Az anya stressze befolyásolja a magzatot

Ha egy várandós nőt a terhesség alatt erős stressz ér, az nagy valószínűséggel kihat majd a baba genetikai állományára is. Azt eddig is minden kismama tudta, hogy a terhesség alatti stressz hatással lehet a megszületendő gyermek életére, viselkedésére, fejlődésére. A legújabb kutatások szerint, ha egy várandós nőt erőszak ér a terhesség kilenc hónapja alatt, az azzal járó nagyfokú érzelmi megrázkódtatás és stressz a kicsi pszichés fejlődését, génállományát is nagyban befolyásolja.

A Thomas Elbert és Axel Meyer által írt tanulmány szerint ezek a gyermekek később sokkal érzékenyebbek és fogékonyabbak lesznek a pszichés megbetegedésekre, nehezebben kezelik a stresszes helyzeteket, ráadásul félénkebben és visszahúzódóbban viselkednek majd, mint társaik. A Translational Psychiatry című szakfolyóiratban megjelentetett kutatásban a német kutatócsoport 25 édesanyát és 10-19 év közötti gyermekeket vizsgált. Ezek a nők a terhesség alatt hosszabb ideig éltek nyomás alatt vagy extrém otthoni körülmények között, családon belüli erőszak vagy egzisztenciális bizonytalanság következtében. A vizsgálatból kiderül, hogy ez a fenyegetettségérzés a gyermekek génállományán is nyomot hagyott: egyes tinédzsereknek ugyanis megváltozott a glükokortikoid-receptoruk (GR), ami a szervezet stresszreakcióját szabályozza.A magzat érzi...

„Az állandó stresszhelyzet nemcsak az anyára van rossz hatással, hanem a méhben fejlődő babának is azt kommunikálja, hogy fenyegetett helyzetben, nem megfelelő körülmények között lesz kénytelen felnőni. Éppen ezért reagálnak ezek a gyermekek később másképp a stresszhelyzetekre, sokkal robbanékonyabbak lesznek, és nehezen küzdenek meg az érzelmeikkel is.” – magyarázza Thomas Elbert, a konstanzi egyetem professzora.

Arra a kérdésre, hogy milyen fokú stressz válthat ki változásokat a gyerekek génállományában, és hogy ez később a munkavégzésben is akadályozza-e majd őket, a tudósok sem tudnak még válaszolni. Éppen ezért Thomas Elbert és Axel Meyer tovább folytatja a kutatásokat, hogy minden felmerülő kérdésre választ tudjanak adni.

(Németből fordította: Sophie)