Hajdina diéták

A hajdina, más néven pohánka, tatárka igen értékes vitaminforrás, mivel nehezen hántolható – szerencsére inkább hántolatlan formában kapható gabona. Csíráztatva vagy párolva lúgosító és antioxidáns hatású, zöldségekkel és más csírákkal jól társítható növény. Bár szénhidráttartalma nem csekély, diétához az egyik legjobb gabonaféle.

Tápanyagban gazdag

HajdinaA hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták. Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastagbél- és végbéldaganat) megelőzésében. Úgy tűnik, hogy a krónikus májbetegségekben, a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében a kéntartalmú aminosavak, mint például a metionin fogyasztása is jótékony hatású. Ennélfogva magas metionintartalma a hajdinát alkalmassá teszi a gyógyétrendbe történő beépítésre.

A hajdina a régebbi korokban (és egyes területeken még ma is) a táplálkozás szerves részéhez tartozott. Leggyakrabban kását főztek belőle, a legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbb. Ez a méltánytalanul feledésbe merült növény ősi magyar gabonaféle, a makrobiotikus étrend szerint a legmelegebb energiát adó étel, így a főként hideg időben kialakuló betegségek (hólyagbántalmak, meghűlés, felfázás, fülbetegségek, reuma, vesebetegségek stb.) esetében használhatjuk.

Candida-diétához alkalmas

A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is. Mivel itt az étlapon nem szerepelhetnek fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták, kiváltásáukra a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnának. A kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelemszükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina.

Mit kell tudni a hajdina diétáról?

Néhány diéta nagyon bonyolult és szigorú, ezeket kevésbé ajánljuk, mert fáradtnak és energiahiányosnak érezzük csak magunkat, ha nem eszünk eleget. Az alábbi diéták engedékenyebbek, egyszerre kevesebbet lehet fogyni, de így is hatásosak. A diéta során a gabonák közül csak hajdinát lehet enni, de kiegészíthető zöldségekkel. Az egyes receptek a hajdinát más-más mennyiségben és másként elkészítve ajánlják. Ismerjünk meg néhány hajdina diétát. Ha odafigyelünk a diéta során, hogy napközben eleget együnk, este vagy a diéta végén nem fogjuk kifosztani a hűtőt.

Ahhoz, hogy megőrizzük a hajdina diéta eredményét, ajánlott figyelni a kalóriabevitelre, de ne essünk túlzásba. Ha már befejeztük a diétát, utána is csak fokozatosan térjünk vissza a nehezebb ételekhez, és a nagyon zsíros, cukros, egészségtelen ételeket kerüljük, ha szeretnénk megtartani a formánkat. Könnyebb követni a diétát, ha napi energiaszükségletünket és egészségünket szem előtt tartjuk. Fontos, hogy napi teendőinket tudjuk teljesíteni, ne éhezzünk. Néhány napon keresztül csökkentsük a kalóriabevitelt, de csak saját alkatunknak és életformánknak megfelelően. Egy átlagos, kb. 170 cm magas, 70 kg testsúlyú, 25-35 éves nőnek, aki közepesen sokat mozog, a napi szükséglete kb. 2000-2300 kalória. Nagyjából 1800-2000 kalória bevitele ajánlott még akkor is, ha valaki keveset mozog. Inkább mozogjunk többet, ha szeretnénk fogyni. Egy óra intenzív vagy közepesen intenzív mozgással 2-300 kalóriát lehet elégetni, de még a takarításhoz (150 kalória!) vagy sétához (96 kalória) is kell energia egy felnőtt számára. Aktív sportolóknak, intenzív sporthoz a szükséglet akár a napi 2500-3000 kalóriát is elérheti. Biztosítsuk ezt a szervezetnek jó minőségű táplálék bevitelével. A „hetes” hajdina diétát és a kefires hajdina diétát havonta 1 alkalomnál gyakrabban nem javasolt alkalmazni.

„Hetes” hajdina diéta

Ez a hajdina diéta egy hétig tart. A „hetes” hajdina diéta különlegessége abban rejlik, hogy a hajdinát nem kell főzni! A hajdina elkészítéséhez annyi forró vizet kell venni, mint amennyi a megfőzéséhez szükséges (mint a rizshez 1:3 térfogati arányban). Forrázzuk le és hagyjuk állni egész éjszakára. Reggel a kása kész a fogyasztásra. Figyeljünk arra, hogy a hajdinát kevés sóval, és legfeljebb zöldfűszerekkel, natúr vegamix-szel ízesítsük. A cukrot kerüljük, főleg, ha Candida-diétán vagyunk. Mennyiségi korlát nincs, együnk eleget a kásából, legfeljebb öntet nélküli salátafélét fogyasszunk hozzá, citromot és kevés extra szűz olívaolajat vagy párolt zöldségfélét. Inni csak szénsavmentes ásványvizet, tisztított vizet szabad. Este legkésőbb 3-4 órával a lefekvés előtt lehet utoljára enni. Elegendő zöldségféle fogyasztásával betartható, de kissé szigorú diéta.

Gyógyító hajdina diéta

A gyógyító hajdina diéta szintén csak 1 hétig tart, de a hetes hajdina diétától eltérően nem a súly hirtelen jelentős csökkentésére irányul, hanem az idegrendszer megerősítésére és a szervezet megtisztítására. Két-három kilót azonban nehézség nélkül le lehet vele dobni.

Íme a menü:

Reggeli: Vízben főtt hajdinakása (kevés sóval, sópótlóval, zöldfűszerekkel) 150 g, sovány túró 100 g, joghurt, néhány szelet sovány vagy félzsíros sajt.

Ebéd: káposztából, uborkából, zöldség zöldjéből készült saláta 100 g, főtt csirkemell vagy sovány borjúhús 100 g. Hajdina lisztből vega gabonafasírt is készíthető.

Uzsonna: 125 g natúr joghurt és 1 gyümölcs (banán kivételével).

Vacsora: Hajdinakása párolt zöldségekkel.

Tehermentesítő hajdina diéta

A tehermentesítő hajdina diéta hossza mindössze 1 napos, 2-3 naponként ismételhető. A tehermentesítő hajdina diéta hatékonyan tisztítja a szervezetet és eltávolítja a salakanyagokat. A diéta alapelve az, hogy a nap során csak hajdinakása fogyasztható egy kis méz vagy olívaolaj hozzáadásával. Kevés sót, zöldfűszereket adhatunk hozzá, a cukrot viszont kerüljük! Cukor nélkül készített ,frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglevet és tiszta szénsavmentes ásványvizet szabad inni. Szükség szerint édesítsünk sztívia kivonattal.

Még többet a hajdináról: Újhold és hajdina

(Fordítás: Hajdina diéta, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária, Hajdina, Újhold és hajdina, Kalória kalkulátor)