Már kevés testmozgás is javíthat a kövér tinik lelkiállapotán

A Journal of Pediatric Psychology című lapban nemrég megjelent tanulmányban dr. Gary Goldfield, a Kelet-Ontariói Gyermekkórház Kutató Intézetének pszichológusa, továbbá az Ottawa Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszékének docense arra keresi a választ, miként javíthat a tizenévesek általános egészségi állapotán a megfelelő mennyiségű testmozgás.

Már kevés testmozgás is javíthat a kövér tinik lelkiállapotánAz elhízás minden korban számos betegség veszélyét hordja magában, a cukorbetegségtől kezdve egészen a krónikus szívbetegségig, ám a tizenévesek körében ezek még együtt járnak az alacsony önértékeléssel és a társaságból való kirekesztettség állapotával is. Dr. Goldfield legfőbb tanácsa a túlsúllyal küzdő gyerekek szülei számára az, hogy dobják ki a mérleget. A gyerekek számára épp elég kihívás az, hogy nap, mint nap szembesülniük kell társaik gúnyolódásával, nem szükséges mindezt még otthon is folytatni. Ehelyett azt a pozitív üzenetet kell közvetíteni feléjük, hogy már a legkisebb testmozgás is látványos javulást eredményezhet a mentális egészségük terén.

A tanulmány során harminc 12-17 éves fiatalt osztottak be, hogy heti két alkalommal laboratóriumi körülmények között kerékpározzanak, miközben egy részük a saját maguk által kiválasztott zenét hallgatta, más részük pedig – szintén a maguk által választott – interaktív videojátékot játszott. Mindkét dolog célja az volt, hogy elvonja a résztvevők figyelmét a monoton testmozgástól, emellett a hatvan perces edzés során bármikor bárki leállhatott pihenni. A sportolás végeztével az alanyokat megkérték, hogy értékeljék saját magukat tudásuk, társas kompetenciáik, ügyességük, testképük és önbecsülésük tekintetében.

A szakemberek megfigyelték, hogy a mozgás hatására javult a gyerekek saját magukról alkotott képe, megerősödött az önbizalmuk, ami nagy segítségükre lehet a társaik gúnyolódásával szemben, emellett általános közérzetük is jelentős javuláson ment át.

Dr. Goldfield hangsúlyozta, a vizsgálatból világossá vált, hogy már egészen kevés testmozgás is látványos pszichológiai előnyökkel járhat, ami egy fontos kezdeti lépés a túlsúlyos fiatalok számára. Ha ezután fokozatosan javul fizikai aktivitásuk is, az még számos, további egészségügyi előnyt fog eredményezni.