Kiadós reggelivel a cukorbetegség és a magas vérnyomás ellen

Mindenki ismeri a mondást: reggelizz, mint egy császár, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus. A kutatók most megerősítették ezt a népi bölcsességet – sőt még számokkal is kifejezték a fogyókúrára gyakorolt pozitív hatásait. Az Obesity szaklapban közzétett kutatás során a Tel-Avivi Egyetem munkatársai két csoportra osztották a résztvevő nőket: az első csoport a kalóriabevitel nagy részét reggelire, a másik pedig vacsorára kapta, miközben 12 héten keresztül vizsgálták az alanyokat.

Kiadós reggelivel megelőzhető a cukorbetegség és a magas vérnyomásKiderült, hogy a reggelinek más előnyei is vannak. A kiadós reggelit fogyasztókban jelentős mértékben csökkent az étvágyért felelős grelin hormon szintje. Esetükben az inzulin, a vércukor és triglicerid szint is nagyobb mértékben csökkent, mint a kiadós vacsorát fogyasztó alanyokban. Ráadásul a reggelizők nem tapasztalták a vércukorszint nagy kiugrásait, ami az étkezések után jellemzően bekövetkezik.

A kutatók szerint nem az elfogyasztott élelmiszer, hanem az étkezés időpontja gyakorolja a legnagyobb hatást az egészségünkre. Az étkezés időpontja tehát a kutatást vezető Daniela Jakubowicz szerint befolyásolja azt, ahogyan a szervezetünk feldolgozza a táplálékot.

A kísérlet végére a reggelizők átlagosan 9 kilogrammot, míg a vacsorázók csak 3,5 kilogrammot fogytak.

A szervezet napi bioritmusa, a cirkadián ritmus, szabályozza a testünk anyagcseréjét. A mostani eredmények arra utalnak, hogy az étkezés megfelelő időzítése nagy szerepet játszhat az elhízás kontrollálásában, és általánosságban elősegítheti az egészséges életmódot.