A gyerekkori elhízás négyszeresére növeli a magas vérnyomás kockázatát

Egy friss kutatás szerint az elhízott gyerekeknek négyszer nagyobb esélyük van arra, hogy felnőttkorukra magas lesz a vérnyomásuk, mint normál súlyú társaiknak. A kutatást vezető dr. Sara Watson elmondta, hogy a hipertónia kockázata már gyerekkorban kialakulhat, ennek következtében pedig később kardiometabolikus szindróma alakulhat ki.

A gyerekkori elhízás négyszeresére növeli a felnőttkorban kialakuló magas vérnyomás kockázatátA kardiometabolikus szindróma hátterében a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a magas koleszterinszint, illetve a hasi elhízás állnak. A magas vérnyomás már önagában igen veszélyes, és ha nem kezelik, szív-és érrendszeri megbetegedést, szívrohamot vagy stroke-ot okozhat.

A mostani – még 1986-ban kezdődött – vizsgálat során a kutatók több mint ezer egészséges tizenéves súlyát, magasságát és vérnyomását ellenőrizték évi két alkalommal, akiknek nagyjából kétharmada egészséges súlyú, 16 százaléka enyhén, másik 16 százaléka pedig súlyosan elhízott volt. A szakemberek a mára már felnőtt alanyokat újra megvizsgálták, és megállapították, hogy a gyerekként erősen túlsúlyosak 26 százalékának felnőttként magas volt a vérnyomása, szemben az enyhén elhízottak 14 és a normál súlyúak 6 százalékával. A szakemberek az eredményekről az Amerikai Szív Társaság New Orleans-ban megrendezett éves találkozóján számoltak be.

Myles Faith, az Észak-Karolina Egyetem munkatársa azért tarja nagyon fontosnak a fenti, 27 éven át folyó tanulmányt, mert eddig viszonylag kevés kutatás született a gyerekkori elhízás hosszú távú következményeivel kapcsolatban. A szakember úgy véli, mind a családoknak, mind a gyerekorvosoknak oda kellene figyelni a gyerekek testtömeg-indexére, és minden segítséget meg kéne adniuk ahhoz, hogy a gyerekek ne hízzanak el. Az elhízás elleni küzdelem akkor a legsikeresebb, ha az egész család együttműködik, és együtt vágnak bele az életmódváltásba.

Egy másik tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekek vizeletének a nátriumszintje is árulkodhat a magas vérnyomásról, akiknél ugyanis magas a nátriumszint, azoknál nagyobb az esély a magas vérnyomás kialakulására. Valamennyi szakember azon az állásponton van, hogy a magas vérnyomás sajnos már nem csupán a felnőttek körében létező probléma, ezért a gyerekek esetében is nagy figyelmet kell erre a jelenségre fordítani.