Nem csak fogyókúrázóknak ajánljuk!

Egy érdekes fűszernövényre szeretném felhívni a figyelmet, amelyet a fogyókúrában sikeresen lehet alkalmazni. Ez a csodanövény a: kurkuma (sáfránygyökér).

KurkumaNálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Kellemes ízt és színt biztosít a párolt rizsnek, a húslevest pedig aranysárgává varázsolja. Erőteljes aromája miatt csak mértékkel adjuk az ennivalóhoz. Nemcsak az ételek ízesítésére és színezésére kiváló, de tartósítószerként is hatásos.

A konyha mellett azonban az egészségvédelemben is jól hasznosítható. Erős antioxidánsként, megvédi sejtjeinket a rákkeltő hatású szabad gyököktől, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést.

Serkenti a zsíranyagcserét, így elősegíti a fogyást.

Gyulladásgátló. Hatása annak is köszönhető, hogy ösztönzi a mellékvese által termelt kortizol képződését. Különösen hatékony gyulladáscsökkentő a következő betegségeknél: ízületi gyulladás (arthritis), csontízületi gyulladás (osteoarthritis), reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), heveny fertőzések.

Májvédő, a májsejtek regenerálásában, egészségének helyreállításában a kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata. Megakadályozza a vérlemezkék összekapcsolódását, elősegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védő hatású.

Erős antioxidánsként működik, így a rákos megbetegedéseknél jótékony hatású. Megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltő (karcinogén) hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttől. Előnyös a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében. Véd a mellrák ellen. Vizsgálatok szerint a kurkumin szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát.

Segít megelőzni az időskorban egyre több embert fenyegető szürke hályogképződést. A kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették. A kutatók vesebetegségekben is ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését, mivel a kurkumin képes helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozza a szabad gyökök károsító hatását.

A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt jótékony hatása mellett mérsékli a nátrium és a kálium kiválasztódását. Képes csökkenteni a vér koleszterin szintjét.

Erősíti az immunrendszer működését. Megakadályozza, gátolja a ráksejteket a sokszorozódásban, így még a rák előrehaladott szakaszában is képes megállítani a tumor növekedését. A rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bőrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával.

Vizsgálatok szerint hatóanyagai erősítik az epehólyagot, gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombózisveszélyt, serkentik a zsíranyagcserét, nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentő aktivitásuk is van.

Ráadásul megszünteti a lábizzadást és lábszagot.

Érdemes hát odafigyelnünk rá, és használnunk ezt a fűszer- és gyógynövényt az ételeinkben, egészségunk megőrzésében és a gyógyításunkban egyaránt.

Csörnyei Ida
a fittrend természetgyógyásza
Tanácsadó