Hajpakolások a konyhából

Nem kell messze mennünk, hogy a hajápoláshoz megfelelő természetes szereket készítsünk, csupán a konyhába, kertbe, esetleg a legközelebbi piacra. Gondolta volna, hogy a salátának valókat a hajára is kenheti?

Paradicsommaszk

Ahhoz, hogy egy egyszerű maszkot készítsünk a hajnövesztésre, csak egy lédús paradicsomra van szükség. Nyomjuk szét a paradicsomot és az így kapott kásával kenjük be a haj gyökerét.

Olajos tojás maszk ecettel és glicerinnel

Keverjünk össze 1 tojást, 2 evőkanál ricinusolajat, 1 teáskanál étkezési ecetsavat és 1 teáska-nál glicerint. Folyamatosan kevergessük és dörzsöljük a haj gyökereibe. Takarjuk be a fejet meleg törülközővel és egy kis ideig tartsuk gőz fölé, ezután öblítsük le a hajat meleg vízzel.

Méhszurok (propolisz) kivonat bedörzsölése

4 g idegen anyagoktól megtisztított méhszurkot (propoliszt) tegyünk egy üvegbe, öntsünk rá 100 ml 40 %-os alkoholt (vagy vodkát), szorosan zárjuk le, rázzuk fel. Dörzsöljük be a haj gyökereibe.

Almaecetes méz bedörzsölése

Készítsünk elő 1 evőkanál mézet, 250 ml desztillált vizet és 1 teáskanál almaecetet. Melegít-sük meg a vizet, de ne forrásig, oldjuk fel benne a mézet, adjuk hozzá az almaecetet és kever-jük össze. A kapott elegyet egyenletesen el kell osztani a fejen, gyengéden bedörzsölve a haj gyökereibe, majd lemosni meleg vízzel.

Fokhagyma levének bedörzsölése

A haj növekedésének gyorsítására, a korpa eltávolítására hetente egyszer a fejmosás előtt 2 órával alkalmazzunk a fokhagyma levét. Száraz hajra legjobb az összezúzott fokhagymát vagy a gézen átnyomott levét bármelyik növényi olajjal feles arányban összekeverve bedör-zsölni, zsíros hajra olaj hozzáadása nélkül. Mindkét esetben huzamosabb ideig alkalmazzuk a kúrát – legalább két-három hónapon át. A fokhagymakása vagy lé felvitele után a fej bőrét nem szabad betakarni a gyulladás elkerülése érdekében. Léteznek kész fokhagyma alapú ké-szítmények is – fokhagyma párlat, és kivonat. Ezeket is használják az orvos utasítása szerint a haj erősítésére. A fokhagyma párlat a zsíros hajra való, míg a kivonat inkább normál és száraz hajra. Ugyanúgy használják, mint a kását és a levet.

A haj erősítéséhez és növekedésének gyorsításához otthoni maszkok hagymából

A hajerősítő maszkok remek kozmetikai szerek haj- és fejbőrápoláshoz. Jó minőségű gyógyí-tó hatással rendelkeznek, megakadályozzák a korpaképződést. Az elkészített maszkot be kell dörzsölni a haj gyökereibe, azután a fejet betekerni polietilén fejkendővel és még betekerni frottír törülközővel. A gyógyító maszkot hetente 2-3 alkalommal ajánlott felvinni, megelőző céllal azonban elegendő havonta egyszer. A jobb hatás elérésére felváltva kell használni a különböző összetételű maszkokat.

Vöröshagyma levéből készült maszk

Friss hagymalevet (2-3 evőkanálnyit) dörzsöljünk be a haj gyökereibe hetente 1-2 alkalom-mal. A fejet csavarjuk törülközőbe, 1 óra múlva (zsíros haj esetében 2-3 óra múlva) mossuk le samponnal. A maszk a hajat puhává és csillogóvá varázsolja, elősegíti a haj növekedését, a hajhullás ellen hat, és még a korpaképződést is megakadályozza.

Hagyma levéből és ricinusolajból készített maszk

Keverjünk össze 2 evőkanál hagymalevet 2 evőkanál ricinusolajjal, dörzsöljük be a haj gyöke-reibe, tekerjük be a fejünket 30-40 percre, ezután mossuk meg a fejünket.

Maszk vöröshagymakásából mézzel

A lereszelt hagymát keverjük össze mézzel (4 rész hagymakására 1 rész mézet számítva), dörzsöljük be a megmosott haj gyökereibe és tekerjük be frottír törülközővel. 30-40 perc múl-va mossuk le hajunkat meleg vízzel szappan (sampon) nélkül. Az ilyen maszk erősíti a hajat és elősegíti növését.

Maszk vöröshagymakásából mézzel és növényi olajjal

Ha hajunk nagyon száraz és törékeny, a mézes vöröshagymakásához adjunk hozzá egy kevés olíva, szója vagy kukoricaolajt, és dörzsöljük be ezt a keveréket a haj gyökereibe 1 órával a hajmosás előtt (ez idő alatt viseljünk gumisapkát és tekerjük be fejünket törülközővel). Ezután mossunk fejet meleg vízzel és szappannal vagy samponnal.

Maszk vöröshagymakásából tojássárgájával, mézzel és bogáncsolajjal

2 evőkanál sampont keverjünk össze 1 evőkanál bogáncsolajjal, adjuk hozzá a reszelt hagy-mát, a tojássárgáját és 1 evőkanál mézet. Vigyük fel a keveréket a hajra, tekerjük be a fejünket törülközővel. 2 óra múlva mossuk meg a hajat. Az ilyen maszk jó hatású a száraz, gyenge hajra.

(Forrás: Hogyan gyorsítsuk hajunk növekedését? Oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária)