Fogyókúrához: alacsony energiasűrűségű étrend

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics online kiadásában megjelent tanulmány szisztematikusan sorra veszi azokat a 2010-es amerikai étrendi ajánlásokat, amelyek az alacsony energiasűrűségű élelmiszerek fogyasztására buzdítanak. A beszámoló felnőttek, kamaszok és gyermekek esetében is elemzi az energiasűrűség, vagyis az adott élelmiszerben lévő kalóriamennyiség, és a testsúly összefüggését.

Fogyókúrához: alacsony energiasűrűségű étrendAz elemzésből az derül ki, hogy alapos bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy felnőttek esetében a magasabb energiasűrűségű étrend a magasabb testsúllyal áll összefüggésben, míg az alacsonyabb energiasűrűségű élelmiszerek fogyasztása elősegíti a fogyást és az egészséges testsúly megőrzését. Gyermekek és kamaszok esetében közepesen erős bizonyítékok mutatnak a magasabb energiasűrűségű étrend és a megnövekedett testsúly közötti összefüggésre.

„Elemzésünk eredményei alátámasztják az amerikai étrendi ajánlásokat, melyek az általában alacsonyabb energiasűrűségű gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és sovány állati fehérjék fogyasztására buzdítanak, míg a teljes zsír, a telített zsírok és a hozzáadott cukor kerülését propagálják, amelyek növelik az élelmiszerek energiasűrűségét” – állítja a kutatást vezető Rafael Perez-Escamilla, a Yale Egyetem kutatója. „Arra is rávilágít, hogy az étrend egyes összetevőinek módosításai helyett érdemesebb az általános étrendi minták változtatására koncentrálni.”

A kutatás során 17 olyan vizsgálatot elemeztek, amelyek az étrendi energiasűrűség és a testsúly összefüggését vizsgálták. Ezek közül tizenöt alapos bizonyítékkal szolgált arra vonatkozóan, hogy az alacsonyabb energiasűrűségű étrend elősegíti a fogyást és a testsúly fenntartását. Az áttekintett fogyókúrás kísérletek közül a többség azt mutatta, hogy az energiasűrűség csökkentése tudta a leghatékonyabban elősegíteni a fogyást az aktív intervenciós szakaszban, bár néhány kutatás azt mutatta, hogy ezt az előnyt hosszú ideig nem mindig sikerült fenntartani. Az alacsony energiasűrűség és a jobb testsúlymegőrzés közötti összefüggés a kutatások szerint rendkívül következetesnek mutatkozott.