Ugyanolyan rosszat tesz a szívnek a stressz, mint a napi öt szál cigaretta

Sokat stresszelsz? Ha igen, sokkal nagyobb az esélyed a korai halálra. A legújabb kutatás azt mutatja, hogy azokra, akik szoronganak és stresszelnek, a szívroham 27 százalékkal magasabb kockázata leselkedik. A kutatók hat korábbi tanulmányt elemeztek, amelyekben a résztvevőket az általuk érzékelt stressz-szintről kérdezték. A csoportokat magas és alacsony stressz pontszám szerint csoportokra osztották, majd 14 évig nyomon követték őket, és figyelték a szívrohamok előfordulását.

Ugyanolyan rosszat tesz a szívnek a stressz, mint a napi öt szál cigarettaAz eredmények alapján kiderült, hogy a leginkább stresszes személyek esetében 27 százalékkal magasabb volt a szívroham valószínűsége. A stressz hatása olyan erőteljesnek bizonyult, hogy a kutatók napi öt szál cigaretta elszívásához hasonlították. Másik megközelítésből a stressz hatása az LDL koleszterin 2,8 mmol/l mértékű, illetve a vérnyomás 2,7/1,4 Hgmm mértékű emelkedéséhez hasonlítható.

A Brit Szív Alapítvány szerint azoknak a személyeknek, akik amúgy is ki vannak téve a szívbetegségek magas kockázatának, vagy már szívbetegek, a 2 mmol/l alatti LDL koleszterinszintet kell megcélozniuk. Ez alapján tehát a 2,8 mmol/l-es emelkedés a szívbetegek és stroke-os betegek esetében több mint duplája az ajánlott koleszterinszintnek. Az egészséges vérnyomásérték pedig az ajánlások szerint nem haladhatja meg a 140/90 Hgmm-t.

A kutatók azt is vizsgálták, mi állhat a stressz és a szívbetegség összefüggésének hátterében, és kimutatták, hogy míg a nem nem számít jelentős tényezőnek, az életkor annál inkább. A stressz és a szívroham közötti összefüggés az idősebbekben erősebb, ami arra utal, hogy a stressz hatásai idővel felhalmozódnak.

„Ezek az eredmények azért fontosak, mert szinte minden emberre vonatkoznak” – foglalta össze a tanulmány szerzője, Safiya Richardson. „A legfontosabb üzenet az, hogy az emberek személyes érzései nagyon fontosak a szívük egészsége szempontjából, tehát bármi, amivel csökkenteni tudják a stresszt, javíthatja a szívük egészségét a jövőben.”