Próbafekvés: a megfelelő matrac kiválasztása

Az alvászavar és hátfájás széles körben elterjedt tünetegyüttes. Aki reggelente úgy kel fel az ágyból, mint akit kerékbe törtek, elmerevedett és hátfájdalomtól szenved, fordítson néhány perc figyelmet az alvóhelyére.

MatracA jó alvás titka

„A jó alvás csak akkor lehetséges, ha az ágydeszkák, a matrac, a takaró és párnák megfelelnek az alvó igényeinek,” mondja Florian Heidinger, a müncheni Ergonómiai Intézet vezetője. „A tökéletes alváshoz azonban a megfelelő méretű ágy is elengedhetetlen,” teszi hozzá Ursula Geismann, a német bútoripari szövetség bad honnefi munkatársa. A szabvány ágyakban ugyanis például az 185 cm-nél magasabb emberek már nem tudnak kényelmesen kinyújtózkodni. A szokásos 2 méteres ágyak helyett számukra a 2,20 méteres ágy a megfelelő választás. Ilyen méretű ágyat már egyre gyakrabban kínálnak felár nélkül. A 45-50 cm ülőmagasságú ágy pedig a felkelést könnyíti meg – nem csak időskorúak számára.

A jó alváshoz fontos, hogy az ágy „lelke” rendben legyen. Az ágy alapját általában az ágybetét adja, mely legtöbbször lécezés. Ez rugalmas alapot biztosít, amely illeszkedik a testhez. A jó ágyhoz optimális matrac tartozik. Kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy az ágybetét és a matrac összeillik-e. „Nem megfelelő alátéttel a legjobb matrac is elviselhetetlen függőággyá vagy kemény deszkává alakulhat,” figyelmeztet Geismann. Az üzletben, ha csak a matrac helyett veszünk újat, meg kell nevezni az ágybetét típusát, és a matracot ugyanolyan alátéten kell kipróbálni, amilyen otthon is van.

Matracfajták

Matracok a legkülönbözőbb anyagokból készülhetnek. A legkeresettebbek a rugós, latex vagy szivacsmatracok. Minden matractípusból léteznek jó minőségűek, melyekkel biztosított a gerinc megfelelő fekvése és természetes hajlásának támogatása. Az optimális támogatás érdekében a matracnak olyannak kell lennie, hogy a kidomborodó testrészek, például a medence vagy a váll oldalfekvésnél besüppedhessen. Ugyanakkor a jó matrac alulról megtámasztja a gerincgörbületet, hogy a test tényleg egyenesen feküdjön.

A matrac keménységének is kényelmesnek kell lennie az alvó számára. Általánosságban igaz, hogy nehezebb emberek valamivel keményebb, kicsi és könnyű emberek inkább puhább matracot válasszanak. Akik duplaágyban alszanak, válasszanak két külön matracot, főleg, ha az egyik személy sokkal nehezebb a másiknál.

Különösen hátfájósok esetében fontos a matrac súlya is, ami az ágynemű cserénél okozhat problémát. Érdemes olyan matracot vásárolni, amely oldalt fogóval van ellátva.

Aki éjszaka könnyen megizzad, válasszon rugós matracot, amely gyorsan elvezeti a meleget.

Nem csak a matrac fontos

A takarónak is igazodnia kell az alvóhoz. Kövérebb embereknek könnyebb takaróra van szükségük, mint a soványaknak, akik fázósabbak. Pároknak nem kell feltétlenül egyforma takarót használniuk. Nem árt a párnára is vetni egy pillantást. Jó, ha alátámasztja a nyakcsigolya felfekvését.

Új matracot mindig csak úgy vegyünk, hogy előtte kipróbáltuk. A próbafekvést azonban ne egy nehéz munkanap után végezzük, javasolja a szakértő. Olyankor ugyanis, nagy valószínűséggel, egy darab deszkán fekve is képesek lennénk elaludni. A matracvásárlásnál fontos az ellazultság, hogy érezzük a fekvéskomfortok különbségeit. A kísérőnk segíthet ellenőrizni, hogy a testünk megfelelően süpped-e a matracba.

(Forrás. Probe liegen: Die richtige Matratze auswählen, németből fordította: Harrach Orsolya)