majd helyreállítani a szervezet biokémiai egyensúlyát, de minél jobban belejönnek, annál jobb eredményeket fognak elérni, ha kitartóan folytatják a helyes életmódot.

(Folytatjuk…)

(Forrás: Middle-aged dieters hit a brick wall after 10 pounds or so, Good mood can run a long time after workout, Study: 10 minutes of exercise yields hour-long effects, niacinamid)