Napfénnyel a gyermekkori asztma ellen

Azt bizonyára sokan tudják, hogy a D-vitamint elsősorban a napfényből nyeri szervezetünk. Azt viszont már biztosan kevesebben hallották, hogy a D-vitamin szerepet játszik többek között a gyermekkori asztma elleni védelemben is. Valenciai kutatók legújabb tanulmányukban kimutatták, hogy a hidegebb, csapadékosabb városokban élők a betegség nagyobb kockázatának vannak kitéve, mert ezeken a területeken alacsonyabb a napsütéses órák száma.

Napozó gyerekek„A napfény hosszan tartó behatása rákot okozhat, de hiánya is veszélyes lehet. Az előnyök és hátrányok között meg kell találni az egyensúlyt.” – állítja Alberto Arnedo-Pena a castellóni Közegészségügyi Központ epidemiológusa, a tanulmány vezetője.

D-vitamin bevitelünk 90 százalékát a napfény révén biztosítjuk. Az asztmás betegekben ez a különféle sejtreceptorokban található vitamin csökkent mennyiségben fordul elő. A kutatás azt mutatta, hogy a gyermekkori asztma előfordulása gyakoribb azon gyermekek körében, akik csapadékosabb, kevésbé napos területeken élnek (Észak-Spanyolországban). Az International Journal of Biometeorology folyóiratban megjelent kutatásban több mint 45 ezer gyermeket és kamaszt vizsgáltak kilenc spanyol városban.

„Bár további kutatásokra lesz szükség a témában, mivel a hipotézis még alig öt éves, nyilvánvaló, hogy átlagos szintű napfény behatásra van szükség a D-vitamin beépüléséhez, mely vitamin rendkívül fontos az asztma, a tuberkulózis és más fertőző betegségek megelőzéséhez.” – hangsúlyozta Arnedo-Pena.

Az északi országokban, ahol alacsonyabb a napsütéses órák száma, mint a Földközi-tengernél, azt tanácsolják a lakosságnak, hogy naponta 20-30 percet töltsenek a napon, persze nem a legkockázatosabb időszakban (12 és 4 óra között). Spanyolországban egyelőre nincs ilyen ajánlás. Amint a napfény behatásának előnyeit megértjük, kiderül, hogy a 40-es szélességi körtől északra fekvő országokban a lakosság a téli hónapokban nem tud elég D-vitamint beépíteni, ezért a kockázat elkerülése érdekében vitaminkiegészítőket kell szedniük.

(Forrás: medipress.hu)