Házi praktikák alvászavar ellen

Biztosan mindenki volt már olyan helyzetben, hogy napközben úgy érezte, majd´ leragad a szeme, éjjel azonban mégsem tudott aludni. Álmatlanul forgolódni, miközben mindenki más alszik, nagyon bosszantó dolog, főleg, ha reggel kialvatlanul ébredünk. Mielőtt orvoshoz fordulunk, próbáljunk ki néhány házi praktikát az insomnia ellen.

Nyugodt környezet

Az alváshoz elengedhetetlen a nyugodt környezet. Mielőtt ágyba bújunk, teremtsük meg ezt a harmóniát, így lelkünk-testünk megnyugszik, könnyebben szenderedünk majd el.

Alvás előtt legalább egy órával kapcsoljuk ki a tévét és a rádiót, maradjunk csendben, legyünk nyugodtak.

Igyunk nyugtató teát, fogjunk kezünkbe egy könyvet vagy hallgassunk halkan meditációs zenét.

A lelki békéért, nyugodtságért nemcsak teával és halk zeneszóval tehetünk, hanem relaxációs gyakorlatokkal is. Csukjuk be a szemünket és próbáljunk meg befelé figyelni. Lélegezzünk lassan, mélyeket, egy idő után megnyugszunk.

Ne együnk, ne igyunk és ne dolgozzunk az ágyban! Használjuk azt csak alvásra és pihenésre, így agyunk is rögtön a nyugalomra asszociál majd.

Figyeljünk arra is, hogy ne legyen se túl meleg, se túl hideg. A legjobban akkor tudunk aludni, ha a szobában 15 és 18 fok között van a hőmérséklet.

Tartsunk rendet a hálóban, pakoljuk el azokat a tárgyakat (például számlák), amelyek negatív hatással lehetnek ránk.

Figyeljünk a táplálkozásra!

Bizony a nyugodt alvás attól is függ, hogy napközben mit ettünk és mit ittunk. Hogy elkerüljük az órákig tartó hánykolódást, nem árt, ha betartunk néhány alapszabályt.

Este már ne igyunk kávét vagy koffeintartalmú teát, mert az csak felpörgeti a szervezetet, amitől még nehezebb álomba szenderülni.

Kerüljük elalvás előtt az alkoholt, mert bár elálmosodunk tőle, alvásritmusunkra nincsen jó hatással.

Ha tehetjük, igyunk gyógyteákat lefekvés előtt. Készítsük kamillából, levendulából vagy citromfűből, ezek nyugtató és álmosító hatásúak.

Ne együk tele magunkat vacsorára, mert teli hassal csak forgolódni fogunk, és rémálmaink lesznek. Inkább együnk valami könnyűt és keveset.

Vizsgáltassuk ki magunkat!

Ha bevetettük az összes trükköt és még mindig álmatlanságban szenvedünk, nem árt orvoshoz fordulni. Nemcsak kedvünkre és munkavégzésünkre hat negatívan az állandó fáradtság, de szervezetünket is nagyon megterheli. Első lépésként forduljunk házi orvosunkhoz, aki egy egyszerű vérvételből kiderítheti, van-e valamilyen komoly problémánk – pajzsmirigybetegség vagy valamilyen szívprobléma ugyanis okozhat álmatlanságot. Megoldást jelenthet egy pszichológus is, az éjjeli ébrenlét mögött ugyanis feldolgozatlan lelki problémák is megbújhatnak.

Jó tanácsok:

Depresszió ellen hatásos az orbáncfű, amit fogyaszthatunk tea vagy kapszula formájában is.

Ha tudjuk, hogy a bennünk rejlő feszültség okozza az álmatlanságot, kezdjünk el mozogni. Nem kell órákon át konditeremben izzadni, elég, ha kocogunk, úszunk, gyalogolunk vagy biciklizünk, a lényeg, hogy mozgassuk meg a testünket.

Ne féljünk az elalvástól. Minél inkább rágörcsölünk az éjszakára, annál nehezebben megy majd az alvás.

(Németből fordította T. B.)

Ha szeretne még olvasni az alvászavarról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Táplálkozás és az alvászavar