Illúzió a kávé élénkítő hatása

A rendszeres kávéfogyasztóknak koffeinre van szükségük ahhoz, hogy éberségük visszatérjen a normál állapotra és hogy ne jelentkezzenek a koffeinmegvonás jellegzetes tünetei, például a fejfájás. Ez ellentmond annak a népszerű hiedelemnek, hogy a kávé élénkítő hatású.

CappuccinoNem leszünk éberebbek a kávétól

„Bár a koffeinfogyasztók éberebbnek érzik magukat a koffeintől, ez valójában azért van, mert éberségük a koffeinmegvonás miatti alacsonyról normál szintre tér vissza” – mondta el Peter Rogers, a brit Bristol University kísérletes pszichológia professzora, a tanulmány szerzője. „Valójában semmivel nem lesznek éberebbek, mint a koffeint nem fogyasztók.”

A koffeint gyakran nevezik a világ legnépszerűbb drogjának. A vegyület a központi idegrendszer adenozinreceptoraira hat, amely a vérnyomás, továbbá az alvás-ébrenlét, az éberség és a szorongásos válasz szabályozásában játszik szerepet.

A vizsgálat során 379 önkéntest kértek arra, hogy 16 órára függesszék fel a koffeintartalmú italok fogyasztását, majd felerészben 100 milligrammnyi, ezután másfél órával még 150 mg koffeint adtak nekik, amely megfelel egy-két csésze kávénak. A kontrollcsoport placebót kapott. A résztvevőket aszerint is csoportosították, hogy mennyi koffeint fogyasztanak naponta: a kis mennyiséget fogyasztók közé kerültek azok, akik napi 40 milligrammnál kevesebbet vittek be a szervezetbe (maximum egy csésze kávé). Egy adag instant kávé körülbelül 54 mg koffeint tartalmaz, bár ez függ a termék márkájától és az elkészítés módjától is.

Nem mindenki válik függővé

A koffeinfogyasztók éberebbnek érzeték magukat a koffein elfogyasztása után, a kis mennyiséget fogyasztók azonban a többiekkel ellentétben nem tudtak különbséget tenni a placebó és a koffein között. A nagy koffeinfogyasztók a placebó hatására gyakrabban számoltak be fejfájásról. Ezt nevezik a szakemberek koffein-másnaposságnak, amely azonban egy csésze kávé elfogyasztásával megszüntethető.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogyan függ össze a koffein okozta szorongás a korábban felfedezett ADORA2A gén egyik változatával. A résztvevők körülbelül 20 százaléka hordozta ezt a variánst, ők egy kicsivel több kávét fogyasztottak, mivel ez a szorongással járó izgalom valószínűleg nem volt kellemetlen számukra, ez azonban a rendszeres fogyasztók között nem jelentkezik.

Nem minden koffeinfogyasztó tapasztal elvonási tüneteket, továbbá a koffein hatása a többi kábítószerhez képest enyhe. A kávé és a tea emellett számos kedvező hatást is gyakorol egészségünkre. A cikk a Neuropsychopharmacology folyóirat honlapján olvasható.

(Forrás: Csak illúzió a kávé élénkítő hatása)